Mestis-kierros: Pudotuspeli- ja karsijajoukkueet varmistuivat

MESTIS / Kierrosraportti
Mestiksen runkosarjan toiseksi viimeinen kierros pelattiin lauantaina viidellä paikkakunnalla. Lauantai-ilta toi myös lopullisen selvyyden pudotuspeli- ja käytännössä myös karsijajoukkueisiin.

Tehokas KeuPa palautti KOOVEE:n takaisin arkeen

Pitkän tappioputken jälkeen pari voittoa napannut KOOVEE joutui taipumaan Keuruulla. KeuPa viimeisteli tehokkaasti ja puolusti maalinsa edustaa tiukasi, mikä riitti selvään voittoon.

KeuPa HT karkasi kahden maalin karkumatkalle avauserän tehohetkensä myötä. Aleksi Rutanen vastasi avausmaalista, ja reilua minuuttia myöhemmin oli Jesse Pelamon vuoro heilutella maaliverkkoa.

Toisessa erässä puolustajat Sakari Turtiainen ja Olli-Petteri Viinikainen veivät keuruulaiset jo 4–0-johtoon. Osumien välissä KOOVEE-maalivahti Ville Kolppanen jätti pelin kesken ja tolppien väliin luisteli Tomi Risteli.

Kolmannessa erässä Erik Ahopellon ja Miro Nallin ylivoimamaalit herättivät vielä KOOVEE:n penkille toivon kipinän. Kahden maalin ero oli lopulta kuitenkin liian iso, ja Janne Kettunen pääsi sinetöimään tyhjään maaliin loppulukemat vielä sekunti ennen summeria.

Kaikki Mestiksen otteluvideot löydät kootusti osoitteesta jatkoaika.com/videot/mestis

Hokin pakka ei kestänyt taaskaan koko peliä – Peliitat voitosta huolimatta karsintoihin

Heinolassa nähtiin lauantai-illan ratoksi häntäpään taisto. Vierasjoukkue Hokki lähti otteluun paineettomista asetelmista, kun sarjan jumbosija ja karsintapaikka olivat jo varmistuneet. Peliitoilla panosta sen sijaan riitti heinolalaisten taistellessa kynsin hampain karsintoja vastaan.

Hokki jatkoi siitä, mihin perjantain lupauksia herättäneessä KOOVEE-pelissä jäi. Se sai otteluun hyvän alun, kun joukkueen tehokas ykkösketju värkkäsi johtomaalin. Verkkoa heilutti kukapa muukaan, kuin Jarkko Harjula.

Kajaanilaisilla oli erityisesti ykkösketjunsa ansiosta avauserässä paikat tuplata johtonsa, mutta lopulta tauolle lähdettiin tasatilanteessa. Peliitat pääsi ylivoimalle ja Lauri Heino ohitti vasta uransa toista miesten ottelua torjuneen Juho Järvisen ainoastaan 21 sekuntia ennen taukoa.

Myöhäinen tasoitus sytytti Peliitoille hyvän hengen toiseen erään, jossa kotijoukkue meni menojaan. Samu Kaasinen vei isännät ylivoimalla johtoon heti erän avausminuutilla. Tämän Hokki vielä kuittasi Christoffer Seppelinin hienolla rystylaukauksella, mutta tippui lopulta kyydistä.

Vieraiden kannalta pelin kuva oli sellainen, kuin käytännössä koko kalenterivuoden 2020. Hyviä hetkiä oli, mutta peli ei pysynyt kasassa 60 minuuttia.

Heino vei Peliitat uudelleen johtoon, ja erän lopulla Leevi Tukiainen ja Matias Mustonen osuivat vain 20 sekunnin sisällä muuttaen lukemiksi jo 5–2.

Päätöserässä isoin intesiteetti puuttui ottelusta, eikä lisämaaleja enää nähty. Peliitat pääsi juhlimaan runsaslukuisen kotiyleisön edessä voittoa, mutta hetkeä myöhemmin Imatralta kantautui huonoja uutisia, jotka tiesivät Peliittojen karsintapaikan varmistumista, ellei Peliitat onnistu kuromaan 19 maalin maalierotakamatkaa RoKiin kiinni päätöskierroksella.

Hermes murskasi avauserässä, IPK ei luovuttanut – Kokkolassa nähtiin Mestis-draamaa parhaimmillaan

Kokkolassa nähtiin kaksivaihenen iekkonäytös. Hermes näytti murskaavan iisalmelaiset täysin, kun se takoi jo avauserässä pelin 4–0:an. Peli ei kuitenkaan ollut pelattu, vaan IPK:n kiri tarjosi vielä jännitettävää. Lopulta molemmat saivat tarvitsemansa pisteen.

Keskiviikon KeuPa-tappiosta ärsyyntynyt Hermes tuli IPK-otteluun todella kovalla sykkeellä. Kokkolalaisilla oli tilaisuus varmistaa pudotuspelipaikka, ja sen joukkue myös kaikkien vaiheiden jälkeen käytti.

Sampo Paulaharju, Oskari Uomala ja Gabin Ville veivät isännät nopeasti 3–0-johtoon, jolloin Henri Kiviaho sai tehdä IPK-maalilla tilaa Tuomas Toloselle. Maalivahdin vaihto ei kuitenkaan auttanut Paulaharjun osuttua toistamiseen.

IPK:n otteista paistoi tietynlainen ulospuhallus katseiden kääntyessä jo vähitellen pian alkavaan pudotuspelikevääseen.

Toiseen erään jäälle kuitenkin luisteli uudestisyntynyt pelikarhulauma. Ville Sippala ja Kristian Afanasyev toivat vieraat kahden maalin päähän, minkä jälkeen alkoi isäntien hermoilu jäähyjen muodossa.

IPK pääsi toisessa erässä kolmeen otteeseen ylivoimalle, joista yksi tuotti tulosta. Mikko Juusola laukoi taukolukemiksi kutkuttavat 4–3.

Päätöserä oli jäähyjen sävyttämää ja rikkonaista kiekkoilua. Lopulta IPK:n loppukiri huipentui, kun Ilkka Pikkarainen laukoi ylivoimalla pelin tasoihin. Nousu neljän maalin takaa tasoihin oli tosiasia.

Päätöserän loppu oli varmistelua molemmilta. Hermekselle yksi piste riitti varmistamaan pudotuspelipaikan, kun IPK taas varmisti pisteellä runkosarjan kakkossijan.

Jatkoajalla IPK:n Severi Immonen pääsi hakemaan ratkaisua rangaistuslaukauksesta, mutta tuloksetta. Lopulta ratkaisu nähtiin voittomaalikilpailussa, jossa Hermes oli parempi Paulaharjun ollessa ainoa onnistuja.

Päätöserä avasi ketsuppipullon Savonlinnassa – viimeiseen minuuttiin mahtui ulosajo ja voittomaali

Perinteikkäät SaPKo ja TUTO kohtasivat lauantain kierroksen herkkupalassa Savonlinnassa. Molemmat joukkueet taistelivat yhä pudotuspelien kotiedusta, joten tiukka peli ei tullut yllätyksenä. Lopulta ratkaisu nähtiin henkeäsalpaavan viimeisen peliminuutin aikana.

SaPKon ja TUTOn kohtaamisen ratkaisu nähtiin vasta päätöserässä ottelussa, jossa maalit olivat muutenkin niukassa.

Avausosumasta vastasi kotijoukkue SaPKo, kun Ville Tiitinen heilutti verkkoa. Maali oli puolustajalle vasta kauden toinen.

Lauantain maalintekijöinä kunnostautuivat tällä kaudella harvemmin osuneet pelaajat, kun TUTOn tasoituksen iski Aleksi Poikola. Myös Poikolalle maali oli vasta kauden toinen.

Lukuisista molemmin puolin nähdyistä maalipaikoista huolimatta enempää maaleja ei nähty kahden ensimmäisen erän aikana. Päätöserässä maaliverkot sitten olivatkin kovilla molemmissa päissä kenttää.

Joukkueet mättivät kolmannessa erässä maaleja vuorotahtiin, kuitenkin edelleen tasaisissa merkeissä. Vierailta onnistuivat Erik Embrich ja Juho Mäkelä, kotijoukkueelta Matias Rauvola ja Matias Mutikainen.

Puoli minuuttia ennen loppua kaukalossa tapahtui enemmän, kuin keskivertokatsoja ehtii kerralla havannoida. Turkulaisten Alexander Nikulin taklasi päähän, ja ajettiin suihkuun. Siirretyn rangaistuksen aikana SaPKon Atte Karppinen niittasi lisäksi voittomaaliksi jääneen osuman.

TUTO haki vielä tasoitusta ilman maalivahtia, mutta aika loppui auttamatta kesken. Tappio oli TUTOlle katkera, kun se tipahti sarjataulukossa seitsemänneksi ja menetti teoreettisetkin mahdollisuudet pudotuspelien kotietuun. Kolme pistettä nostivat puolestaan SaPKon neljänneksi, kiinni kotietuun.

RoKi ryöväsi sarjapaikan varmistavan pisteen sarjakärjen kotiluolasta

RoKille viikonlopusta tuli lopulta onnellinen, kun joukkue varmisti sarjan 10. sijan ja samalla sen, ettei sen tarvitse karsia sarjapaikastaan. Joukkue nitisti pisteen runkosarjavoiton jo varmistaneen Ketterän kotiluolasta.

Isoin panoksin pelannut RoKi haastoi hallitsevan mestarin ja runkosarjavoiton tälläkin kaudella jo varmistaneen Ketterän tosissaan. Maalinteon aloitti kuitenkin kotijoukkueen Jarno Lippojoki videotarkistuksen jälkeen hyväksytyllä osumalla.

Paavo Hölsä piti rovaniemeläismaalilla joukkuettaan pystyssä erityisesti avauserän kiekkosateessa. Avauserän lopulla RoKi pääsi kahden miehen ylivoimalle, jota se ei hukannut. Kasper Elo laukoi tasoituksen ylivoiman loppuhetkillä.

Rovaniemeläiset menivät toisessa erässä johtoon Ville Heikkisen osumalla, mutta nyt oli Ketterän vuoro tasoittaa erän lopun ylivoimalla. Joel Olkkonen toimi maalintekijänä.

Varsinaisen peliajan päättyessä tasan rovaniemeläispenkiltä nähtiin pienet tuuletukset: yksi sarjapiste riitti käytännössä varmistamaan RoKin 10. sijan ja karsintojen välttämisen. Peliitat voi nousta vielä tasapisteisiin, mutta tasapisteissä ratkaiseva maaliero on 19 pykälää parempi RoKin hyväksi.

Jatkoajalla Ketterä otti lopulta voiton, kun Roope Mäkitalo ja Arttu Rämö karkasivat kahdella nollaa vastaan, ja jälkimmäinen niittasi kiekon verkkoon.