Mestis-kierros: TUTO juhlisti legendojaan – Keuruulla nähtiin viimehetkien draamaa

MESTIS / Kierrosraportti
Täysi seitsemän ottelun Mestis-kierros tarjosi hienoja juhlahetkiä Kupittaalla, kun TUTO muisti seuralegendojaan vuosien varrelta. Näyttävimmät huomionosoitukset saivat Atte Saunamäki, Tero Forsell ja Markku Vuorisalo, joiden paidat nousivat Kupittaan jäähallin kattoon. Lisäksi kierros tarjosi dramaattisen viimeisten sekuntien ratkaisun Keuruulla sekä vauhtia ja tapahtumia kaikilla muillakin pelipaikkakunnilla.

Hokin vaikeudet jatkuivat – FPS:n viikonlopun toiset rankkarit toivat voiton

Kajaanissa nähtiin neljän maalin avauserä, jota seurasi 45 minuuttia kiekkoilua ilman lisäosumia. Lopulta ratkaisu saatiin vasta voittomaalikilpailussa, jossa FPS käänsi edellisillan tappion tällä kertaa voitoksi.

FPS:n Leevi Kannisto avasi tasaisen avauserän maalinteon heti ottelun alkuminuuteilla. Hokki vastasi erän puolivälissä kahdella pikamaalilla minuutin ja 20 sekunnin sisällä. Osumista vastasivat kajaanilaiskapteeni Samu Pyykkönen ja jo kauden 27. osumansa iskenyt maalipörssin kärkinimi Oskari Siiki.

Erän lopulla Hokki sortui kahteen perättäiseen jäähyyn, ja FPS kiitti kahden miehen ylivoimasta maalilla. Joonas Uimonen laukoi pelin tasoihin b-pisteen kaarelta.

Avauserän tapaan toinen erä pelattiin tasaisissa merkeissä, eikä kumpikaan noussut selkeästi kuskin paikalle. Maalihanat kuitenkin sulkeutuivat.

Päätöserässä kotijoukkue otti kuitenkin komennon, mutta maalinteko oli tahmeaa. Edes kolme ylivoimamahdollisuutta eivät johto-osumaa tuoneet. Lähimpänä Hokki kävi voittomaalia erän lopussa Christoffer Seppelinin karattua suoraan jäähyboxista läpiajoon. Seppelinin laukaus lirui Petrus Lintosen längistä aina maaliviivalle asti, josta Atso Lehtinen siivosi pelivälineen väljemmille vesille kirjaimellisesti viime hetkellä.

Myös jatkoajalla Hokki oli lievästi niskan päällä. Kotijoukkue myös viihdytti kotiyleisöä jatkoajalla kekseliäillä kuvioilla. Siiki ja Tuomas Komulainen yrittivät pelata vaihtokikkailulla Komulaisen läpiajoon, minkä lisäksi Hokki pelasi kolme vastaan kolme- jatkoaikaa ajoittain kahdella puolustajalla ja yhdellä hyökkääjällä.

Tiukat ottelut ovat olleet lähestulkoon sääntö Kajaanissa viime aikoina, tällä kertaa ratkaisua haettiin voittomaalikilpailusta. FPS oli vastaavassa tilanteessa viimeksi edellisiltana Rovaniemellä, ja tällä kertaa kokemus oli valttia. Kuudenteen pariin venynyt kilpailu päättyi forssalaisjuhliin, kultakypärä Karri Forsblomin toimiessa illan sankarina.

IPK:n pirteä alkukevään vire jatkui RoKin kustannuksella

IPK jatkoi kiriään kohti sarjataulukon kuuden kärkeä, kun RoKi kaatui Iisalmen illassa lukemin 3–1.

Kotijoukkue tuli otteluun todella vahvasti ja hallitsi avauserää selkeästi. Maalinteon avasi Samuel Timonen, ja iisalmelaisjohto kesti myös erätauolle asti.

Kamppailun toiseen erään myös RoKi oli saanut jalkojaan auki bussimatkan jäljiltä, ja erä oli huomattavasti tasaisempi, joskin pelillisesti myös sekavampi puolin ja toisin, johtuen lukuisista kiekonmenetyksistä.

RoKi ei hyvistä paikoistaan huolimatta onnistunut ohittamaan Juha Jatkolaa IPK:n maalilla. IPK sen sijaan paikkansa käytti, ja vastasi jälleen erän ainokaisesta. Pekka Suhonen pääsi kolmen RoKi-puolustajan keskeltä ujuttamaan kiekon ohi Vilho Heikkisen.

Päätöserä oli selkeästi takaa-ajoa viritelleen RoKin hallintaa. Rovaniemeläiset laukoivat ahnaasti, mutta suurin osa kiekoista suuntautui maalin ohi tai yli päätyplekseihin. Lopulta kuparisen rikkoi Elias Kaarela, joka ohjasi Jarkko Pynnösen laukauksen ilmasta maaliin.

Lähemmäs rovanimeläiset eivät kuitenkaan päässeet, ja Pontus Wernersonin tyhjiin iskemä 3–1-osuma sinetöi täyden pistepotin jäämisen Iisalmeen.

Keuruulla huimaa draamaa – Peliittojen viimesekunnin tasoitus hylättiin

Keuruun lauantai-ilta tarjoili KeuPa HT:n ja Peliittojen välillä yhdeksänmaalisen trillerin, joka huipentui vasta ottelun viimeisellä sekunnilla kotijoukkueen juhliin.

Peliitat aloitti ottelun vahvasti, ja olikin kahdeksan minuutin pelin jälkeen karannut jo kahden maalin johtoon Juuso Arolan ja Risto Saarisen maaleilla. Peliitat oli erässä selkeästi niskan päällä, mutta niin vain kotijoukkue tuli rinnalle vielä ennen erätaukoa. Maalintekijöitä kunnostautuivat Terry And ja Sampo Paulaharju.

Pikaisesta johdon sulamisesta Hannes Hyvösen suojatit eivät häkeltyneet, vaan jatkoivat maalikarkeloita toisessa erässä. Niklas Nordgren aloitti maalinteon erän alkuminuuteilla, ja Konsta Hirvonen lisäsi heinolalaisjohdon taas kahteen maaliin ennen taukoa. Maaleista huolimatta KeuPa hallitsi toista erää, mutta Oskari Parviainen pelasi maalillaan hyvin.

Toinen erätauko kuitenkin toi keuruulaisten maalintekohaasteisiin ratkaisevan avun, ja päätöserässä asetelmat kääntyivät. Aapo Holtinkoski avasi keuruulaisten kirin, ja KeuPa haki tasoitusta vimmatusti. Lopulta Justus Mikkonen sai kunnian lyödä pelin 4–4:än.

Ottelu näytti jo etenevän jatkoajalle, kunnes viimeisellä minuutilla Joni Airo huudatti keuruulaisyleisöä ja laukoi isännät johtoon. Lauantai-illalla oli kuitenkin vieläkin tarjottavaa, sillä Peliitat oli lähellä vielä tasoittaa ottelun, ja viimeisellä sekunnilla tuomaristo kerääntyi tarkastelemaan mahdollista tasoitusta videolta. Hyväksyttyä osumaa ei kuitenkaan nauhoilta löytynyt, tuomarin kädet levälleen ja maistuva kotivoitto jäi Keuruulle.

Ketterä kukisti taistelleen KOOVEEn

Ketterä lähti lauantain KOOVEE-kamppailuun jättimäisenä ennakkosuosikkina, mutta tamperelaiset laittoivat kampoihin ennakoitua kovemmin. Sarjakärki Ketterä oli lopulta kuitenkin parempi lukemin 4−1.

Ketterä tarjosi vieraille avauserän alkuun kaksi ylivoimamahdollisuutta, mutta ne eivät KOOVEElle maistuneet. Pian näiden jälkeen isäntien Mikko Haaparanta avasi ottelun maalihanat.

Toiseen erään Ketterä laittoi vielä isomman vaihteen silmään ja karkasi kolmen maalin johtoon Jesse Viskarin ja Henry Karjalaisen maaleilla.

Päätöserässä ylivoimapelien tehottomuus korostui entisestään. Joukkueet hukkasivat pelissä yhteensä seitsemän ylivoimaa kahdeksasta mahdollisesta ja KOOVEEn 1−3-kavennusmaali päätöserän neljännellä minuutilla jäi ainoaksi erikoistilannemaaliksi. Onnistujana toimi Jani Nyman.