LeKi nousi tasoihin pakastinderbyssä – Matias Haaranen ratkaisi vuoristoratamaisen ottelun

Matias Haaranen sai aihetta tuuletuksiin.
Pakastinderbyn neljänteen kamppailuun lähdettiin KeuPan 2–1-johdossa. Kotijoukkueen voitto olisi ajanut LeKin tukalaan tilanteeseen, mutta lempääläiset hyödynsivät kotijoukkueen mustat hetket tehokkaasti.

Ottelun alun perusteella ei olisi uskonut, millaisen ilotulituksen sarjan ensimmäisen voittonsa lauantaina napannut LeKi järjestäisi. KeuPan kannalta kaikki näytti alkuminuuteilla hyvältä, sillä Jesse Pelamo heilutti maaliverkkoa ottelun ensimmäisellä ylivoimalla.

KeuPan puolustus ja maalivahti Samuli Tervo eivät kuitenkaan olleet alkuunkaan valmiita ehkäpä sarjan tärkeimpään kamppailuun. Keuruulaisten lataus meni täydellisesti yli, sillä LeKi iski kiekon verkkoon kolme kertaa vajaan kolmen ja puolen minuutin sisään.

Kevään pudotuspeleissä edukseen esiintyneelle Tervolle avauserässä oli painajaismainen, sillä kaikki LeKin osumat olisivat olleet torjuttavissa. Tervon epävarmat otteet näkyivät lukuisina irtokiekkoina. Niko Härkönen herätteli joukkuettaan aikalisällä kolmannen takaiskun jälkeen, minkä jälkeen kotijoukkue pelasi huomattavasti paremmin erän jälkimmäisen puoliskon.

Momemtum heilahteli puolelta toiselle

Härkösen herättelyt todella tehosivat KeuPan pelaajiin, sillä erätauolta kaukaloon saapui aivan erinäköinen joukkue. Ensin videotarkastuksen jälkeen Jani Ollitervon kavennus hyväksyttiin, jonka jälkeen ei mennyt kuin reilu minuutti ja Olli-Petteri Viinikainen runnoi tasoituksen.

Voimasuhteiden heittely herätti kummastusta, sillä toisen erän avauspuoliskolla KeuPa oli selvästi niskan päällä, ja johtomaalikin oli lähelllä. Vauhdikkaassa ottelussa LeKillekin avautui paikkoja pitkistä hyökkäyksistä varsinkin erän lopulla.

Pelitapahtumiin nähden maaleja olisi ottelussa hyvin voinut olla enemmänkin kuin kuusi kappaletta kahden erän jälkeen.

Matias Haaranen nousi saukkopaitojen sankariksi

KeuPa pääsi aloittamaan päätöserän ylivoimalla, mutta yritys jäi tahmeaksi. LeKin Lassi Vanhatalo pääsi melko pian tämän jälkeen läpiajoon ja Olli Aitola joutui huitomaan rangaistuslaukauksen arvoisesti. Ampumaan asetettu Matias Haaranen ohitti Tervon tyylikkäällä harhautuksella.

– Rankkari alkaa olla jo bravuuri, samalla kikalla ole operoinut tässä, Haaranen kommentoi suoritustaan.

Haaranen oli lopulta LeKin vierasvoiton takuumies. Vahvan ottelun pelannut puolustaja sai Santeri Vuotin huippupaikan jälkeen ruhtinaallisesti tilaa siniviivan tuntumassa ja lopulta tulostaulua koristivat lukemat 3–5.

– Helvetin hyvä maski oli siinä ja sain sijoitettua yläpeltiin.

Haarasen mukaan LeKi oli tänään laadukkaampi joukkue ja lopulta 3–6 päättyneen ottelun voitto oli ansaittu.

– Oltiin tänään niskan päällä. Saatin tapettua tasainen peli kolmannessa erässä.

Päätuomarien Jonne Mäkisalon ja Mika Leväsen toiminta aiheutti parranpärinää LeKin leirissä, sillä kotijoukkueelle ei vihelletty ottelussa ainuttakaan rangaistusminuuttia. Myös Haaranen kritisoi tuomaritoimintaa.

– En ole ennen nähnyt tällaista, että yhtään jäähyä ei vihelletä vastustajalle. Silti saatin kairattua kuusi häkkiä, Haaranen iloitsi kyseenalaisesta tuomaritoiminnasta huolimatta.

Ottelusarjan muut raportit

# LeKi - KeuPa HT 3 - 2

KeuPan päävalmentaja haukkui omiensa pelaamisen voitosta huolimatta − "Jotkut kuvittelevat olevansa keisareita"

Mestiksen toinen välieräsarja jatkui Keuruulla, kun KeuPa HT otti toisen kiinnityksen loppuottelupaikkaan. Kliinisempi pelaaminen toi isännille 3−2-voiton.

Joni Piipposen osuma vei isännät päätöserän alussa kahden maalin karkumatkalle, mutta LeKin nopea kavennusosuma toi peliin jännitystä. Lopulta LeKin kiri katkesi vaihtovirheestä tulleeseen rangaistukseen. Näin KeuPa nappasi 3−2-voiton.

Voittoon johtanut pelaaminen ei kuitenkaan tyydyttänyt KeuPan päävalmentajaa Niko Härköstä.

− Voittoon olen tyytyväinen, mutta pelaamiseen en. Helvetin tyhmää peliä, paljon juttuja, joista ei ole sovittu.

Oman osansa virheitä teki myös LeKin ykkösketju, jonka virheet puolustussuuntaan johtivat KeuPan kaikkiin kolmeen osumaan. Kun Janne Seppäsen johtaman kolmikon anti hyökkäyssuuntaankin oli niukkaa, voi iltaa kuvailla epäonnistuneeksi.

− Kireä peli. Harmillinen iso virhe päätöserässä. Pitää keksiä keinoja, jotta voittoja tulee, Miikka Kuusela kommentoi.

Isäntien myllytys hyytyi nopeasti

KeuPa nappasi ottelun ensiminuutit haltuunsa vahvalla pääty- ja kamppailupelaamisella. Näiden johdosta isännät pääsivät myös kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta, mutta ilman palkintoa.

Erän edetessä LeKi alkoi olla hallitsevampi osapuoli. Vahvalla kiekollisella pelillä hyökkäykset soljuivat kerta toisensa jälkeen hyökkäysalueelle. Yksi käynnistynyt hyökkäys kuitenkin kääntyi takaiskumaaliksi, kun Waltteri Lehtonen pääsi iskemään maalin vastahyökkäyksestä.

Lempääläiset eivät tästä kuitenkaan luovuttaneet. Vajaat kaksi minuuttia ennen erätaukoa Tommi Välimaa rankaisi KeuPaa löysästä puolustusalueen puolustuspelaamisesta viemällä ottelun ensimmäiselle erätauolle tasatilanteessa.

Ensimmäisen erän loppupuolella alkanut KeuPan pelin pakottaminen ei näyttänyt hellittävän toisessa erässä, sillä kontrolloitujen hyökkäysten luominen oli toisen erän alussa isännille vaikeaa.

− Jotkut pelaajat kuvittelevat olevansa keisareita. Ihan liian vaikeita juttuja, Härkönen kertaa.

Hiljalleen KeuPa alkoi kuitenkin saada jutun juonesta kiinni. Eheämmällä viisikolla hyökkääminen mahdollisti paremman paineistamisen, jonka kautta keuruulaiset saivat hyviä pyörityksiä aikaseksi.

Yksi näistä venytti LeKin ykkösketjun vaihdon todella pitkäksi, ja Santeri Vuotin nukahduksen johdosta Paavo Tyni pääsi kävelemään loistavaan vetopaikkaan, josta syntyi 2−1-johtomaali.

Lempääläisten vastahyökkäykset erän loppupuolella olivat ponnettomia. LeKin hyökkäysalueen kohahduttavin tilanne oli Patrik Puistolan pään seudulle saama laukaus. Lupaava hyökkääjä pystyi kuitenkin jatkamaan ottelua.

Hyvää oloa ja kirivaihdetta

Erän alkuun tullut KeuPan maali oli juuri isäntien haluamaa lääkettä, kun vieraiden paha virhe kostautui. Maalin jälkeinen kevyt passivoituminen avasi kuitenkin LeKille mahdollisuuden nousta peliin mukaan.

− Kampesimme itsemme vielä päätöserässä peliin mukaan. Tämä oli parempi peli kuin ensimmäinen, Kuusela summaa.

LeKi nousikin ripeästi maalin päähän, kun Otto Latvala tälläsi 2−3-kavennuksen ylivoimalla. Vyörytys jatkui tämän jälkeen vielä kovempana, kun KeuPa yritti vain ottaa vastaan mahdollisimman ehjällä viisikkopuolustuksella.

Kun KeuPa onnistui tyrehdyttämään kirin Samuli Tervon johdolla, tunteen palo otti roolia. Torikokouksia nähtiin useampia, ja näillä sarjaan saatiin uupunutta tunnetta.

Sarjan kolmas ottelu pelataan lauantaina Lempäälässä.

KeuPa haki välieräavauksessa ryöstön Lempäälästä hurjan maalivahtipelin turvin − "Ensimmäisen ja toisen erän sekoilu rupesi jopa naurattamaan"

Mestiksen välierissä kohtaavat hallitseva mestari KeuPa sekä historiansa tasolla huippukautta pelaava LeKi. Joukkueet lähtevät sarjaan eri lähtökohdista, mutta "pakastinderbystä" on silti lupa odottaa tasaista. Vierasjoukkue osoitti heti avausottelussa, että sillä on voittavia elementtejä joukkueessaan.

LeKi oli runkosarjan kakkonen ja pudotti puolivälierissä tieltään RoKin voitoin 4−2. KeuPa puolestaan yllätti kahdeksannelta tilalta pudottaen runkosarjan voittajan Hermeksen laulukuoroon.

Lempäälästä alkavan sarjan ensimmäinen ottelu oli suurilta osin varsin tarkkaileva. Tempo ei noussut missään vaiheessa ottelua, vaan molemmat päävalmentajat joutuivat toteamaan odottaneensa enemmän. Vieraat nappasivat voiton lopulta maalein 2−4.

− Sarjojen ensimmäiset pelit ovat aina hankalia ennakoida. Ensimmäisen ja toisen erän sekoilu rupesi jopa naurattamaan. En usko, että kaverikaan on tyytyväinen, luonnehti keuruulaisten pääkäskijä Niko Härkönen voitto-ottelun jälkeen.

Avauserä lähti käyntiin molempien joukkueiden hakiessa rauhallisia hyökkäyksiä. LeKi sai kamppailuun paremman lähdön, kun Santeri Vuoti onnistui rikkomaan kuparisen jo ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana.

KeuPan oli vaikea saada kiekkoja kohti Kimmo Rautiaista samalla, kun kotijoukkueen raskasjalkaiset Sami Laakso ja Tommi Välimaakin saivat Samuli Tervoa työllistettyä. Vieraat pääsivät kuitenkin avauskympin taituttua peliin mukaan Aleksi Luhtalammen osumalla.

− Odotin fyysisempää peliä. Tempokaan ei ollut sellainen kuin otaksuin, se oli pelin kuva tänään. Puolin ja toisin oli ihmeellisiä tilanteita. Torstaina tulee kovempi peli − siihen lataamme, LeKin päävalmentaja Miikka Kuusela virkkoi.

Tervo torjui saukkojen hyökkäykset

Heti tasoitusmaalin jälkeen Välimaa törttöili taklattuaan Jere Heleniusta selästä päin laitaa. Konkarihyökkääjä selvisi tilanteesta 2+2+10-minuuttisella istunnolla. Jäähy koostui väkivaltaisuus- ja selästä taklaamiskakkosista sekä 10 minuutin käytösrangaistuksesta.

Vieraiden ylivoima näytti pitkään siltä, että KeuPa ei pääsisi Juuso Mörskyn tilannetta lähemmäksi maalia, mutta lopulta juuri kaltoin kohdeltu Helenius siirsi KeuPan johtoon.

Toinen erä lähti käyntiin hieman kevyemmällä vaihteella, ja molempien joukkueiden jalka liikkui vauhdikkaammin. KeuPa sai vähitellen kiekollista otetta. Toisen kaksikymppisen aikana ei maaleja nähty, mutta sitäkin enemmän näyttäviä harhautuksia sekä virheitä. Muun muassa LeKin Otto Latvalan huipputontti kuihtui kotijoukkueen vaihtovirheeseen.

Kolmas erä sen sijaan alkoi terävästi, kun jo aiemmin väläytellyt Janne Kumpulainen sivalsi kiekon 3−1-maalin merkiksi ohi Rautiaisen. LeKi sai kahden maalin takaa-ajoasemassa kirivaihteen kunnolla silmään heti, kun se pääsi kokeilemaan ylivoimalla. Janne Seppänen toi saukkopaidat maalin päähän.

− Kolmas erä lähti paremmin. Harmittavasti sössimme voittomaalin, eikä tuollaisia kärsisi antaa, Kuusela päivitteli.

Ottelun viimeisellä kymmenellä minuutilla LeKi painoi hurjasti kohti Tervon maalia, mutta veskari esti niin Lassi Vanhatalon kuin Kristian Tanuksenkin yritykset monien muiden muassa. Lopulta kesken LeKin vimmatun puristuksen ilman maalivahtia pääsi Anton Stråka niittaamaan loppuluvuiksi 2−4.

− Kolmas erä rupesi näyttämään jo jääkiekolta. Nyt on sarjan alkujännitys poissa, joten voimme lähteä ylihuomista kohti, Härkönen päätti.

Joukkueet kohtaavat sarjan toisessa ottelussa Keuruulla tulevana torstaina.

Juttua muokattu 2.4.2019 kello 21.45: Kuva vaihdettu tuoreeseen.