Tolpat kovavireisten maalivahtien tukena − RoKi venytti sarjaa ranskalaisvoimin

Ville iski kaksi maalia Rautiaisen selän taakse.
Kuva © Jarno Hietanen
LeKillä oli kotikaukalossaan historiallinen tilanne edetä Mestiksen välieriin kamppailemaaan sarjan mitaleista. Vielä neljännessä kamppailussa Rovaniemellä sarjan katkaisu ei onnistunut. RoKin maalivahtipeli ja LeKin kehno ylivoima veivät viidennen ottelun lopulta jatkoeriin.

LeKi pääsi herkulliseen paikkaan kotiyleisönsä edessä, sillä 3−1-johto puolivälieräsarjassa RoKia vastaan avasi saukkopaidoille mahdollisuuden Mestis-historiansa toiseen välieräpaikkaan.

Kauden 2009-10 päätteeksi LeKi hävisi pronssikamppailun. Mitaleita Lempäälässä ei olla päästy vielä Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla siis juhlimaan.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti, kun kotijoukkueen nuoren yksilötaidon kavalkadista esiin nousi Patrik Puistola. Hyökkääjä jyräsi läpi RoKi-puolustuksen ja hankki isännille ensimmäisen sen monista ylivoimista.

Reijola piti RoKin mahdollisuudet pitkään elossa

Vaikka LeKi ei onnistunut hyödyntämään ylivoimaansa, onnistuivat Kristian Tanus, Lassi Vanhatalo ja kumppanit ottamaan pelin virtauksen LeKille ja saamaan hyvin pudotuspeleissä hyrränneet koneensa käyntiin.

RoKilla oli omat hetkensä, kun kiekko kävi LeKi-maalin tolpassakin. Kiekon suunta kääntyi lopulta myöhemmässä vaiheessa Kimmo Rautiaisen selän taaksekin, kun Henri Joki-Erkkilä laukoi viivakudin sisään Olli Iisakan tehdessä maskia.

Rasmus Reijola rovaniemeläisten maalilla oli huimassa vireessä ja piti joukkuettaan pelissä mukana. Gabin Ville käytti toisen erän alkajaisiksi Rautiaisen antaman irtokiekon hyväkseen 2−0-maalin arvoisesti.

LeKi onnistui luomaan paikkoja Reijolan maalille, mutta Tommi Välimaakaan ei saanut ohitettua kuumavireistä torjujaa. Otto Latvala kilautteli ylärimaa. LeKi joutui jumppaamaan vielä tovin RoKi-alueella ennen kuin Erkka Seppälä kiskaisi kavennuksen.

Hölmöilyjä suuntaan ja toiseen

Puistola onnistui punnertamaan LeKin tasoihin aivan toisen erän loppussa, vaikka RoKi olikin pitänyt kotijoukkuetta pihdeissään hyvän tovin. Janne Seppäsellä oli vielä ennen erätaukoa hyvä tontti johtomaalin tekoon.

RoKin Eetu Karvinen ajoi päätöserässä vastustajan maalille, ja hyökkääjä pyyhkäisi LeKi-vahti Rautiaisen nurin. Jatkoseuraamuksia tilanteesta ei kummallekaan osapuolelle tullut, joten kotijoukkueen käynnissä ollut ylivoima jatkui normaalisti.

LeKi ei onnistunut hyödyntämään monia ylivoimiaan, ja RoKi sai ensimmäisen mahdollisuutensa kokeilla vasta kolmannessa erässä. Peli pyöri näyttävästi, mutta maaliverkkoon asti pikkumusta ei mennyt.

Molemmilla joukkueilla oli aivan varsinaisen peliajan lopussa paikkansa, mutta veskarien hyvien otteiden ansiosta kamppailu venyi jatkoerään. LeKin Valtteri Lemmetty otti typerän jäähyn juuri ennen 60 minuutin täyttymistä.

LeKi kesti Lemmetyn kaksiminuuttisen, mutta hyökkääjä jäi istumaan vielä laitataklauksen päälle tullutta käytöskymppiään. Lopulta ottelun sankariksi nousi ranskalainen Ville, jonka illan toisella osumalla sarja siirtyy takaisin Rovaniemelle.

Ottelusarjan muut raportit

RoKi venytti puolivälieräsarjan ratkaisua jännittävien vaiheiden jälkeen

Rovaniemellä nähtiin peräti 14 osumaa, kun RoKi onnistui venyttämään puolivälieräsarjaa kaatamalla kotihallissaan LeKin.

RoKi tuli edellisten kamppailujen tapaan kovalla vauhdilla ottelun alkuun, eikä joukkueella ollutkaan mitään hävittävää ollessaan ottelusarjassa 3-0-tappiolla. Kotijoukkue hallitsi heti alusta alkaen kiekkoa ja loi useita maalipaikkoja. Huolimattomuus viimeistelyssä johti kuitenkin siihen, että ottelun avausmaalia pääsi juhlimaan jälleen vierailija LeKi. Gabin Ville istui jäähyaitiossa, kun Niko Lahtinen siirsi LeKin johtoon. Takaiskun jälkeen RoKi yritti saada rivejään uudelleen kokoon ja jatkaa peliä alun tapaan hyvällä intensiteetillä. Paikkojen tuhlaaminen johti kuitenkin siihen, että LeKi pystyi lisäämään johtoaan ajassa 15:11, kun Lahtinen onnistui toistamiseen maalinteossa.

Maalien jälkeen kotijoukkue haki otetta itselleen. Sami Laakso taklasi Kyle Justia selkään ja sai kotiyleisönkin heräämään mukaan otteluun. Tilanteesta RoKille seurannut ylivoima johti tällä kertaa myös onnistumiseen, kun Kasper Elo ohjasi Samuli Rahikaisen vedon maaliin ja kavensi lukemat 1-2:een.

Toisesta erästä ei vauhdikkaita tapahtumia puuttunut. Hallitsevana joukkueella jäällä näyttäytyi RoKi, joka pyöritti kiekkoa pitkiä aikoja LeKin puolustuspäässä. Erän kolmannella minuutilla Niko Mikkola tasoitti ottelun. Tasoitusmaali siivitti RoKin paineistusta entisestään, mutta samalla LeKille aukesi vastahyökkäysmahdollisuuksia. Tommi Välimaa siirsi RoKin pitkän paineistuksen jälkeen vierailijat uudelleen karkumatkalle.

Pian johtomaalin jälkeen LeKille tarjottiin myös ylivoimaa. Kotijoukkue RoKi piti kuitenkin taistelua yllä kaikin voimin ja onnistui tappamaan alivoiman. Siitä voimaantuen RoKi puski kohti LeKin maalia ja sai aikaan ansaitun tasoituksen ajassa 34:37 Ville Heikkisen toimesta. Osuman syöttäjiksi merkattiin aiempien maalien tekijät Mikkola ja Elo. Aivan toisen erän lopulla Olli Iisakka siirsi RoKin vielä johtoon hienolla suorituksellaan. Tähänkin maalin syöttöpiste Kasper Elolle.

Maaleja mätettiin urakalla

Päätöserään lähdettiin siis kotijoukkueen 4-3 -johdosta. Nämä lukemat muuttuivat kuitenkin pian, kun RoKi pelasi omalla alueella lepsusti ja Niko Lahtinen pääsi tekemään kolmannen maalinsa ottelussa tasoittaen tilanteen erän ensimmäisellä minuutilla. Tasatilanne 4-4 ei myöskään kauaa joukkueita tyydyttänyt, ja pian maalinteossa olikin jälleen kotijoukkueen puolesta Mikkola. LeKi tuli erän puolivälissä kuitenkin uudelleen tasoihin Välimaan iskiessä tilanteeksi 5-5. RoKi ei halunnut vieläkään antautua, ja alle kahden minuutin kuluttua tasoituksesta Olli-Matti Järvelä siirsi kotijoukkueen jälleen maalin johtoon. Alle minuuutti edellisestä ja Gabin Ville kasvatti RoKin johtoa 7-5:een.

Tästä seurasi LeKin armoton takaa-ajo. Tilanteita riitti ottelun loppuhetkillä RoKin maalin edustalla, ja vierailijat myös onnistuivat kavennuksessa pelatessaan ilman maalivahtia kaksi minuuttia ennen loppua. Maalintekijäksi merkattiin Erkka Seppälä. Ottelun lopusta tuli vielä jännitysnäytelmä, kun LeKi haki tasoitusosumaa vimmatusti. Monien paikkojen jälkeen Ville onnistui kuitenkin niittaamaan kiekon LeKin tyhjään maaliin, kun aikaa oli jäljellä alle minuutti. Näin vauhdikkaan ottelun päätöslukemiksi saatiin lopulta 8-6, ja RoKi onnistui ottamaan ottelusarjassa ensimmäisen voittonsa. Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran tiistaina Lempäälässä.

RoKin taistelu ei riittänyt — LeKille jo kolmas voitto

Lempäälän Kisa otti jo kolmannen voittonsa Mestiksen puolivälierissä, kun se kaatoi Rovaniemen Kiekon lukemin 2−5.

Tunnetta ei pelistä puuttunut, kun Rovaniemellä pelattiin RoKin seurahistorian ensimmäistä kertaa Mestiksen pudotuspelejä. Kotijoukkue lähti otteluun allaan kaksi vierastappiota, ja joukkueen otteissa näkyi heti halu saada ottelusarja käännetyksi. Avauserässä pelattiin tasaista ja fyysistä peliä, jossa molemmilla joukkueilla oli omat maalintekopaikkansa. Vierailija LeKi oli kuitenkin ainoa, joka paikkansa hyödynsi. Neljän ja puolen minuutin kohdalla LeKin Lassi Vanhatalo iski ottelun avausmaalin vastahyökkäyksestä.

Neljä minuuttia myöhemmin vierailijat pääsivät kasvattamaan johtoaan, kun Riku Väkiparta muutti RoKin maalille muodostuneen ruuhkan päätteeksi lukemiksi jo 0−2. Ylivoimaa tarjottiin jo avauserässä molemmille, mutta erityisesti RoKin ylivoimapelaaminen oli heikkoa.

Toisen erän alkuun RoKi palasi kaukaloon entistäkin vahvemmalla taisteluilmeellä. Takaa-ajoa synkensi kuitenkin tehottomuus maalipaikoissa, ja pian soikin RoKin oma verkko. LeKin kultakypärä Matias Haaranen teki vierailijoille kolmannen maalin yllättäen RoKi-vahti Rasmus Reijolan hienolla vedollaan ylänurkkaan. Kotijoukkue ei suostunut luovuttamaan, ja pian kova paineistus tuotti jälleen ylivoiman, jonka aikana Olli-Aleksi Pietilä kasvatti kotijoukkueen intoa ja uskoa. Toinen erä oli kokonaisuutena tasainen ja jäähyjä nähtiin useita. Kumpikaan joukkue ei paikoista huolimatta maalisaldoaan kasvattanut, kun maalivahdit onnistuivat torjunnoissaan.

Yritys ei tuottanut tulosta

Päätöserässä taistelu kiristyi entisestään. RoKin kova yritys tuotti useita maalipaikkoja, mutta viimeistely ontui. Paikkojen lisäksi RoKi sai hankittua myös ylivoiman, ja 2−3-kavennus nähtiinkin ennen erän puoliväliä Christoffer Seppelinin toimesta. Tämän lähemmäksi rovaniemeläiset eivät kuitenkaan päässyt, sillä heikko viimeistely piti LeKin maalin varjeltuna.

Kovin kiri taittui lopullisesti puolitoista minuuttia ennen loppua, kun Lassi Vanhatalo laittoi kiekon tyhjään maaliin siirtäen LeKin jo 2−4-johtoon. Vanhatalo kaunisteli lukemat vielä 2−5:een ja näin ollen varmisti LeKille ottelusarjan kolmannen voiton. Sarja on LeKille katkolla jo sunnuntaina Rovaniemellä.

# LeKi - RoKi 4 - 2

# LeKi - RoKi 2 - 1