Mestis-kierros: Tiivistyvä pudotuspelitaisto toi tullessaan maalijuhlia

MESTIS / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
Mestiksessä juhlittiin maaleilla ja jaettiin pisteitä. Kiekko-vantaa otti tärkeän pisteen FPS:n pussista ja Hokki kilpaili Kiekko-Poikien kanssa maalinteosta. Peliittojen puolustus kesti kokkolalaiskäsittelyn, TUTOn vierailu Savonlinnassa ei ollut kaunista katseltavaa, eikä KOOVEEn tempo riittänyt Ketterän perässä.

Peliittojen puolustus ei nöyrtynyt Hermeksen edessä

Peliittojen vahvat otteet avauserän jälkeen olivat liikaa Hermekselle. Hyvistä hetkistä huolimatta kokkolalaisten prässi ei ollut tarpeeksi kova tuomaan tilanteita tasoihin.

Avauserässä painostus lainehti puolin ja toisin, mutta Hermes onnistui ainoana maalinteossa. Ylivoimakuvio tuotti tulosta Arttu Lausniemen onnistuttua ohittamaan voimattoman Oskari Parviaisen.

Peliitat sai rakennettua hyvää aihiota Hermeksen päätyyn, mutta ei kyennyt peittoamaan vahvasti esiintynyttä Kristian Tammista, ja ensimmäiselle erätauolle siirryttiin vieraiden ohjaksissa.

Toinen erä sai jatkoa edellisestä, mutta seuraavasta maalista vastasi kotijoukkue. Pitkän pyörityksen päätteeksi Peliitat−puolustaja Vertti Vuoksialan laukaus löysi tiensa maaliin Tammisen jalkojen välistä.

Tasoitusosuman jälkeen Hermes sai painetta Peliittojen päätyyn ainoastaan ylivoiman kautta, mutta heinolalaispuolustus toimi moitteettomasti. Elias Elomaa pääsi kokeilemaan alivoimalla taidokasta hyökkäystä, mutta Tamminen ei ollut yllätettävissä.

Kokkolalaisvieraat saivat helpotusta puolustusurakkaansa, mutta Hermes oli vaikeuksissa saada hallittua hyökkäystilannetta kotijoukkueen puolelle. Enempää muutoksia tulostaulukolle ei ilmaantunut, ja viimeiseen erään siirryttiin tasatilanteessa.

Päätöserässä tuomarin pilli soi myös vierasjoukkueelle, jonka kotijoukkue onnistui ensi kerralla hyödyntämään. Elomaa siirsi Tammisen torjuman irtokiekon verkon perukoille, ja Peliitat nousi ensimmäisen kerran johtoon.

Heinolalaiset onnistuivat nousemaan hieman yllätyksellisesti kahden maalin karkumatkalle, kun Elias Lammen viivalaukaus löysi tiensä Tammisen selän taakse. Hermes sai kuitenkin mahdollisuuden nousta takaisin otteluun, kun vaarallisen tilanteen päätteeksi Lausniemi nosti vierasjoukkueen yhden maalin päähän.

Kavennusmaali toi Hermekselle kipeästi kaivattua lisävirtaa, ja Peliittojen valmentaja Hannes Hyvönen toivoi aikalisän tuovan muutosta ottelun kulkuun. Heinolalaiset kestivät Hermeksen ryöpytyksen, ja loppusinetistä vastasi Matias Lentämäki lähettämällä kiekon tyhjään maaliin.

Ketterä nokitti KOOVEEn vahvan päätöserän

KOOVEE onnistui maalinteossa toden teolla ottelun viimeisellä kolmanneksella. Tamperelaisten puolustus ei kuitenkaan kyennyt pistämään Imatran vieraiden alakertaa paremmaksi, joten Ketterä suuntasi kotiin kolme pistettä rikkaampana.

Tampereella nähtiin Daavidin ja Goljatin välinen taistelu, jossa sarjataulukon jumbo haastoi sarjakärjen. Ottelun maalihanat avasi Vili-Jesper Koivula ja ensimmäiselle erätauolle lähdettiin kotijoukkueen ohjaksissa.

Hetken hengenvedon jälkeen Ketterä onnistui karistamaan tuloksettoman avauserän taakseen, kun Einari Luhanka tasoitti lukemat. Toisen erän päättyessä ottelu enteili vähämaalista ja tasaista kamppailua.

Toisin kuitenkin kävi. Tasainen ottelusta tuli, mutta maaleista kilpailemalla. Vain kaksi minuuttia oli ehtinyt kulua päätöserää, ja Nikolai Hakalan osumalla ja Verneri Metsäsen Mestis−uran ensimmäisellä maalilla KOOVEE oli kahden maalin etumatkalla.

Ketterä heräsi nopeista takaiskuista kohmeestaan, ja kampesi tasoihin Olli Korhosen ja Arttu Rämön onnistumisien kautta.

Henri Tuominen onnistui nostamaan KOOVEEn vielä kerran johtoon ja pitämään toiveet isosta voitosta elossa, mutta lopulta kotijoukkue sortui omien virheidensä myötä taipumaan. Korhonen ja Leevi Karjalainen iskivät kumpikin maalin Verneri Virtasen vartioimaan verkkoon.

Enempää takaiskuja Ketterä−vahti Kalle Varis ei päästänyt livahtamaan ohitseen, ja Ketterä selvisi kamppailusta kolmen pisteen voitolla.

Kiekko-Vantaan pudotuspelihaave elossa yhden pisteen anastuksella

Forssalaiset eivät kyenneet hakemaan puhdasta voittoa Vantaalta. Lohipaitaiset isännät taistelivat ahnaasti, haluten pitää mahdollisuuden viimeisistä pudotuspelipaikoista. Puolustusvoittoinen kamppailu lopulta kääntyi forssalaisvieraille jatkoajalla.

Avauserässä ei maaleista päästy nauttimaan. Kummankin osapuolen puolustukset sekä maalivahdit Samuli Tervo ja Petrus Lintonen olivat tarkkoina, ja ensimmäisen erän jälkeen ottelun avausosuma oli edelleen ahussa.

Toisessa erässä päästiin piakkoin nauttimaan maalivalojen loisteesta. Neljän ja puolen minuutin kamppailun jälkeen Joona Vainio iski vieraat johtoon. Lohipaidat kampesivat tasoihin ennen ottelun puoliväliä, kun Jaakko Kuusisto onnistui maalinteossa. Viimeiseen erään kuitenkin lähdettiin vierasjoukkueen ollessa edellä Mika Huhtasalon uusittua forssalaisten johtoaseman.

Vantaalaisisännät onnistuivat tasoittamaan lukemat, kun Kuusiston ja Atte Mäkisen kautta Erik Embrich onnistui ohittamaan Lintosen ja tuomaan kotijoukkueen takaisin kiinni tärkeisiin pisteisiin.

Enempää lukemat eivät varsinaisella peliajalla muuttuneet, joten ratkaisua haettiin jatkoajalla. Ottelu ratkesi lopulta jatkoajan puolivälin tienoilla forssalaisten eduksi Huhtasalon ja Paavo Tynin pedattua paikan Santtu Hakaselle. FPS−hyökkääjä ei tilaisuudestaan erehtynyt, ja forssalaiset pönkittivät asemiaan kärkikolmikossa.

SaPKo selvisi synkästä startista

TUTOn ohuet pudotuspelihaaveet kokivat kovan kolhun Savonlinnassa, kotijoukkue SapKo käänsi pelin ja vei kullanarvoiset sarjapisteet.

Tuloskuntoaan hiljalleen kohentanut SaPKo nappasi kotikaukalossaan pudotuspelitaiston kannalta elintärkeät pisteet vaikeuksien kautta. Alussa hädässä ollut savonlinnalaisryhmä kampesi TUTOn rinnalle ja ohi, voitto kirjattiin lukemin 5–2.

Vajaamiehinen TUTO ei ujostellut vierasjäällä, vaan Valtteri Virtanen vei turkulaiset johtoon väkevällä yksilösuorituksella jo ottelun toisella minuutilla. Toverit tuplasi johtonsa ylivoimalla avauserän puolivälin jälkeen. Maalin sai nimiinsä Aleksandr Nikulin, jonka maalinedustalle lähettämä kiekko pomppi onnekkaasti verkon perukoille.

SaPKo kampesi itsensä mukaan taistoon omalla ylivoimapelaamisellaan. 1–2-kavennuksen viimeisteli pian turkulaisosuman perään komean syöttelyn päätteeksi Miiro Linjala. Ja toisen erän alussa unkarilaishyökkääjä Krisztian Nagy runnoi tasoituksen paluukiekosta illan toisen TUTO-rangaistuksen aikana.

Kotijoukkue hallitsi pitkään toisen erän kenttätapahtumia ja nousi ansaitusti tasoihin. Erän lopulla ote kuitenkin kirposi ja TUTO sai aikaisen monen minuutin painostusjakson savonlinnalaispäätyyn. Kun turkulaiset eivät mahdollisuuksiaan hyödyntäneet, SaPKo meni menojaan – heti päätöserän alussa Eemeli Ylitalo vei isännät ensimmäistä kertaa johtoon komealla 3–2-osumallaan.

TUTO toki sai vielä mahdollisuutensa päätöserässä, muun muassa Juha Virtanen hukkasi alivoimaläpiajon. Ratkaisevan iskun naulasi kotijoukkueen Niko Ervasti, jälleen näyttävän kuviokiekkoilun päätteeksi. Maali oli Ervastille kauden ensimmäinen. Matias Mutikainen kaunisteli vielä 5–2-loppulukemat tyhjään maaliin.

Maalijuhlat Kajaanissa päättyivät vierasjuhlaan

Hokki nousi kotikaukalossaan kolmesti johtoasemaan vain todetakseen Kiekko-Poikien tulleen takaisin tasoihin. Lopulta lisäpiste suuntasi Joensuuhun pisimmän kaavan kautta.

Hokki sai kotiottelussaan vahvan alun, kun Christoffer Seppelin siirsi kajaanilaiset johtoon vain kolmen minuutin pelaamisen jälkeen. Johtoaseman mukavuus ei kuitenkaan elänyt erän loppuun asti, kun viimeisellä minuutilla Aaron Miller rokotti kotijoukkueen rikkeestä.

Ensimmäisen huilitauon jälkeen Hokki löi alkuun isomman vaihteen silmään, ja uusi johtoasemansa koron kera. Oskari Siiki ja Tuomas Komulainen vastasivat Hokin maaleista, mutta Kiekko−Pojat eivät tulleet taisteluun luovuttaakseen.

Joensuulaisten ylivoima oli jälleen tehokkaalla päällä, kun Millerin ja Miika Heiskarin alustuksesta Aatu Luusuaniemi toi vieraat takaisin otteluun mukaan. Enempää tulosta joensuulaisvieraiden hyvä tempo ei kuitenkaan tuottanut toisessa erässä, ja kajaanilaiset saivat hengähtää helpotuksesta toisella erätauolla.

Toisen erätauon jälkeen joensuulaiset jatkoivat hyviä otteitaan, jotka poikivat tasoitusosuman. Jussi Tammela vastasi illan kolmannesta ylivoimamaalista.

Kiekko−Poikien tasoistuksen riemu oli kuitenkin lyhytaikaista, kun pari minuuttia myöhemmin Janne Jokinen toi myös kajaanilaisille ylivoimaosuman nostaen kotijoukkueen takaisin kuskin paikalle.

Joensuulaiset eivät suostuneet jäämään uudelleen nielemään pölyjä, vaan kolme minuuttia myöhemmin Tammela iski illan toisensa, ja tilanne oli jälleen tasan. Hokki kuitenkin korotti saldoaan Risto Mattilan viimeistellessä isännille jo illan viidennen maalin. Vierasjoukkue ei kuitenkaan mennyt bluffiin, ja Toivo Pennanen tasoitti lukemat vielä kerran.

Jatkoaika ei ratkaisua tuottanut, joten sitä jouduttiin hakemaan voittolaukauskilpailusta. Viidestä parista ainoa onnistuja oli Kiekko−Poikien Julius Korjus, joten joensuulaiset ottivat nimiinsä vaikuttavan kamppailuvoiton.