Ketterä taisteli itsensä Mestis-finaaliin

Ketterä juhli Iisalmessa torstaina. Joukkue pääsee näin taistelemaan mestaruudesta toistamiseen.
Kuva © Tiia Mahkonen
Peli-Karhut eivät myyneet nahkaansa halvalla, kun Ketterä ja IPK kilvoittelivat paikasta koronakauden Mestis-finaaleihin. Ketterä oli tiistain tavoin numerollisesti läpi pelin kuskin paikalla, mutta sitkeästi taistellut IPK kiri kerta toisensa jälkeen tasoihin. Jatkoajalla IPK joutui pettymään ja jatkamaan valmistautumista pronssiotteluun.

Tiistaina Imatralla unohdettiin viimeisessä erässä puolustuspelin hienoudet, kun molemmat joukkueet keskittyivät hyökkäämiseen ja tämähän toden totta näkyi tulostaululla ja harmaina hiuksina valmentajien ohimoilla

Sama ilme jatkui torstaina ensimmäisessä erässä myös Kankaan montussa ja tilastoihin merkattiin neljä maalia jo heti avauserässä.
Pelin tärkeys näkyi kotijoukkueen otteissa pelin alussa epävarmuutena. Heti ensimmäisessä vaihdossa karhulauma puolusti oman maalin näennäisesti hyvin ja tiiviisti. Näytti siltä, että kaikki kuitenkin seurasivat liikaa kiekkoa ja kun Arttu Rämön syöttö löysi takatolpalle liukuvan Miika Tiihosen, pääsi mies iskemään suoraan syötöstä limpun ohi sivuttaisliikkeessä olleen Samu Pakarisen.

Edes takaisku ei onnistunut herättämään kotijoukkuetta pienoisesta takalukosta. Ketterä vyöryttikin vaarallisia hyökkäyksiä kerta toisensa jälkeen Pakarisen maalille ja erityisesti vieraiden kova karvaus aiheutti tukun virheitä IPK:n pakkien avauksiin.
Yhden tällaisen karvauksen seurauksena Ketterä juhli jo 0–2 johtomaalia, kun Jesse Viskari pääsi nauttimaan kahden muun Jessen Liuksialan ja Hallikkaan esityöstä ja iski jälleen takakulmilta.

IPK pääsi puolestaan peliin mukaan vasta, kun erä oli ohittanut puolivälin. Perttu Kiesilä komennettiin vierailta jäähylle kampituksesta ja lopulta Otto Huttusen kammolämäri rikkoi myös kotijoukkueen kuparisen. syötöt maaliin Aleksi Hämäläiselle ja Niki Koskiselle.

Erän lopussa paine siirtyi kotijoukkueelle. Viimeisen minuutin paine pyörikin täysin Santeri Lipiäisen vartioimalla Ketterä-maalilla. Mikko Juusola oli jo reilu minuutti ennen erätaukoa kantamassa vaikka väkisin kiekon maaliin. Tasoitus tuli lopulta vasta ajassa 19.46, kun pitkän painostuksen jälkeen p-pisteelle vapaaksi jäänyt Juuso Mäenpää kiskaisi maalin Janne Hämäläisen tarjoilusta.

Karhut oli kaatua virheisiin

Toiseen erään molemmat joukkueet käänsivät kaasua ehkä hieman pienemmälle ja peliin löytyi parempi kontrolli myös omanpään pelaamiseen. Erän edetessä vaakakuppi pelin voittamisen suhteen alkoi kääntyä pikku hiljaa vieraille erityisesti Peli-Karhujen pienten virheiden kautta. Virheiden myötä Ketterä pääsikin erässä jälleen kahden maalin johtoasemaan.

Ensin nopealla pelinkäännöllä Jesse Liuksiala polki laidasta röyhkeästi läpi hassuttaen samalla sekä Aapo Aholan että Henri Mäntylän. Tämän jälkeen mies tarjoili Jesse Hallikkaalle, jolla oli helppo työ viedä Ketterä uudelleen johtoon. Kahden maalin karkumatkalle vieraat kiiruhtivat puolestaan Matias Varttisen rangaistuslaukauksesta Ville Sippalan jouduttua rikkomaan läpi karannutta Ketterä-hyökkääjää. Tilanteen jälkeisestä nahinasta turhautunut Sippala hankki itselleen vielä kakkosen myöhästyneestä taklauksesta.

Tuomarointi puhutti ja aiheesta

Kolmas erä ei jättänyt takuulla ketään kylmäksi ja vauhtia ja viihdettä riitti. Valitettavasti raitapaitainen nelikko kentällä ei aika ajoin vauhdissa mukana pysynyt. Janne Katosalmen kavennettua 3–4 ja IPK:n hakiessa vimmatusti tasoitusta Ketterän Roope Mäkitalo otti IPK:n Janne Hämäläisen isälliseen syleilyyn puolustussinisellä kaataen Hämäläisen. Tämän seurauksena Mäkitalo ja Arttu Rämö karkasivat 2–1 hyökkäykseen, josta Rämö iski ratkaisevan tuntuisen 3–5 maalin.

Tilanne kuumensi kotijoukkueen täysin ja Henri Mäntylä tyhjensi aiheesta sanaisen arkkunsa tuomarikaksikon päälle hankkien henkilökohtaisen kympin. Epäoikeudenmukainen maali ei karhulaumaa kuitenkaan lamauttanut, ja kun Niki Koskinen toi jälleen kotijoukkueen maalin päähän, oli peli jälleen täysin auki.

Heti perään IPK pääsi yrittämään tasoitusta ylivoimalla, kun Niko Ahoniemen maila napsahti IPK-pelaajaa kipeästi kasvoihin. Tilannetta kumpikaan päätuomareista ei nähnyt ja jäähy vihellettiin tuomariston yhteisen palaverin jälkeen.

Ylivoima ei tuonut tulosta ja näytti siltä, että puolustustaan tiivistänyt Ketterä olisi menossa finaaliin. Janne Hämäläinen oli asiasta kuitenkin toista mieltä. Kun pelikellossa oli 57.33, yllätti mies Lipiäisen rystyvipillä tilanteesta, jossa varmaan kukaan ei maaliyritystä odottanut.

Kun ratkaisua ei saatu varsinaisella peliajalla, niin voittajaa haettiin jatkoilta. Lopullinen ratkaisu saatiin reilun kolmen minuutin jälkeen. Lopulta voiton ja finaalipaikan vei Ketterä, kun nuori Jesse Hallikas yllätti kipakalla ranteella Samu Pakarisen.