Mestis-kierros: teinisensaatio Jani Nymanin tehot eivät riittäneet, RoKi venyi ensimmäiseen kotivoittoon

MESTIS / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
Rovaniemellä KOOVEEn ykkösvitja ja 17-vuotias tulokashyökkääjä Jani Nyman jatkoivat vahvoja otteitaan, RoKi ei kuitenkaan taipunut . Peliitat lennätti SaPKon pois Heinolasta. Kiekko-Espoo haki varmoin ottein pisteet Kajaanista.

RoKi sai lopulta KOOVEEn tehovitjan kuriin, Nyman ihastutti jälleen

Kooveen vierailu Rovaniemellä ei jättänyt tylsää iltaa paikallisyleisölle. Santeri Sillanpään ja Jani Nymanin tehokkaasta ylivoimapelaamisesta huolimatta RoKi kampesi värikkäiden vaiheiden jälkeen viimein kotivoiton.

Rovaniemeläisyleisö sai lauantai-iltana nähdä välähdyksen Suomi-kiekon valoisaa tulevaisuutta. KOOVEEn tehokas ykkösketju piinasi RoKia pitkään ja etenkin huippulupaus Jani Nyman (2+1) esiintyi väkevästi uransa kolmannessa Mestis-ottelussa. Myös Santeri Sillanpää (1+3, kuvassa) lähes tuplasi kauden pistesaldonsa tamperelaisten tehtaillessa ylivoimamaaleja.

RoKi oli valtaosan illasta pelillisesti terävämpi osapuoli, mutta värikkään vaihtelevassa koitoksessa kumpikaan joukkue ei pystynyt hallintaansa vakiinnuttamaan. Avauserässä nähtiin peräti neljä osumaa tasatahtia. KOOVEEn nopean johtomaalin jälkeen kotijoukkue näytti jo kirmaavan karkuteille parilla osumalla, mutta erän loppusekunneilla esiin astui Nyman, joka sivalsi lukemat tasoihin näyttävästi.

Toista erää sävyttivät ja sotkivat seitsemän joukkueille vihellettyä kaksiminuuttista. Tarjoilluista ylivoimista vieraat hyödynsivät yhden ja Nyman laukoi ensimmäistäkin komeamman osuman ohi RoKi-vahti Tommi Ronkaisen, joka saikin kolmannen takaiskun jälkeen tehdä tilaa Vilho Heikkiselle.

Ilveksen sopimuspelaajiin lukeutuva Jani Nyman on tarttunut terävästi tilaisuuteen ensimmäisissä miesten otteluissaan. Kolmessa Mestis-ottelussa 17-vuotias huippulupaus on iskenyt komeat tehot 3+3. Nymanin ennakoidaan olevan suomalaisnuorukaisten kärkilupauksia tulevan kesän NHL:n varaustilaisuudessa.

Lauantaina virkeämpi RoKi ei kuitenkaan KOOVEEn tehomiesten touhuista hämääntynyt. Päätöserän alussa isännät iskivät muutamassa minuutissa itsensä johtoon Saku Kivisen ja Elias Kaarelan osumilla. Sillanpää tasoitti vielä KOOVEEn kolmannella ylivoimaosumalla ja pelasti vierasjoukkueelle pisteen.

Jatkoajalla tamperelaisten illan kuudes kaksiminuuttinen koitui kohtalokkaaksi. RoKi rakensi pakkopelinsä maltilla ja Miika Tiihonen laukoi lähietäisyydeltä voittomaalin tyylikkäästi etukulmasta. Kotivoitto oli rovaniemeläisille kauden ensimmäinen.

− Hallittiin peliä, mutta tehtiin taas pelistä itsellemme vaikeaa. Kolmanteen erään otettiin kaikki negatiivisuudet pois ja lähdettiin vaan nauttimaan pelaamisesta. Olipahan tapahtumarikas ottelu. Voitto on totta kai voitto, tämä antaa meille taas energiaa, kiitteli RoKi-luotsi Maso Lehtonen CMoren haastattelussa.

Alun hermoilu kääntyi vauhdikkaaksi taistoksi

Hermeksen ja Kiekko-Poikien kamppailu alkoi vaikeasti. Kummallakin leirillä oli vaikeuksia virtaviivaisten hyökkäysten rakentamisessa, mutta avauserän jälkeen alkoi tapahtumaan. Vauhdikkaasta lennosta pysyi pystyssä kuitenkin joensuulaisisännät.

Kumpikin osapuoli oli vaikeuksissa oman hyökkäyspelaamisensa kanssa. Ottelun avauskolmannes ei Lieksan jäähallin katsojille tarjonnut muuta kuin Leevi Nikkisen ja Joel Blomqvistin varmoja torjuntatöitä. Kokkolalaisvieraat olivat hyökkäyksellisesti niskan päällä, mutta Hermes ei kyennyt rakentamaan maalintekopaikkoja.

Ensimmäisen tauon jälkeen hyökkäyksen arkailu oli karistettu pukukoppeihin, mutta Hermes oli edelleen paremmin juonessa kiinni. Joensuulaisten vahvuus oli hetkellisesti kaventunut Toivo Pennasen otettua kymmenen minuutin lisärangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Puolustajan päästyä takaisin kaukaloon ei kuitenkaan lohtua tuonut, kun Tony Tuupanen iski Pennasen jalan kautta ottelun avausmaalin. Maali antoi Hermekselle lisävirtaa, mutta poikkiputken kilautusta lähemmäksi lisäosumia eivät kokkolalaisvieraat toistaiseksi päässeet.

Kiekko-Pojat otti tilaisuudesta kopin nousten tasoihin ja johtoon parissa minuutissa. Osumista vastasivat Aaron Miller ja Santeri Koponen. Hermes ei kuitenkaan suostunut jäämään jälkeen, vaan Heikki Harju toi vieraat tasoihin ennen viimeistä erätaukoa.

Päätöserässä Kiekko−Poikien erikoistilannepelaaminen heräsi, ja Aatu Luusuaniemi siirsi kotijoukkueen uudelleen johtoon. Hermes haki vimmatusti tasoitusta ylivoimallakin, mutta joensuulaispuolustus Nikkinen viimeisenä turvanaan ei enää antautunut.

SaPKolle jäi vain luu käteen

Heinolassa todistettiin vahvaa maalivahtipelaamista. Eetu Randelin ja Oskari Parviainen olivat kumpikin hyvässä terässä, mutta lopulta kotijoukkue onnistui vetämään pidemmän korren.

Avauserän loppupuolella Peliitat vyörytti peliään SaPKon päätyyn, mutta tilanne pysyi jalkapallolukemissa Eetu Randelinin ansiosta. Joona Lehtinen onnistui avauserässä päihittämään SaPKon veräjänvartijan.

Toisessa erässä savonlinnalaiset olivat päästä nopeasti tasoihin, mutta Peliittojen Oskari Parviainen venytti komeasti patjan pikkumustan eteen. SaPKo kuitenkin hölmöili hyökkäyspäässä, eikä Peliitat erehtynyt ylivoimahyökkäyksestään. Puolustajat pelasivat itsensä tilanteen ulkopuolelle, ja Elias Elomaa siirsi tällä yrityksellä kotijoukkueen kahden maalin etumatkalle.

Päätöserässä Karri Kapanen onnistui saamaan kiekon Parviaisen selän taakse, mutta enempää lohtua savonlinnalaisvieraille ei ollut tarjolla Heinolassa. Ottelun kiteytti Taavi Vartiaisen tyylipuhdas taklaus, joka saattoi SaPKon Eemeli Ylitaloon, mikä kuvasti ottelun antavaa ja ottavaa osapuolta.

Hokki osui kerran, Kiekko-Espoo kahdesti

Maalipaikkoja pursunnut Kajaanin ilta ei tarjonnut maali-ilottelua. Ottelussa riitti kuitenkin tapahtumia, eikä se jättänyt kylmäksi.

Hokki ja Kiekko-Espoo kohtasivat Kajaanin illassa. Vaiheikkaassa ottelussa tilanteita oli molemmissa päissä. Maalipaikkoja syntyi ensimmäisestä erästä alkaen runsaasti. Jokin jäi viimeistelyssä kuitenkin vajaaksi, eivätkä maalivahdit antaneet mitään ilmaiseksi, joten erä päättyi maalittomaan tasatilanteeseen.

Ensimmäisessä erässä hieman paremmin paikoille pääsi kotijoukkue, mutta asetelma kääntyi toisessa erässä. Hokillakin oli paikkansa, mutta vain Kiekko-Espoo onnistui maalinteossa. Ensimmäinen maali syntyi, kun Kiekko-Espoon alivoimaoli päättymässä.

Olli Iisakka haistoi paikan lähteä hyökkäykseen ja sai syötön keskialueelle. Jäähyaitiosta vapautunut kultakypärä Mikko Lehtonen lähti mukaan hyökkäykseen. Iisakka kuljetti kiekon hyökkäysalueelle ja syötti toiseen laitaan Lehtoselle. Maalivahti Alex Mäkelä torjui Lehtosen laukauksen, mutta toisesta aallosta maalille noussut Kasper Elo onnistui lyömään irtokiekon verkkoon.

Toinen maali syntyi vain pari minuuttia ennen toisen erän päättymistä kotijoukkueen Joonas Virtasen istuessa jäähyaitiossa. Saku Salmela sai kiekon viivassa ja syötti laitaan Arttu Tuomaalalle. Tuomaala löysi maalinkulmalla vapaaksi jääneen Julius Rantaeskolan, joka käänsi mailansa nopeasti maalin puolelle ja onnistui laukomaan kiekon takakulmaan. Tauolle siirrytiin tilanteessa 0−2.

Kolmas erä eteni jälleen tasaisissa merkeissä. Hokki onnistui aloittamaan takaa-ajon erän kahdeksannella minuutilla. Hokki sai paineen voitettuaan hyökkäyspään aloituksen. Kiekko päätyi Risto Mattilalle oikeaan laitaan. Mattila nousi maalin taakse ja käänsi maalin vasemmalta puolelta maalin eteen. Samu Kaasinen pääsi kiekkoon ensimmäisenä ja laukoi kiekon takakulmaan ohi maalivahti Jani Lampisen.

Ottelun lopulla nähtiin vierasjoukkueen tunteita kuohuttanut pahannäköinen laitataklaus. Hokin Tuomas Komulainen taklasi Kiekko-Espoon Ville Rautialan vaarallisesti takaapäin ja Rautiala iskeytyi pää edellä laitaan. Tilanteesta tuomittiin 2+10 minuuttia. Vierasjoukkue ei vaikuttanut tyytyväiseltä tuomioon.

Kotijoukkue haki lopulta tasoitusta ilman maalivahtia, mutta joutui tyytymään maalin tappioon. Kiekko-Espoo nousi kolmella pisteellä sarjan toiselle sijalle.

TUTOn tyrmäävä alku ei riittänyt, IPK kiri lopussa ohi

TUTO ja IPK tarjoilivat Turussa vivahteikasta viihdettä, kotiyleisön harmiksi Tovereiden tehovire ei kestänyt terävän alun jälkeen.

TUTO huudatti turkulaisyleisöä heti ottelun alkuhetkillä jopa niin nopeasti, että kaikki tuskin olivat ehtineet edes katsomoon. Olli Valtola karkasi läpi heti ensimmäisestä hyökkäyksestä ja ujutti kiekon Cody Porterin längistä pömpeliin.

Vain pari minuuttia myöhemmin Mikke Levo sivalsi kiekon maaliin läpi maskin ennen kuin Porter oli ehtinyt saada tililleen ensimmäistäkään torjuntaa. Illasta näytti tulevan turkulaisittain tyrmäävä.

Vähitellen myös IPK pääsi peliin mukaan, vaikka TUTOn johto kestikin pitkään. Runsaiden jäähyjen sävyttämässä toisessa erässä iisalmelaiset nosti peliin mukaan puolustaja Eric Hjorth kauden ensimmäisellä maalillaan. 20-vuotias ruotsalaislupaus jatkoi samaa rataa päätöserän alussa ja sivalsi siniviivalta tasoitusosuman.

Kotijoukkue ei tästä enää elpynyt ja IPK puolestaan painoi kaasua ohituskaistalle päästyään. Janne Katosalmi iski erän puolivälissä voittomaalin komean hyökkäyksen päätteeksi, ja Samuel Timonen sinetöi voiton tyhjään maaliin loppusekunneilla.

− Meidän osalta eka erä oli todella hyono, työmäärä oli huono. Mutta se oli hyvä herätys, saatiin nostettua työmäärää ja nähtiin, että se tuo tulosta. Se kantoi kolmanteenkin erään ja saatiin ylivoimamaali. Varmaan hyvää oppia meille, IPK:n päävalmentaja Niko Härkönen pohti CMoren haastattelussa.