Valmentajan vaihto kannatti – Peliitat voittoon Petäjän opein

MESTIS / Raportti
Uusi päävalmentaja sai Peliittojen ylivoimapelin rullaamaan.
Kuva © Timo Savela
Karsintoja vastaan taisteleva ja pudotuspelikilvassa vielä rimpuileva Heinolan Peliitat vaihtoi viikonloppuna päävalmentajaa. Vetovastuuseen pestattu Vesa Petäjä sai Mestis-valmennusuralleen lentävän lähdön Peliittojen voittaessa SaPKon 4–3.

Kaksi tappiota tärkeissä otteluissa K-Vantaata ja Kooveeta vastaan oli Peliittojen seurajohdolle liikaa. Päävalmentaja Jani Keinänen siirrettiin syrjään ja tilalle otettiin hyvää jälkeä Pelicansin A-nuorten penkin takana tehnyt 33-vuotias Vesa Petäjä, jonka oli tarkoitus aloittaa Peliittojen peräsimessä vasta ensi syksynä, mutta työt alkoivatkin jo kuluneen viikon alussa.

– Kiireinen viikko. Maanantaina aloitettiin. Juteltiin pelaajien ja valmennuksen kesken millä fiiliksillä halutaan hallilta päivittäin lähteä. Meillä on ollut mielestäni kolme laadukasta päivää takana.

Petäjän Peliitat esiintyi ottelussa erittäin energisenä ja pirteänä. Peliitat hallitsi kenttätapahtumia ottelun ensimmäisessä erässä. Ensimmäiselle erätauolle lähdettiin 1–0-lukemista. Paremmalla maalipaikkojen hyödyntämisellä osumia olisi voinut syntyä enemmänkin. Torjunnat 2–12 kertovat missä päässä kenttää peliä pelattiin.

– Tauon jälkeen pelit aina vaikeita. Oli vaikeuksia saada koneita käyntiin ja etenkin kun kaveri oli vaihtanut valmentajaa, niin pelaajissa oli heti uutta virtaa ja pelaajat rupeaa ottamaan vastuuta, kun on uusi koutsi laitettu siihen, sanoi SaPKon kokenut päävalmentaja Pasi Räsänen.

Toisen erän alkupuolisko oli SaPKon. Pässipaidat puskivat minuuttitolkulla Peliittojen hyökkäyspään nurkkauksissa saamatta kuitenkaan luotua kunnon maalipaikkoja. Kotijoukkue kiipesi kuskin pukille selvittyään pitkästä painostusjaksosta.

Peliittojen ylivoimapeli oli keskiviikkona tehokasta. Ensimmäisessä erässä ylivoimalla onnistui Lauri Heino ja toisessa Pasi Kouvalainen. Joakim Kukkonen iski vajaa minuutti Kouvalaisen maalista lukemiksi jo 3–0, kun toista erää oli jäljellä viitisen minuuttia.

Vaisusti pelannut SaPKo onnistui kuitenkin nousemaan vielä peliin mukaan Matias Mutikaisen ja Tatu Vihavaisen pikamaaleilla toisen erän loppuminuuteilla.

Peliitat iski illan kolmannen ylivoimamaalinsa kolmannen erän alkuun. Hurjan määrän vetoja ottelun aikana ampunut Mikko Laine sai viimein sihtinsä kohdalleen vieden heinolalaiset 4–2-johtoon. Laineella oli iso rooli pakkopelin pyörittäjänä miehen kerätessä ylivoimiensa aikana tehot 1+2.

– Hyökkäyspeliä lähdettiin heti maanantaina muokkaamaan ja kyllä ottelussa ihan kiitettävästi näkyi niitä asioita. Loppua kohti oma hyökkäys hieman sakkasi. SaPKo teki hyvin hommat siinä ja iskivät keskialueen trapista kiekonriistoilla vastaan. Loppua kohden enemmän hyökkäysalueen painekarvalla pystyivät tuottamaan riistoja, Petäjä analysoi.

Peliitat on kauden mittaan onnistunut tunaroimaan useamman kerran selvän johtoasemansa viime minuuteilla kotijäällään. Tällä kertaa kaikki näytti heinolalaisittain hyvältä, kun SaPKon Elmeri Laamanen komennettiin suihkuun kaksi ja puoli minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua. Peliitat sortui kuitenkin jäähyilyyn kesken ylivoiman pyörittämisen ja niinpä ottelun lopusta muodostui melkoinen jännitysnäytelmä.

SaPKo hyödynsi saumansa ottamalla maalivahdin pois saaden näin jäälle 5-4-ylivoimamiehityksen. Kultakypärä Matias Lainio sai paikkansa ja tärskäytti kiekon upeasti yläpesään aivan yläputken reunaa kilistellen ajassa 58:51. SaPKo jatkoi painostustaan, mutta tällä kertaa Peliitat ei lopussa sulanut, vaan kolme pistettä jäi Heinolaan 4–3-tuloksella.

Peliittojen tuore päävalmentaja oli ottelun jälkeen tyytyväinen tulokseen ja joukkueensa pelaamiseen.

– Tuskin tämän parempia tunteita tästä pelistä saa kuin tämän ottelun jälkeen. Olen todella ylpeä joukkueesta ja miten se pelasi. Etenkin ensimmäinen erä oli taktisesti sellaista mitä me halutaan pelata. Pysyttiin erittäin hyvin kiekossa ja pelattiin fiksusti kiekolla. Ekassa erässä olisi ollut ehkä mahdollista tehdä muutama maali enemmänkin. Vahvat ensimmäiset 35 minuuttia tänään ratkasivat ottelun meille.

SaPKo on perinteisesti ollut Peliitoille erittäin hankala vastustaja. Räsäsen mukaan osat ovat tällä kaudella kääntyneet.

– Tuntuu olevan Peliitat meille tänä vuonna pikkasen haastava vastustaja. Ei olla saatu ihan parhaita tehoja meidän koneista Peliittoja vastaan irti. Ei vaan pystytty vastaamaan liikkeeseen. Peliitat pelasti todella hyvin liikkuen aggressiivisesti, mutta yritettiin kaikin keinoin taistella.

Revanssimahdollisuus SaPKolle aukeaa varsin pian, sillä joukkueet ovat uudestaan vastakkain heti perjantaina Savonlinnan Talvisalossa. Räsänen aikoo kiinnittää huomiota etenkin Peliittojen tehokkaaseen ylivoimapeliin.

– Alivoimapeli tökkäsi. Jos kaveri pystyy tekemään kolme ylivoimamaalia niin meidän pitää katsoa perjantaita ajatellen tuo ylivoima pois, tai eihän sitä koskaan tiedä ketä siellä taas perjantaina pelaa. Se on vähän hankala silloin kattoa, Räsänen naurahti tietäen Peliittojen kokoonpanon eläväisyyden.

» Lähetä palautetta toimitukselle