Takatukka hulmuten välieriin − Ketterän liike ja tehokkuus tukahdutti Jokipojat

MESTIS / Raportti
Ketterän Henry Karjalainen on noussut esiin pudotuspeleissä takatukkansa lisäksi tehokkuutensa ansiosta (2+5).
Kuva © Topi Lainio
Ketterän ja Jokipoikien viides kohtaaminen oli imatralaisten taidonnäyte joukkueen kyvystä liikkua ja pelata kuin yhtenä ajatuksena. Viime vuonna Jokipojat vei puolivälierät suvereenisti. Tällä kertaa oli Ketterän vuoro, kun Vuoksen Soturit nollasi Ärjyt ottelusarjan ratkaisseessa ottelussa.

Illan otteluun lähdettiin Ketterän johtaessa ottelusarjaa 3−1. Tilanne oli monilta osin vieraille haastava, kun edessä oli pakkovoitto tai kesäloma. Jokipoikien kokoonpanosta puuttui myös kaksi tärkeää pelaajaa, kun kapteeni Esa Lehikoinen sai maanantain ottelussa tapahtuneesta Mikko Haaparannan laitataklauksesta kahden ottelun pelikiellon ja Lassi Raitanen puolestaan loukkaantui kyseisessä ottelussa.

Imatralaisten jo edellisessä ottelussa ottama niskalenkkiote joensuulaisista kiristyi viidennessä kohtaamisessa tukahduttavaksi.

− Paljon on epäilty meidän hermokontrollia, ailahtelevaisuutta ja kaikkea mahdollista. Kyllä tuo koppi jätkiä näytti, että kun aletaan tehdä yhdessä asioita, niin se pääkoppa pysyy kasassa, ja kun ollaan valmistauduttu asioihin huolella, niin se näkyy omistautuneisuudessa tälle joukkueelle, imatralaisten päävalmentaja Maso Lehtonen kehui omiaan.

Ensimmäinen erä näytti jo ottelun suunnan

Ensimmäinen erä alkoi tasaisissa merkeissä molempien hyökätessä vauhdikkaasti vuorollaan, mutta kääntyi nopeasti kotijoukkueelle. Noin seitsemän minuutin kohdalla kiekko kävi jo pyörähtämässä Jokipoikien maaliviivan tuntumassa Niilo Halosen selän takana, mutta Joel Olkkonen ehti siivota kiekon pois ennen Ketterän pelaajaa.

Tästä erää pelattiin vajaa neljä minuuttia kunnes Henry Karjalainen toimitti pelivälineen maalille Aku Alholle, joka nätisti nosti kiekon ohi Halosen.

Jokipoikien hermostuneisuus johti pian liian koviin otteisiin ja Ketterän ylivoimaan, eikä kotijoukkue jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Jälleen Karjalainen oli tarjoilemassa, kun Haaparanta iski imatralaisille ottelun toisen maalin.

Peliä ehdittiin jatkaa vajaa kaksi minuuttia, kun ärjypaitojen turhautuminen alkoi todenteolla näkyä kahden pelaajan joutuessa jäähylle. Ketterä kiitti ja löi Valtteri Lipiäisen maalilla lukemiksi jo 3−0, joka pysyi muuttumattomana erän loppuun asti.

Toisessa erässä fyysisyys ja intensiteetti väheni kotijoukkueen edelleen hallitessa enimmäkseen pelinkulkua. Ajoittain vieraat saivat aikaiseksi kohtuullisen hyviäkin hyökkäyksiä, mutta eivät onnistuneet pääsemään kunnon maalipaikoille.

Ketterän painostus johti Jokipoikien huolimattomaan pelaamiseen vaihdon ollessa kesken, jolloin Janne Kettunen nappasi kiekon ärjypaidalta hyökkäysalueella syöttäen sen keskikaistaa sisään kiitäneelle Ville Paalaselle, jonka veto upposi helpohkosti maaliin.

Maalivahdin vaihtokaan ei enää pelastanut tuholta

Maanantaisen tapaan Halonen vaihdettiin pois maalilta toisessa erässä. Joonas Harald luisteli Jokipoikien maalille Aku Kestilän 5−0-ylivoimamaalin jälkeen. Maalivahdin vaihto ei kuitenkaan tuonut millään tavalla muutosta kenttäpelaajien otteisiin, vaan Ketterän liike aiheutti vieraille harmaita hiuksia ja jäähyjä. Kotijoukkueelle näistä oli vain iloa, kun Joona Jääskeläinen ja Paalanen tekivät maalit mieheen vielä ennen toisen erän päättymistä.

Viimeinen erä oli enemmän ja vähemmän kevyempää pelailua, jossa ajoittain nähtiin jokunen maalintekoyrityskin. Tunnustusta tässä vaiheessa on annettava ettei Jokipojat täysin heittänyt pyyhettä kehään vaan pyrki hyökkäyksiin ja taisteli kiekosta, vaikka lukemat oli jo tylyt vieraille. Lopun maalihyörinästä Jokipoikien maalinedustalla ei enää lisämaaleja tullut, joten Ketterä vei ottelun 7−0 ja samalla koko ottelusarjan 4−1.

Ottelun jälkeen Jokipojat-peräsimessä viimeisen kerran ollut päävalmentaja Jouni Varis otti vastuun joukkueen esityksestä ottelusarjassa.

− Pyydän kaikilta anteeksi, etten kyennyt joukkuetta paremmin valmistamaan. Tänään piti olla raikkaampi ja parempi, mutta emme pystyneet tekemään sitä mitä oltiin sovittu, minä kannan siitä vastuun. Vastassa oli varmasti sarjan parhaimmista joukkueista. Kaikki kunnia Ketterälle, joka on paikkansa ansainnut.

Lehtonen puolestaan jakoi kunniaa Ketterän taustatoimijoillekin. Muun muassa apuvalmentajat, seura ja vapaaehtoiset saivat kiitosta panoksestaan joukkueen eteen.

− Hieno voitto, ei olla vielä tyytyväisiä tähän. Me halutaan enemmän ja tuossa joukkueessa on palkkeja siihen. Toivotaan, että saadaan lisää äijiä sairastuvalta seuraavaan vaiheeseen. Jokipojat on todella hyvä joukkue, ja muutenkin olen tyytyväinen tähän sarjaan. Ei ole ollut ylilyöntejä eikä mustamaalaamista, vaan tässä on pelattu rehellisesti.

− Me lähdetään jatkamaan matkaa, valmistautumaan ja odottamaan kuka tulee vastaan. Ensi tiistaina sitten jatketaan, Lehtonen totesi kääntäen jo katseet välieriin.

» Lähetä palautetta toimitukselle