Heinolassa jännitysnäytelmä parhaasta päästä – SaPKon tsättäily maksoi pisteen

Henri Keskilohkon maali paketoi pitkän illan.
Kaksi erää näivettyneeltä lomaltapaluukiekolta näyttänyt Peliittojen ja SaPKon välinen kamppailu kääntyi kolmannessa erässä tapahtumarikkaaksi toimintajännäriksi. Loppuminuutit ilman maalivahtia pelannut kotijoukkue kipusi kahden maalin takaa tasoihin. Voittolaukauskisa kääntyi Roope Urpolahden haamutorjunnan myötä savonlinnalaisille maalein 4–5.

Peliitat ja SaPKo jatkoivat tasaisten otteluiden sarjaansa Heinolassa. Kauden aiemmat kaksi peliä olivat päättyneet maalin erolla kotivoittoihin. Ottelun kaksi ensimmäistä erää olivat tapahtumaköyhiä kuin Hartolan tiistai-illat.

SaPKo iski ensimmäisessä erässä Matias Rauvolan ja toisen erän alkuhetkillä Matias Lainion maaleilla tauluun 0–2-lukemat, jotka säilyivät toiseen erätaukoon asti valotaululla.

SaPKo-luotsi Pasi Räsänen oli kahteen ensimmäiseen erään tyytyväinen.

– 40 minuuttia pelattiin hyvin. Tiedettiin, että täällä annetaan kovaa painetta ja tultiin fiksusti alta pois.

Joukkueiden pelaaminen oli varovaista ja puolustusvoittoista. SaPKo pystyi luomaan paikkoja, mutta Peliitat ei kahteen erään saanut aikaiseksi paria kunnon laukausta vaarallisempaa, mutta kolmannessa erässä alkoi tapahtua.

Peliitat sai luotua ottelun parhaan maalipaikkansa, kun Mikko Laine pääsi laukomaan maalivahti Roope Urpolahden torjuntaa seuranneesta jälkitilanteesta kiekon maaliin. Muutamaa minuuttia myöhemmin Roope Mäkitalo tasoitti ylivoimalla tilanteeksi 2–2.

Kahden maalin johtoasemaan tuudittautunut vierasjoukkue ryhdistäytyi välittömästi mustapaitojen noustua rinnalle. Peliittoja aiemmin urallaan edustaneen Ville Väinölän 2–3 ja viimeistään Joonas Toivasen iskemän 2–4-maalin piti olla viimeinen niitti heinolalaisjoukkueen arkkuun, mutta toisin kävi.

Peliitat otti aikalisän neljä minuuttia ennen loppua kiskaisten samalla Adam Nagyn pois maaliltaan. Riskipeli kantoi hedelmää Laineen laukoessa 3–4-kavennuksen ajassa 57:05. Maalia edesauttoi SaPKon ottama jäähy, jonka ansioista Peliitat pääsi pyörittämään 6-4-ylivoimaa.

Kotiyleisö repesi täyteen huutoon Niklas Salon tasoittaessa ottelun 20 sekuntia ennen summerin soittoa. Salo sai rusikoitu maalilta kimmonneen kiekon sisään. Osumaa tarkastettiin vielä videoilta, mutta jatkoajalle lähdettiin 4–4-lukemista.

– 2–0-johdossa alettiin tsättäilemään. Kun kaveri lisää painetta ja alat tsättäilemään etkä tee tylysti niitä asioita niin siinä voi käydä näin, Räsänen manasi.

Kyttäilyksi menneen jatkoajan aikana ei maalipaikkoja ollut käytännössä lainkaan. Voittolaukauskilpailu tarjosi sitäkin enemmän draaman kaarta. Maalivahdeista tehtiin reikäjuustoa viiden ensimmäisen laukojan onnistuttua vuorollaan maalinteossa.

SaPKo oli kiinni voitossa, kunnes Peliittojen kapteeni Ville-Matti Koponen tasoitti viimeisellä mahdollisella hetkellä. Koposen maalin jälkeen esiin astuivat maalivahdit. Seuraava ja illan viimeinen maali nähtiin seitsemän laukojaparia myöhemmin.

Mäkitalo huijasi Urpolahden kyljelleen jäihin, vei kiekon sivulle ja laukoi kohti tyhjää maalia. Urpolahti venyi kuitenkin käsittämättömällä tavalla kiekon eteen nostamalla patjansa taivasta kohden kuin Dominik Hasek aikanaan torjuen Mäkitalon varmalta näyttäneen maalin. Heti perään Henri Keskilohko laukoi ratkaisevan maalin.

– Kaksi kertaa kahden maalin johto hukattiin. Pieniä asioita. Ei pureta silloin kun on paikka. Otetaan jäähy, kun ei tarvis. Peliitat taisteli helkkarin hyvin. Kyllä olen kuitenkin tyytyväinen, sillä mielestäni ansaittiin tämä. Oltiin kaksi erää parempi. Kolmannessa oltiin huonoja. Vielä on matkaa siihen 60-minuuttiseen, Räsänen sanoi.

Kotijoukkueen päävalmentaja Jani Keinänen oli hyvillään joukkueensa loppukiristä, joskin voitto olisi tappioputkessa tarpovalle joukkueelle maistunut.

– SaPKo oli selkeästi kaksi erää parempi. Ihan muutama vastaisku saatiin. Kolmannesta erästä pitää olla ylpeä. Joukkue löysi jostain sen lisäpuristuksen ja ehkä saatiin vähän niitä pomppujakin siitä mistä ne maalit tuli. Ylpeä olen noususta. Tietysti olisi maistunut meille voitto. Niitä ei ole viime aikoina pahemmin tullut, joten joukkueen puolesta olisin toivonut sitä. Kyllä parempi ehkä voitti, mutta pinna kuitenkin, Keinänen kommentoi.