Mestis-kierros: Vauhtia ja uusia onnistujia

MESTIS / Kierrosraportti
Roope Taponen (31), Kiekko-Espoo ,ottelussa Kiekko-Espoo - TUTO, 1/10/2020, Metro Areena, Espoo, Suomi. Photo: Joonas Kämäräinen
Kuva © Joonas Kämäräinen
Lauantain Mestis-kierros oli viimeinen ennen maajoukkuetaukoa. Kierros eteni poikkeuksellisella aikataululla, kun Savonlinnassa aloiteltiin jo kello 15 ja Iisalmessa vasta 18.30. Neljän ottelun kierroksella nähtiin useita uusia pistemiehiä ja espoolaisvahti Roope Taposelta toinen peräkkäinen nollapeli.

Sapko vauhdikkaampi maalintekokilpailussa − kolme tulokasta pisteille

Heinolan Peliitat saapui perjantaisen kotitappion jälkeen Sapkon vieraaksi. Savonlinnalaisilla oli puolestaan alla selkeä vierasvoitto Joensuun Kiekko-Pojista torstaina. Päivän enemmän levännyt Sapko tuli koitokseen varsin raikkain jaloin, mutta myös Peliitat yritti pysyä maalintekokilpailussa mukana.

Kisan aloitti jo parin minuutin kohdalla vieraiden nelosketjun Mikael Pakkanen terävällä rannelaukauksella ylänurkkaan. Seuraavat kolme teki isäntäjoukkue:
ensimmäinen syntyi, kun puolustaja Niko Mikkola toimitti kiekkoa maalille ja peliväline lirui Peliitat-vahti Kristian Tammisen estelyistä huolimatta reppuun.

Peliittojen Lasse Liljamon istuessa 2+10-minuuttista selästä taklaamisesta Sapko pääsi namuttelemaan ylivoimalla. Lopulta Janne Hämäläinen onnistui ohjaamaan kiekon Tammisen luistinten tuntumasta sisään. Vain puoli minuuttia tämän jälkeen puolustaja Mikkola teki toisen osumansa. Tilanteen ollessa 3−1 Peliitat-luotsi Vesa Petäjä päätti rauhoittaa tilannetta ja otti aikalisän. Ensimmäinen erä päättyi ennen aikojaan pleksin rikkoutumiseen ja jäljelle jääneet minuutit pelattiin toisen erän alussa.

4−1 oli Kalpa-kasvatti Saku Vesterisen ensimmäinen maali Sapko-paidassa. Tämän osuman jälkeen Peliitat vaihtoi Kristian Tammisen tilalle suurimman osan kauden aiemmista otteluista pelanneen Mikael Petron.

Tästä vierasjoukkue piristyikin kahden maalin arvoisesti: ensimmäisen teki Joel Kerkkänen, toisen Santeri Venäläinen. Maali oli Venäläisen kaikkien aikojen ensimmäinen Mestiksessä. Nyt tilanne oli 4−3. Eetu-Santeri Koivunen kampesi kuitenkin isännät toisessa erässä taas kahden maalin taakse.

SapKon ykkösketju Hämäläinen-Juuso Forsström-Matias Lainio ahdisteli kiitettävästi pitkin matkaa vastustajan puolustuspäätä ja ennen pitkää paine alkoi näkyä Peliittojen jäähyilynä. Niitä ottivat toisen erän loppuun perä perää Petteri Haveri, Markus Lahtinen sekä Erno Ripatti.

Toinenkin debyyttimaalin tekijä Mestis-tasolla saatiin tilastoihin, kun Sapkon Perttu Kiesilä iski kolmannessa erässä läheltä sisään. Tämän jälkeen oli Peliittojen vuoro jatkaa takaa-ajoa Joel Kerkkäsen osumalla. Pari minuuttia ennen loppua Petäjä veti vielä  Petron maaliltaan. Peliitat otti kuitenkin samantien kaksi jäähyä ja takaa-ajo hyytyi lopullisesti.

Kaikki Mestiksen otteluvideot löydät kootusti osoitteesta jatkoaika.com/videot/mestis

Vaihtelevaa keskittymistä Iisalmessa

Mestistä johtava IPK sai lauantaina vieraakseen Kokkolan Hermeksen, jonka lokakuu oli koostunut niin voitoista kuin tappioistakin. Myös tässä kierroksen ottelussa saatiin pistepörssiin pari uutta nimeä.

Aloituserän ensimmäinen puolisko oli IPK:n osalta tahmea ja Hermes hyödynsi tämän. Kakkosketjun Heikki Harju osui ensin vanhanaikaisella, sen jälkeen Ville Heikkala napautti sisään toisen pienestä IPK-puolustuksen sekoilusta. Maali oli 20-vuotiaan pelurin ensimmäinen Mestiksessä.

Isännät heräilivät erän loppua kohti. Aleksi Hämäläinen nousi alivoimalla ja Janne Katosalmi nosti kiekon maalin kattoon.

Toisessa erässä nähtiin hiukan historiaa. Yli 1200 NHL-ottelun Kimmo Timonen todisti paikan päällä, kun hänen poikansa Samuel Timonen teki ensimmäisen maalinsa miesten sarjassa ja tasoitti numeroiksi 2−2.

Tästä iski ehkä lievä hyvänolon tunne. Hermes sai itselleen uudestaan tilaa ja Juha Rautiainen iski läpiajosta vieraat taas johtoon. IPK tokeni kuitenkin taas, sai käyntiin aikamoisen pyörityksen ja sen seurauksena Janne Katosalmi tasoitti pelin taas.

Kolmas erä oli IPK:n. Iisalmelaiset saivat ylivoimansa rullaamaan nätisti ja pystyivät pitämään hallintaa itsellään. Ville Sippala, Mikko Juusola ja Bastien Maia tekivät maalin mieheen.

Hermeksellä oli yritystä, se otti viimeisillä minuuteilla aikalisänkin, mutta ei saanut kunnon kiriä aikaan.

Kliininen suoritus Kiekko-Espoolta

Metro Areenan jäälle luistelivat lauantaina sarjataulukon kakkonen ja kolmonen. Edellisessä pelissään Kiekko-Espoo oli kohdannut Kiekko-Vantaan jo neljännen kerran, tuomisina naapurista tuli 5−0 -voitto. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Koovee ryöpytti espolaisia numeroin 6−2, mutta nyt jäällä nähtiin jatkuvasti varmuuttaan kohentanut kotijoukkue.

Espoolaisten ykkösketju oli rukattu torstaina alkuperäiseen koostumukseensa, sen keskelle palasi pitkään sivussa ollut Joonas Niemelä. Kurtis McLean puolestaan siirtyi takaisin kakkosketjun laitaan. Todelliset konkarit, Mclean ja Arto Laatikainen ovat tällä hetkellä Mestiksen keskimääräiseen tasoon verrattuna merkittävä pelote. Heidät nähtiin tässäkin pelissä rakentamassa mainioita maalipaikkoja viivalta käsin, erityisesti ylivoimalla. Koovee tuli otteluun 11 hyökkääjällä.

Kotijoukkueen Emil Oksanen avasi ensimmäisessä erässä kauden maalitilinsä. Mikko Kuukka ja McLean pohjustivat aivan maalin edestä tehdyn ratkaisun.

Erän loppupuolella Kooveen Olli-Petteri Viinikainen otti 2+10 minuuttia pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta, K-Espoon Joonas Niemelä otti puolestaan kaksiminuuttisen aivan erän loppuun. Kumpikaan ei kuitenkaan saanut ylivoimalla tehokasta pyöritystä aikaan.

Toisessakin erässä nähtiin ikävä tilanne kun Lauri Huhdanpää tönäisi Tommi Takaveräjän poikittaisella mailalla laitaan. Jäähyn aikana McLean ja Laatikainen rakensivat helpon näköisesti Niemelälle maalipaikan ja tämä kuittasi numeroiksi 2−0.

Kooveekin pyöritti ajoittain peliä vaarallisesti hyökkäyspäässä, erityisesti kanadalaisvahvistus Liam Finley erottui myönteisesti kiekon kanssa. Vierailijoiden ratkaisut kuitenkin jäivät puuttumaan ja 3−0 syntyi, kun Julius Rantaeskola toimitti puolustajista kimpoilleen flipperikiekon Kimmo Rautiaisen selän taakse.

53 minuutin kohdalla nähtiin toinen kyseenalainen taklaus kun kotijoukkueen Aku Alho taklasi Kooveen Eppu Varjamon rumasti laitaan. Jäähyn syy oli selästä taklaaminen, josta seuraa 2+10 minuutin rangaistus.

Kolmen maalin takaa-ajossa ollut Koovee otti maalivahdin pois jo viitisen minuuttia ennen loppua. Kesken ylivoimapyöritystä Kooveen syöttö katkaistiin, espoolaisten Oksanen pääsi karkuun ja teki illan toisensa tyhjiin.

Kaksi minuuttia ennen loppusummeria Eero Savilahti lunasti Kooveelle vielä yhden kaksiminuuttisen. Yhdistelmä McLean-Laatikainen-Niemelä siirteli kiekkoa tarkasti ja  Takaveräjä laukoi ylähyllylle.

Roope Taposella on tämän ottelun jälkeen taskussaan 120 peräkkäistä peliminuuttia ilman takaiskumaaleja.

Tilanteita molemmin puolin Keuruulla

Mestarisuosikiksikin mainostettu Imatran Ketterä saapui Keuruulle perjantainen kotitappio niskassaan. Kotijoukkue oli puolestaan ottanut helpottavan ensimmäisen vierasvoittonsa.

Peli lähti liikkeelle vauhdikkaasti ja molemmilla ryhmillä oli hyvin maalipaikkoja alusta lähtien. Ketterän vaarallisimmassa paikassa Samuli Tervo joutui venymään KeuPa-maalilla jopa kolmen peräkkäisen kovan kudin eteen.

Ensimmäinen KeuPa HT:n maali syntyi Niklas Lehikoisen laukoman irtokiekon jäljiltä, Atte Antinaho oli se, joka lopulta sorkki kiekon sisään. Maalin jälkeen ensimmäisessä erässä nähtiin neljä ylivoimaa, mutta KeuPan Tervo ja Ketterän Santeri Lipiäinen pitivät maalinsa taidokkaasti koskemattomina.

Toisessa erässä nähtiin niin sanottu kenttämestarin erikoinen, kun kotijoukkueen Kimi Kuusela heitti kiekon päätylaidoitukseen, mistä se kimposi suoraan takaisin tulosuuntaansa. Santeri Lipiäinen oli täysin sokkona kiekon suhteen ja Konsta Keteli siirsi sen helposti sisään.

Kolmannessa erässä vieraatkin saivat kuparisensa rikki. Roope Mäkitalo maalasi Saku Forsblomin ja Arttu Rämön syötöistä numeroiksi 1-2. Tasapelikin näytti jo hetkellisesti syntyvän, kun Lipiäinen oli luistellut maaliltaan ja Ketterä pelasi kuudella viittä vastaan. Kiekko näytti menevän sisään melkoisen ruuhkan läpi, mutta videotarkistuksen jälkeen maali hylättiin. Vähän ennen loppusummeria KeuPa sinetöi voitokseen 3−1 Joonas Larinmaan osumalla tyhjään verkkoon.