Mestis-kierros: RoKi haki kliinisen voiton Imatralta, Peliitoille pitkästä aikaa kolme pistettä

MESTIS / Kierrosraportti
Loppiaisen Mestis-kierros tarjosi kaksi ottelua, jotka miteltiin tyhjille katsomoille. RoKin visiitti Imatralle toi maukkaan vierasvoiton, kun Peliitat puolestaan haki hyvällä pelillä vieraspisteet Turun Kupittaalta.

RoKi haki ison voiton Imatralta ilman valmentaja Lehtosta – Heikkiselle nollapeli

RoKi oli tyly vieras Imatralla, josta rovaniemeläiset hakivat ison vierasvoiton puhtaasti 4–0. RoKin viidennen peräkkäisen voiton arkkitehtejä olivat nollapelin torjunut maalivahti Vilho Heikkinen ja sekä erityisesti avauserässä monessa mukana ollut ex-Ketterä Miika Tiihonen.

Koronatartunnan vuoksi ilman päävalmentajaansa, imatralaisillekin erittäin tuttua Maso Lehtosta Ketterän vieraaksi matkannut RoKi oli tehokkaalla pelipäällä. Avauserä käynnistyi Ketterän hallinnassa, mutta RoKin vastasi erän maaleista. Vahvan kotijoukkueen paineen jälkeen vieraille tarjoutui illan ensimmäinen ylivoima, jonka joukkue myös hyödynsi.

Ennen ottelua noin 20 prosentin teholla toiminut rovaniemeläisylivoima pyöri komeasti, ja lopulta Heikki Huttusen rannelaukaus yllätti Severi Auvisen. Vielä viime kaudella Ketterää edustanut Miika Tiihonen teki tilanteessa oivallisen maskin.

Ketterän ylivoima puolestaan ei sujunut yhtä hyvin, sillä Henry Karjalainen joutui rikkomaan Tiihosta ja puntit tasoittuivat. Avauserän hahmoksi noussut Tiihonen karkasi tasavajaalla pelattaessa läpiajoon ja veivasi näyttävästi RoKin jo 2–0-johtoon.

Toisessa erässä RoKi jatkoi siitä mihin ensimmäisessä jäi, ja tähän otteluun hyökkääjäksi nostettu, yleensä puolustajan paikalla viihtyvä Nicholas Canade viimeisteli maalin edestä jo 3–0:an.

Maalin jälkeen peli pyöri lopun erää pitkälti RoKin puolustuspäässä, kun Ketterä haki hurjasti kavennusta. Erityisen hyville paikoille kotijoukkue pääsi illan toisen ylivoimansa aikana, mutta tiiviisti puolustanut RoKi maalivahti Vilho Heikkisen johdolla kesti.

Päätöserässä RoKin ylivoima puri jälleen, asialla tällä kertaa kultakypärä Batyrlan Muratov, joka viimeisteli lukemat jo 4–0:aan. Viimeistään neljäs takaiskuosuma lannisti Ketterän lopullisesti, ja ottelun loppu oli pelailua.

TUTOn ylivoimatehot eivät riittäneet – Peliitoille pitkästä aikaa kolmen pisteen voitto

TUTO esiintyi avauserän ylivoimapeliään lukuun ottamatta melko vaisusti kotihallissaan, jossa joukkue taipui Peliitoille. Peliittojen sankari oli ottelussa kaksi, samalla kauden ensimmäistä maaliaan viimeistellyt Niklas Virtanen.

Kupittaalla avauserä kiekkoiltiin vauhdikkaasti melko avointa kiekkoa, jossa molemmilla oli omat paikkansa. Erän alkupuoliskoa hallitsi Peliitat, mutta erän lopussa TUTO puolestaan nousi niskan päälle ylivoimiensa turvin. Ennen ottelua turkulaisylivoima oli ollut sarjan toiseksi heikointa.

Avausosumaa saatiin paikoista huolimatta odotella lähes 14 minuuttia. Peliitat hyökkäsi vaarallisesti vastaan ja Niklas Virtanen viimeisteli maalin edestä kauden ensimmäisensä.

Vielä ennen erän loppua Peliitat kuitenkin sortui jäähyilyyn, ja TUTO rankaisi armotta. Ensimmäisellä ylivoimalla Jesper Larinmaa kuittasi tasoituksen velipoika Joonas Larinmaan syötöstä. Vain minuuttia myöhemmin Olli Valtolan iski irtokiekon verkkoon, niin ikään ylivoimalla, ja TUTO lähti tauolle 2–1-johdossa. Huomioitavaa on, että TUTO tarvitsi yhteensä ainoastaan 26 ylivoimasekuntia näiden kahden maalin tekemiseen.

Jos käytti TUTO ylivoimatilaisuutensa hyväksi, pystyi samaan myös Peliitat. Valtteri Virtasen tuplarangaistus kostautui heti toisen erän alussa, kun kiekko pomppi Matias Lentämäen lapaan. Puolustaja ei tilanteessa jäätynyt, vaan piiskasi tulisella laukauksella uransa ensimmäisen Mestis-maalin historiankirjoihin ja Peliitat tasoihin.

Ylivoimienkin myötä Peliitat hallitsi erän alkua, mutta johtomaalin teossa se ei onnistunut. TUTO sen sijaan paikkansa käytti. Larinmaan veljekset tekivät esityön ja Juho Virtanen taisteli kiekon sisään maalin edestä.

Vieraat kunnostautuivat ottelussa erityisesti erien aluissa. Samaa kaavaa noudatti myös kolmannessa erässä Sergey Popovin maalin edestä taistelema 3–3-maali vain 22 sekunnin pelin jälkeen.

Pelitat oli ottelussa pelillisesti niskan päällä, ja lopulta päätöserässä se sai myös palkinnon uurastuksestaan, pienen onnenkin avustuksella. TUTO-vahti Tuomas Aalto käänsi irtokiekon suoraan Virtasen lapaan, ja hyökkääjän ottelun ja kauden toisella osumalla Peliitat nousi johtoon.

Tappioasemaan jälleen vajonnut TUTO piristyi silminnähden ja sai luotua painetta heinolalaispäätyyn. Turkulaiset rakensivat tilannetta erityisesti maalin takaa syöttämällä, mutta parhaat paikat jäivät uupumaan.

Ilman maalivahtia pelatessaan turkulaiset olivat lähellä tasoitusmaalia, mutta Oskari Parviainen ryösti Alexander Nikulinin paraatitorjunnallaan. Viimeisillä sekunneilla Peliittojen Virtanen oli vielä lähellä viimeistellä kypärätempun, mutta kiekko kimposi tyhjän maalin tolpasta ulos. Pisteet kuitenkin matkasivat Heinolaan maalein 4–3.