Mestis-kierros: Puolustaminen ei ollut ykkösprioriteetti – Talvisalossa mätettiin 15 maalia!

MESTIS / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
SaPKo ja Kiekko-Vantaa järjestivät hurjat maalikarkelot. Ketterä palasi puolestaan tyylikkäästi sarjakärkeen, kun taas Peliitat ja TUTO kokivat sarjatilannettaan tukaloittavat tappiot.

FPS sai punnertaa tosissaan voittonsa eteen

FPS oli pitkään vaikeuksissa KOOVEEn kanssa, mutta sai kuitenkin puristettua kärkikamppailua silmällä pitäen arvokkaan voiton itselleen.

Sarjajumbo KOOVEE ei kuvia kumarrellut, vaan pisti hyrskyn myrskyn Forssassa heti alusta alkaen. Petteri Haveri iski tamperelaisten avausmaalin reilun minuutin pelin kohdalla ja Adam Wolinin osuman jälkeen peli oli ajassa 5.34 jo 0–2.

Eetu Moberg kavensi pelin nopeasti, mutta KOOVEEn lisämaalit olivat avauserässä lähempänä kuin tasoitus. FPS oli virhealtis omassa päässään, mutta säästyi takaiskuilta lähinnä tamperelaisten heikon viimeistelytarkkuuden ansiosta.

Petrus Lintonen teki vielä erän viime sekunneilla tärkeän torjunnan, kun KOOVEEn kokoonpanoon palannut nuori kultakypärä Jani Nyman pääsi kokeilemaan maalintekoa rangaistuslaukauksesta.

Toisessa erässä asetelmat olivat tyystin toisenlaiset. Vierasjoukkue oli vahvasti puolustuskannalla ja FPS käytti tilanteen hyödykseen. Miku Ronkainen tasoitti ensin pelin KOOVEEn oman pään nukahduksen jälkeen. Myös FPS:n johto-osuma menee KOOVEEn puolustuksen piikkiin, sillä Leevi Kannisto pääsi laukomaan aivan liian rauhassa.

KOOVEElla oli vielä paikkansa toisen erän lopussa. Se ehti jo juhlia hetken ajan tasoitusosumaa, mutta Vili-Jesper Koivulan upealla lentopallolyönnillä tekemä maali hylättiin tarkistuksen jälkeen sääntöjenvastaisena. Vierasjoukkue sai hakea tasoitusta myös kahden miehen ylivoimalla, mutta turhaan.

Päätöserässä FPS onnistui jäädyttämään pelin hyvin, eikä lisämaaleja enää nähty. Hyvästä alusta huolimatta KOOVEEn esitys jäi kokonaisuudessaan varsin hampaattomaksi. Vierasjoukkue sai kolmannessa erässä ensimmäisen laukauksensa kohti FPS-maalia vasta kymmenen minuutin pelailun jälkeen, eikä saanut loppukiriä aikaiseksi edes ilman maalivahtia.

Hermes piti pintansa elintärkeässä karsintaviivakamppailussa

Hermeksen ja Peliittojen välisestä ottelusta ei puuttunut panosta. Joukkueet ovat peräkkäisillä sijoilla 10 ja 11 Mestiksen karsintaviivan molemmin puolin ja ero pudotuspelien avauskierroksen ja karsintasarjan välillä on hiuksenhieno.

Kotijoukkue aloitti räväkästi, kun se meni jo avauserän neljännellä minuutilla johtoon Erik Ahopellon maalilla. Joukkue hallitsi muutenkin avauserää mielin määrin.

Toisessa erässä Peliitat sai alkuun ylivoimamahdollisuuden, mutta hukkasi sen, kuten erän lopun mahdollisuutensakin. Samoin kävi Hermeksen ylivoimalle erän puolivälissä, joten lukemamuutoksia ei nähty, vaikka paikkoja saatiinkin luotua kohtuullisesti.

Päätöserässä Peliitat kaivoi kuoppaansa heti kättelyssä syvemmäksi. Ensin se hukkasi ylivoimansa jämät, jonka jälkeen se sortui kahteen jäähyyn heti erän alkuminuuteilla.

Niitä Hermes ei vielä hyödyntänyt, mutta Veeti Lehmuskallio ja Juuso Ketola pitivät erän yhdeksännen ja 17. minuutin maaleillaan huolen, etteivät heinolalaiset saaneet kiristään iloa.

Voitollaan Hermes vankisti sijoitustaan viimeisellä pudotuspelipaikalla. Ero Peliittoihin on tällä hetkellä pistekeskiarvossa 0,084 pistettä.

Toinen erä koitui TUTOn kohtaloksi

Hyvässä nousuvireessä viime viikot seilannut TUTO ei saanut lisää myötätuulta purjeisiinsa Kajaanista. Huikeaa kautta Hokissa pelaava Oskari Siiki (1+2) rokotti vanhaa seuraansa.

Ottelun avauserä oli sekavahkoa pelaamista, mutta samalla myös varsin tasaväkistä. Joonas Savolainen rouhi ensin maalinedustalta Hokin johtoon. TUTO kuittasi pelin kuitenkin tasoihin jo seuraavassa vaihdossa, kun Valtteri Virtanen ohjasi viivalaukauksen tyylikkäästi Patrik Koiviston ohi.

Toinen erä meni kuitenkin Hokille puhtaasti 3–0. Joonas Virtanen pääsi ensin viemään rystynostolla kotijoukkueen johtoon suoraan jäähypenkiltä askiin hypättyään ja erän loppupuolella myös maalikuninkuudessa vahvasti kiinni oleva Oskari Siiki ja Eetu-Santeri Koivunen onnistuivat masentamaan TUTO-vahti Jere Huhtamaan.

Peli ei ollut kuitenkaan ohi, sillä kolmannesta erästä muodostui melkoinen jännäri. Valtteri Virtanen iski ensin illan toisen maalinsa ja Rayen Petrovicky toi TUTOn jo maalin päähän.

Roope Rannan korkeasta mailasta saama kaksiminuuttinen osoittautui lopulta kohtalokkaaksi, sillä Hokki rankaisi heti aloituksesta. Samu Pyykkösen 5–3-maali jäi voittomaaliksi, vaikka Petrovicky kavensikin vielä kertaalleen.

Turkulaislähtöinen Siiki teki ottelussa jo kauden 25. maalinsa. TUTOn tehopelaajia olivat harvemmin pistetehtailuissa kunnostautuneet Valtteri Virtanen (2+1), Jesse Leppikoski (0+3) ja Rayen Petrovicky (2+0).

Ketterä palasi sarjakärkeen tylyllä voitolla

Ketterä haki voiton Rovaniemeltä selkein lukemin 0–5 (0–1, 0–1, 0–3).

Yllättäviäkin pistemenetyksiä viime peleissään kokenut Ketterä oli tyly vieras Rovaniemellä ja palasi voittonsa myötä takaisin sarjan piikkipaikalle.

RoKi oli vielä heräilemässä päiväuniltaan, kun Ketterä aloitti vyörytyksensä heti ensimmäisessä vaihdossa. Mikko Haaparanta ohjasi kiekon Vilho Heikkisen selän taakse jo reilun minuutin pelin jälkeen. Kotijoukkue pääsi peliin paremmin mukaan nahistelujen sävyttämän avauserän edetessä, mutta erätauolle lähdettiin Ketterän 0–1-johdossa.

Maalit olivat kortilla myös toisessa erässä. Ketterä tuplasi johtonsa toisen erän alussa RoKin kannalta varsin epäonnisella maalilla. Rasmus Smedberg tarjoili harhasyötön suoraan Ketterän Mikko Pertun lapaan, joka kurvaili päätyä kohden ja kiskaisi sitten kiekon miinuskulmasta Heikkisen takaraivon kautta maaliin.

RoKi sai vielä henkeä päälle kolmannessa erässä selvitettyään kahden pelaajan alivoimansa. Kavennusmaali jäi kuitenkin tekemättä ja ratkaisun makua alkoi olla jo ilmassa, kun Janne Kettunen ohjasi Jegor Tšikžikovin syötön maaliin.

Isännät lähtivät vielä hakemaan kavennusta ilman maalivahtia, kun pääsivät ylivoimalla viitisen minuuttia ennen päätössummeria. Riskinotto kostautui kuitenkin pian, kun Elmeri Kaksonen vippasi kiekon oman maalinsa edustalta tyhjään RoKi-rysään. Henry Karjalainen viimeisteli vielä aivan viime hetkillä loppulukemiksi selvät 0–5.

Santeri Lipiäinen torjui ottelussa 25 kertaa ja tienasi tililleen kauden toisen nollapelinsä.

Hyökkääminen kiinnosti puolustamista enemmän

Savonlinnalaiskatsojat pääsivät naatiskelemaan kunnon maalitalkoista sekä kotijoukkueen voitosta, kun SaPKo vei isomman pisteporin voittomaalikisassa lukemin 8–7. Kolmannessa erässä nähtiin peräti kuusi maalia ja runsaasti rangaistuksia.

Karsintaviivan suhteen ottelu oli klassinen "kuuden pisteen peli", mutta sen tärkeys ei näkynyt ainakaan huolellisuutena.

SaPKon tehomiehenä hääri Matias Lainio (2+1). Rikkonaisesta kaudesta kärsinyt hyökkääjä oli kotijäällä terävänä heti ensivihellyksestä alkaen. Lainio vei kiekon vantaalaispelaajan jaloista ja täräytti kiekon verkkoon jo kahdeksan sekunnin kohdalla.

Vierasjoukkue ei kuitenkaan lannistunut salama-alusta, jonka jälkeen maalintekoa jatkettiin vuorotahdilla ottelun puoliväliin ja 3–3-tilanteeseen saakka. SaPKo karkasi kuitenkin toisen erän loppupuoliskon aikana kahden maalin etumatkalle.

Peli ei ollut kuitenkaan pelattu, vaan päätöserässä sitten sattuikin ja tapahtuikin vielä vaikka mitä. Kiekko-Vantaa iski ensin kaksi maalia ja pelin tasalukemiin 5–5. SaPKo kuittasi kuitenkin tämän välittömästi, ja vain paria minuuttia myöhemmin peli oli jo 7–5.

Seitsemäs takaisku oli tarpeeksi vantaalaisvahti Samuli Tervolle, joka luisteli ensin vaihtopenkille, ja pian sen jälkeen tuomarin osoittamana pukukoppiin syynä epäurheilijamainen käytös. Varsinainen draama oli kuitenkin säästelty viime minuuteille, sillä myös SaPKo joutui vaihtamaan maalivahtiaan.

SaPKo-vahti Eetu Randelin loukkaantui ja kotijoukkue joutui laittamaan loppuhetkiksi maalilleen Valtteri Nousiaisen samalla, kun puolustaja Eemeli Ylitalo lähti kärsimään pelirangaistustaan. SaPKo kesti alivoimansa, mutta kuudella kenttäpelaajalla pelannut Kiekko-Vantaa väänsi ensin kavennuksen ja lopulta myös tasoituksen pelin viimeisellä  minuutilla.

Maalittoman jatkoajan ratkaisu haettiin voittolaukauskilpailusta, jossa Jere Kuivisto varmisti arvokkaan lisäpisteen isännille. SaPKon ero Kiekko-Vantaaseen kasvoi täten seitsemän pisteen suuruiseksi.

Lainion tavoin myös Kiekko-Vantaan Atte Mäkinen kirjasi tilastoihinsa pisteet 2+1. Yhteensä tehopisteitä ottelussa keräsi peräti kaksikymmentä eri pelaajaa.