Mestis-kierros: Peliitat pilasi RoKin juhlallisuudet, kierros kaiken kaikkiaan täynnä tiukkoja pelejä

MESTIS / Kierrosraportti
Mestiksen lauantaikierroksella nähtiin toimintaa kuudella paikkakunnalla. Kamppailu suorista pudotuspelipaikoista ja pudotuspelien avauskierroksen paikoista tiivistyi entisestään.

Kiekko-Espoon voittoputkelle jatkoa viime hetken maalin ansiosta

Karri Forsblomin kahden maalin panos ei riittänyt FPS:lle, kun Kiekko-Espoo anasti täydet pisteet aivan ottelun loppuhetkillä.

FPS aloitti ottelun väkevästi ja loi runsaasti hyviä maalipaikkoja avauserässä. 14 kertaa erän aikana kiekon eteen ehtinyt Kiekko-Espoon Jani Lampinen piti kuitenkin tulostaulun tyhjänä.

Toisessa erässä peli kääntyi vahvasti vierailijoille. Leevi Lemberg hyödynsi FPS-pelaajien pomputtelun ja iski pelin avausmaalin ajassa 30.18. Oskari Lemetyinen tuplasi johtolukemat ylivoimalla vain pari minuuttia myöhemmin.

Karri Forsblom oli kuitenkin eri mieltä ottelun kohtalosta. Forssalaisten tehohyökkääjä kavensi ensin ajassa 47.26 ja iski viitisen minuuttia myöhemmin pelin tasoihin erän toisella maalillaan.

Yhden miehen panos ei kuitenkaan riittänyt isännille. Kiekko-Espoo pääsi erän loppuminuuteilla ylivoimalle. Pakkopeli ei vielä tuottanut tulosta, mutta Joona Tamminen masensi forssalaiskatsojat heti jäähyn päätyttyä ajassa 59.49.

Kiekko-Espoo on kovassa kevätvireessä, sillä voitto oli sille jo yhdeksäs peräkkäinen. Myös FPS on edelleen sarjassa hyvissä asetelmisssa, mutta tappio teki kovan kolauksen sen unelmille kärkikaksikkoon noususta.

Ketterä viihtyi tälläkin kertaa Kokkolassa

Ketterä säilytti runkosarjan ykkössijansa, kun se kukisti Hermeksen tiukassa pelissä. Hermekselle kierroksen tulokset tietävät sitä, että loppukauden aikana voittoja on otettava vaikka väkisin.

Sekä Hermeksen Kristian Tamminen että Ketterän Santeri Lipiäinen pitivät maalinsa puhtaina perjantain otteluissa. Toiveet toisista peräkkäisistä nollapeleistä kaatuivat kuitenkin nopeasti.

Ville Sippala iski isännät johtoon maalinedustalta jo pelin neljännellä minuutilla. Ketterä tuli kuitenkin nopeasti tasoihin, kun Janne Kettunen haki syöttöä maalin edustalle ja kiekko pomppi epäonnisesti Hermes-puolustaja Juuso Ketolan mailasta omaan maaliin.

Ketterä siirtyi kuskin paikalle, kun Mikko Perttu maalasi siirretyn rangaistuksen ja Elmeri Kaksonen ylivoiman aikana. Eemeli Takalan ja Arttu Rämön maalien jälkeen päätöserään lähdettiin numeroista 2–4.

Hermes oli aktiivinen kolmannessa erässä, mutta Samu Koskenkorvan siniviivalta lämäämä kauden avausmaalinsa jäi laihaksi lohduksi.

Kokkolan jäähalli on osoittautunut harvinaisen vieraskoreaksi paikaksi imatralaisille. Ketterä on voittanut siellä nyt jo yhdeksän peliä putkeen. Hermeksen edellinen kotivoitto Ketterästä on yli neljän vuoden takaa.

IPK hurjasteli avauserän tehoilullaan voittoon

IPK:n ja TUTO:n kamppailussa riitti panosta. Kumpikin hakee vielä paikkaa ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta ja varsinkin vierailla oli huutava tarve pisteille.

IPK laittoi kotiottelussaan heti ison vaihteen silmään. Se hallitsi avauserää mielin määrin muun muassa vahvan kulmapelaamisensa avulla ja iski kolme maaliakin. Mikkel Persson, Juuso Nevalainen ja Otto Jaatinen huudattivat kotiyleisöä kukin vuorollaan. TUTO oli sen sijaan selvästi väsynyt pelatessaan jo kolmatta peliään kolmeen päivään, eikä se saanut ihmeitä aikaan.

Toisen erän alussa Roope Ranta herätti kuitenkin eloa turkulaisissa neljännen minuutin kavennusmaalillaan. TUTO vaihtoi myös maalivahtia erätauolla ja nämä kaksi asiaa toivat peliin uutta kipinää. IPK kuitenkin pääsi entistä paremmin peliin kiinni erän edetessä. Kumpikin pääsi koettamaan myös ylivoimaansa, mutta tuloksetta.

Erä päättyi kaiken huipuksi etuajassa pleksin kiinnikkeen hajottua 16. minuutilla, joten erä pelattiin loppuun erätauon jälkeen.

Päätöserässä TUTO:n väsyneisyys korostui ja peli oli kokonaisuudessaan melkoista hurlumheitä. Erän puolivälissä alkoivat pelin lopulliset maalitalkoot, kun IPK:n Erkka Seppälä ja Pontus Wernerson sekä TUTO:n Tino Sirén heiluttivat verkkoja.

IPK piti johtonsa loppuun saakka ja kohenteli asemiaan pudotuspelien avauskierroksen joukkueiden joukossa. TUTO sen sijaan alkaa olla aikamoisessa lirissä, jos se aikoo välttää karsinnat.

Kiekko-Pojat piti pintansa SaPKoa vastaan

Kiekko-Pojat lähti lauantain kamppailuun huikeassa kuuden ottelun voittoputkessa sarjan kolmospaikalta. SaPKo puolestaan yritti pitää kiinni pudotuspelien avauskierroksen paikastaan.

Avauserä oli melko tunnustelevaa kiekkoa. Maalivahdit, Kiekko-Poikien Kasper Lehikoinen ja SaPKon Valtteri Nousiainen, pääsivät melko helpolla. Edes kaksi ylivoimaa eivät tuoneet tulosta.

Toisessa erässä kotijoukkue alkoi hurjastella tosissaan. Se karkasi reilussa kymmenessä minuutissa kolmen maalin johtoon Mico Luodon, Ville Sivosen ja Toivo Pennasen maaleilla ja laukoi hurjat 31 kertaa erän aikana. SaPKo oli sen sijaan aivan köysissä ja oli pakotettu myös pitämään aikalisänsä.

Vieraat ryhdistäytyivät päätöserän alussa ja tulivat reilussa kuudessa minuutissa jo maalin päähän Matias Mutikaisen ja Wiljami Kupiaisen maaleilla. Joukkue kuitenkin hankaloitti takaa-ajoaan suuresti kahdella jäähyllä. Kiekko-Pojat iski lopullisen niitin ottelulle puoli minuuttia ennen loppua Jiri Karafiatin tyhjiin laittamalla osumalla.

Voitollaan Joki-Pojat pitää kiriään kohti kärkeä elossa. Sekä Kiekko-Espoo että Ketterä ovat 0,143 pisteen päässä pistekeskiarvossa. SaPKo jatkaa yhdeksäntenä ja jatkanee kauttaan pudotuspelien avauskierroksella.

Sami Suni teki väkevän paluun KeuPan maalille

Lokakuusta lähtien pelaamatta ollut Sami Suni oli iskussa paluuottelussaan, kun KeuPa voitti Hokin 4–1 (1–0, 2–1, 1–0).

Kovaa kisaa top-6-sijoista käyvät KeuPa ja Hokki kamppailivat varsin tasaväkisesti myös kaukalossa. Tommi Niskanen vei KeuPan johtoon laukomalla kiekon B-pisteeltä sisään suoran hyökkäyksen päätteeksi. Muuten maalipaikat olivat avauserässä vähissä ja kotijoukkue pystyi pitämään Hokin hyökkääjät poissa parhailta paikoilta käytännössä koko kaksikymppisen ajan.

Toisessa erässä maaleja nähtiin jo useampi. Synttärisankari Justus Mikkonen kasvatti ensin isäntien johtoa. Maalitykki Oskari Siiki kavensi sen jälkeen pelin yksilösuorituksellaan: Siiki nappasi KeuPan purkukiekon hanskalla alas ja viimeisteli sen jälkeen kauden 26. maalinsa. Jere Helenius osui kuitenkin vielä erän viimeisellä minuutilla ja vei KeuPan 3–1-johtoon.

Hokin kirimahdollisuudet kilpistyivät lopullisesti kolmannessa erässä, kun Mikko-Matti Paakkola taklasi itsensä suihkun puolelle ja Waltteri Viitanen iski KeuPalle ylivoimamaalin.

Voitokkaasti kaukaloon palannut Suni torjui ottelussa 25 laukausta. Hokin maalia vartioi joukkueessa jo aiemminkin Liigasta lainalla piipahtanut Aleksi Seppälä, jolle torjuntoja kirjattiin 27 kappaletta.

RoKi ja Peliitat ottivat hommat pitkän kaavan kautta

Sekä isännillä että vierailla oli peliin lähdettäessä jännät paikat. RoKi yritti tavoittaa suoran pudotuspelipaikan ja Peliitat puolestaan yritti kammeta pudotuspelien avauskierrokselle.

Ennen pelin alkua nähtiin hienot juhlallisuudet, kun RoKi-legenda Henri Joki-Erkkilän paita jäädytettiin. Jäässä oli myös RoKi avauserässä, kun Peliitat rokotti jo 20 sekunnin pelin jälkeen Juuso Heikkilän maalilla. Vieraat iskivät toistamiseen erän 15. minuutilla Konsta Hirvosen voimin.

Toiseen erään tuli puolestaan terävöitynyt RoKi. Se kavensi ylivoiman jälkihöyryissä Lauri Heinon osumalla ja tuli erän lopulla jo tasoihin Heikki Huttusen maalilla. Erikoistilannepelaaminen jatkoi kuitenkin edelleen samalla tehottomalla tiellään.

Päätöserä oli vauhdikas. RoKi laukoi peräti 30 kertaa erän aikana Peliittojen 12 laukausta vastaan, mutta niin vain vieraat iskivät kolmannen maalinsa 13. minuutilla Leo Ringin osuessa.

RoKi ei kuitenkaan lannistunut, vaan teki lopulta illan ainokaisen erikoistilanneosuman reilut kolme minuuttia ennen loppua, kun Gabin Ville huudatti kotiyleisöä.

Jatkoaika pelattiinkin taas kotijoukkueen hallitessa. Se ei saanut kuitenkaan paikkojaan eikä ylivoimaansa hyödynnettyä. Voittomaalikilpailu oli puolestaan tasaisempi. Maalivahdit, RoKin Vilho Heikkinen ja Peliittojen Oskari Parviainen estivät kumpikin usean yrityksen onnistumisen, mutta loppujen lopuksi vieraiden Hirvonen oli illan juhlituin sankari hänen upotettuaan voittomaaliksi jääneen suorituksen.

Voitollaan Peliitat piti pudotuspelihaaveensa elossa. RoKi puolestaan huokaisi helpotuksesta, kun sen edellä oleva Hokki hävisi ottelunsa, joten rovaniemeläiset elättelevät vielä toiveita kuuden parhaan joukkoon pääsystä.