TUTO löi IPK:n nippuun alivoimalla toisessa erässä - "Toisessa erässä TUTOlla ei ollut yhtään maalipaikkaa"

MESTIS / Raportti
TUTO nousi voitolla Mestiksessä jo kolmannelle sijalle.
Kuva © Timo Savela
TUTO nappasi arvokkaan kotivoiton IPK:sta lukemin 5−3. Iisalmelaisten synkkä hetki toisessa erässä siirti henkisen ylivoiman kotijoukkueelle. TUTO latoi kolmeen minuuttiin kolme maalia, joista kaksi syntyi alivoimalla. Mikke Levon törkeä huitaisu ottelun loppusekunneilla kuumensi vieraiden tunteet.

TUTO aloitti ottelun vahvasti ja painoi peliä IPK-päätyyn. Varsinaiset maalipaikat jäivät kuitenkin vähiin ensimmäisen kahdeksan minuutin aikana. Erän keskivaiheilla turkulaisilla oli useampi hyvä tekopaikka, mutta Henry Mäntylän tolppalaukausta lähemmäksi kotijoukkue ei päässyt.

− Ensimmäisellä kympillä TUTO sai paljon laukauksia, ja olimme pelokkaana perässä. Toisen kympin pelasimme hyvin, IPK-käskijä Janne Sinkkonen avasi.

TUTO jakeli monta harhasyöttöä avauserän aikana, mikä avasi iisalmelaisille tilanteita. Vastoin pelinkuvaa vieraiden kultakypärä Mikko Juusola taituroi IPK:n johtoon ajassa 13.21. Maalin jälkeen vieraat saivat otteen pelistä, mutta turkulaiset säästyivät takaiskuilta.

− Avauserään tulimme pirun hyvin ja jopa dominoimme. Maalipaikoissa meni siirtelyksi, mutta kolmen pisteen karkaaminen ei ollut lähelläkään, TUTO-luotsi Miika Elomo summasi.

Turkulaisten yhdysvaltalaisjärkäle Matt Nickerson haki tanssiparia IPK:n venäläispuolustaja Damir Galinista läpi erän, mutta suurempaa kahnausta ei syntynyt.

Ylivoima johti IPK:n synkkään hetkeen

IPK loi muutaman maalipaikan toisen erän alkuun ja pääsi myös ylivoimalle. Ylivoima koitui vieraiden kohtaloksi, sillä TUTO iski seuraavan kolmen minuutin sisällä kolme maalia, joista kaksi alivoimalla. Kaikki maalit syntyivät iisalmelaispuolustuksen karmeista virheistä.

− Toisessa erässä TUTOlla ei ollut yhtään maalipaikkaa vaan me loimme heille maalipaikkoja, Sinkkonen manasi pettynyneenä.

Turkulaisten maalintekijöinä kunnostautuivat Juho Virtanen, Kurtis McLean ensimmäisellä TUTO-maalillaan sekä Atte Mäkinen. Kotijoukkueen tehohetken jälkeen peli oli todella heikkotasoista ja kiekollinen huolellisuus alatasoista molemmilla joukkueilla.

IPK:n Samu Pyykkönen iski erän viimeisellä sekunnilla 2−3-kavennuksen, jota tarkasteltiin pitkään videolta, vaikka tilanteessa ei vaikuttanut olevan mitään epäselvää.

TUTO ratkaisi IPK:n hölmöilyistä

Päätöserän alussa tunteet kuumenivat, kun TUTO-vahti Julius Pohjanoksa sai napautuksen IPK-hyökkääjän mailasta käsille. Seuraavassa tilanteessa painikehä oli valmis, ja molemmilta joukkueilta passitettiin kaksi pelaajaa istumaan 2+2-minuuttista jäähyä.

Ennen erän puoliväliä IPK:n kenttätasapaino petti, ja TUTO pääsi ylivoimahyökkäykseen. Niko Ahoniemi passasi Virtaselle, joka viimeisteli illan toisensa pienestä kulmasta. Maalintekoa helpotti Jokereista lainalla olevan IPK-vahti Juho Ratilaisen ylipelaaminen.

− Tämä neljäs maali oli taas ihan karsea virhe meiltä, Sinkkonen latasi.

Vieraat ottivat kaksi jäähyä TUTOn maalin jälkeen, ja Ahoniemi iski kotijoukkueen 5−2-johtoon kahden miehen ylivoimalla. IPK:n Juusola kavensi ottelun loppulukemiksi 5−3.

Kaksi sekuntia ennen loppua Mikke Levo huitaisi IPK-pelaaja Topi Piipposta mailalla näpeillä, ja sai ottelurangaistuksen tilanteesta. 

− Ei tällainen kuulu millään tavalla jääkiekkoon. Kaksi sekuntia ennen loppua, ja he johtavat kahdella maalilla ja tilanne oli 30 metriä heidän maalista. Meillä ei ollut mitään mahdollisuutta tehdä maalia, ja sitten hän lyö saatana käsille. Olen pöyristynyt, Sinkkonen kertoi mielipiteensä tuohtuneena.

Voiton myötä TUTO nousi sarjassa kolmanneksi ohi Imatran Ketterän. IPK jatkaa sarjan toiseksi viimeisenä.

− Toiseksi viimeinen peli ennen taukoa näkyi hieman otteissa. Alku oli niin hyvä, että osa luuli pelin olevan helppo, Elomo tiivisti.

» Lähetä palautetta toimitukselle