51 jäähyminuuttia, 10 maalia – K-Espoo jäähyjen sävyttämän trillerin voittajaksi: "Kukaan ei tiedä, mitkä säännöt ovat"

MESTIS / Raportti
Perttu Iso-Kuortti onnistui maalinteossa.
Kiekko-Espoon ja Hokin välinen puolivälieräsarja polkaistiin käyntiin sunnuntaina, päivää muita sarjoja jäljessä. Runkosarjakohtaamisissa niskan päällä ollut K-Espoo oli jo matkalla selvään voittoon, mutta Hokin loppukiri teki taistosta vielä huiman trillerin. Jäähyjen sävyttämän ottelun päätteeksi tuomaritoiminta puhutti.

Kiekko-Espoo koki pudotuspeliavauksen alla ison menetyksen, kun maalivahti Roope Taponen lähti torjumaan kiekkoja Liigaan HIFK:n riveihin. Espoolaismaalilla ensimmäisen Mestis-pudotuspelinsä aloitti Juho Järvinen, jolla on myös Hokki-taustaa parin edelliskauden ajalta.

– Hienoa, että nuori kundi saa kokemusta ja tärkeitä koppeja otti, kun tarvittiin. Ollaan läpi kauden saatu maalivahdeiltamme mahdollisuus voittaa ja kaikki olleet miehiä paikallaan, se on hienoa nähdä ja kundien kehitys on ollut huimaa. Oli hienoa nähdä, että pystyi pelaamaan kovassa paikassa kovan pelin, espoolaisten päävalmentaja Kim Hirschovits kehaisi suojattiaan.

Kajaanilaiset selvittivät tiensä puolivälieriin villi kortti -kierroksen kautta kukistamalla K-Vantaan, jolloin myös viitostie Kajaanin ja pääkaupunkiseudun välillä tuli tutuksi. Myös Hokin kokoonpanosta puuttui merkittävä palanen, kun runkosarjan maalikuningas Oskari Siiki kärsi yhden ottelun pelikieltoaan, jonka sai ratkaisevasta K-Vantaa-ottelusta törmäilytään ottelun tuomarin kanssa. 

– Pelaajat nauttivat pelata nyt keväällä, eikä tarvitse sytykkeitä etsiä. Kahdeksan kuukautta on tehty töitä näiden pelien eteen ja nyt vaan nautitaan tekemisestä, ei silloin paina mikään väsymys. Antaa niiden touhuta tuolla ja pidetään itse tämä palautuminen maksimaalisena, Hokin päävalmentaja Pasi Räsänen kommentoi kovaa ottelutahtia.

Kotijoukkue aloitti kamppailun todella väkevästi, ja siirtyikin nopeasti jo 2–0-johtoon. Omalta osaltaan espoolaisten hallintaa auttoivat kaksi ylivoimaa, joista jälkimmäisen aikana syntyi myös Anton Ollikaisen tekemä avausmaali. Johdon tuplasi muutamaa minuuttia myöhemmin Perttu Iso-Kuortti Hokki-puolustuksen virheen seurauksena.

– Oltiin hyvin valmistauduttu peliin ja se näkyi heti alussa, kova taistelupeli oli. Erikoistilannepelissä on tarkennettavaa varmaan molemmin puolin, mutta niitä juttuja mitä on harjoiteltu, myös näkyi tuolla. Ihan hyvä startti pudotuspelitaipaleelle, iloitsi Hirschovits.

Hokki petrasi peliään erän loppua kohden, ja pääsikin Taneli Kovaniemen uran ensimmäisellä Mestis-osumalla peliin mukaan. Hetkeä myöhemmin Ollikainen kuitenkin karkasi läpi ja vei espoolaiset taas kaksi maalia edelle. Tämä myös riitti Hokki-vahti Alex Mäkelälle, ja tolppien väliin luisteli Patrik Koivisto.

Hirschovitsilta painavaa sanottavaa tuomarilinjasta – tai sen puutteesta

Hokin K-Vantaata vastaan pelaama ottelusarja oli todella fyysinen ja tunteikas. Espoossa tuomarilinja oli kuitenkin pykälää tiukempi ja lopulta ottelussa vihellettiin peräti 51 rangaistusminuuttia, joista 26 kahden minuutin jäähyistä.

Tuomaritoiminta ihmetytti ja myös turhautti molempien joukkueiden leirissä, ja Hirschovits avasi tuntojaan enemmänkin ottelun päätyttyä C Morelle:

– Koko kauden olen yrittänyt olla hiljaa, mutta nyt on pakko sanoa, että on surullista, kun mennään kevääseen ja joukkueet ovat tehneet paljon hommia, ja laittavat itsensä likoon, että miten linjatonta paskaa on tuo viheltäminen. Molemmille tuli varmasti aiheellisia jäähyjä ja olisi varmasti voinut enemmänkin tulla, mutta se linjattomuus. Eihän tuolla kukaan tiedä mitä voi tehdä, joka erässä on erilaiset säännöt ja se on joukkueille tosi vaikeata.

– En muuta pyydä, kuin että pelaajat saisivat pelata samoilla säännöillä koko pelin, nyt kukaan ei tiedä mitä ne ovat ja se on huolestuttavaa. Se on ollut monessa tapahtumassa tänä vuonna, ja sitten ihmetellään, kun on pelaajia loukkaantuneena. Totta kai on tunnetta ja pitääkin taklata ja painia välillä, se on jääkiekkoa. Mutta tietty linja, johtaminen ja jämäkkyys pitäisi olla.

– Pelaajien tapaan myös tuomaristolla pitää olla tietty valmistautuminen peleihin ja tietää, mitä on tulossa. Ei pitäisi minkään ulkopuolisten asioiden vaikuttaa, valmentajien huuteluiden tai muiden, vaan vihelletään selkeän linjan mukaisesti, koska se on niiden homma.

Jäähyjen myötä sekavissa merkeissä käynnistyi myös ottelun toinen erä, kun molemmille vihellettiin vuoron perään rangaistukset. Hokki käytti ylivoimatilaisuutensa, kun Valtteri Niemi toi vieraat jälleen iskuetäisyydelle maalin päähän.

Espoolaisten illan toinen tehohetki toi ratkaisun makua, mutta Hokki osoitti sitkeytensä

Pitkään näytti, että Hokki tulee nousemaan vielä väkisin tasoihin, kunnes koitti espoolaisten illan toinen tehohetki. Petteri Villanen ohjasi kiekon sisään ylivoimalla, ja paria minuuttia myöhemmin Jasper Rantanen laukoi lukemiksi jo 5–2.

Ottelun päätöserässä kajaanilaisten turhautuminen läikähti Tuomas Komulaisen saaman kakkosen jälkeen. Espoolaisten Tommi Takaveräjä sai kivuliaan osuman, ja tuli vielä Jesper Henrikssonin tönimäksi matkalla vaihtoaitioon. Tilanteesta ei jäähyjä tuomittu, mutta Takaveräjä poistui koppiin. Hetkeä myöhemmin Hokin kultakypärä Joonas Savolainen liukui ikävännäköisesti päin laitaa, mutta palasi hetken päästä peliin.

Kenties pienestä tuuppimisesta sisuuntuneella Hokilla oli kuitenkin vielä sanansa sanottavana ja maali kerrallaan se hivuttautui lähemmäs. Ensin Eetu-Santeri Koivunen laukoi 5–3:een. Maalin jälkeen vieraat loivat parikin hyvää maalipaikkaa, mutta aivan kovin kiri tuntui lässähtävän Santeri Haaralan rangaistuksen jälkeen.

Kajaanilaiskiri sai kuitenkin vielä uutta henkeä, kun Erno Hopponen ajettiin ulos päähän kohdistuneesta taklauksesta, ja Hokki pääsi viiden minuutin ylivoimalle. Niemi onnistui heti iskemään lukemiksi 5–4, ja samassa ajassa espoolaisten Ollikaiselle vihellettiin kahden minuutin jäähy sopimattomasta käytöksestä tuomaristoa kohtaan.

Viidellä kolmea vastaan Hokki loi joukon loistavia paikkoja ja kävi lähellä maalintekoa, mutta Järvinen ja espoolaispuolustus taistelivat. Lopulta viimeisen sinetin tyhjiin iski ja espoolaisjuhlat käynnisti Miro Keskitalo.

– Oltiin vähän sukkasillaan varsinkin alivoimalla, kaveri rankaisi ylivoimalla vähän turhan paljon. Oli meillä tuossa lopussa vielä hyvät paikat tulla tasoihin ja jatkoerään, kertasi Räsänen.

– Erittäin hyvä ja kiihkeä kamppailu, paljon yksittäisiä kamppailuja pelin sisällä ja tästä matka jatkuu. Toivotaan, että huomenna Kajaanissa saadaan tupa täyteen ja laitetaan Espoo siellä ahtaalle.

Samoilla linjoilla oli myös Hirschovits.

– Hienoa päästä pelaamaan pudotuspelejä, kaksi hyvää joukkuetta vastakkain ja pelaajat laittaa molemmin puolin itsensä likoon, oli varmasti katsojille viihdyttävä kiekkoilta.

Voitolla Kiekko-Espoo otti ensimmäisen kiinnityksen paras seitsemästä -ottelusarjan voittoon. Sarja jatkuu heti huomenna maanantaina Kajaanissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle