Mestis-kierros: Muratovin hattutemppu ei auttanut RoKia, Kiekko-Espoo kuittasi Cup-finaalin kalavelat

MESTIS / Kierrosraportti
Kiekko-Espoon Oula Kuure (12) Mestis-ottelussa K-Espoo - Ketterä, Barona Areenalla, 2. marraskuuta 2021.
Mestis-keskiviikko sisälsi neljä ottelua. Batyrlan Muratovin kolme maalia ei ollut tarpeeksi KeuPa HT:tä vastaan. Kiekko-Espoo otti hyvityksen cup-finaalin tappiolleen. Peliitat hyytyi Vantaalla, ja FPS oli tyly vieras Kokkolassa.

Jäähyjä, maaleja ja Muratovin hattutemppu

KeuPan ja RoKin välinen ottelu oli rikkonainen ja täynnä tapahtumia. Ottelua sävyttivät lukuisat rikkeet, jäähyt ja yhdeksän maaliakin. Niistä kolme viimeisteli RoKin Batyrlan Muratov.

RoKi jäi lähdössä telineisiin, ja Eetu Pylkkänen vei isännät johtoon jo ensimmäisellä minuutilla. KeuPa:n hyvä vire kuitenkin hyytyi hetkellisesti joukkuerangaistukseen, ja Batyrlan Muratov tykitti RoKin tasoihin.

Erän puolivälissä KeuPa hyödynsi oman ylivoimamahdollisuutensa, ja Matias Mustonen palautti keskisuomalaisen komennon kaukaloon. Kuutisen minuuttia myöhemmin Mustonen pohjusti Justus Mikkosen 3–1 -osuman.

Erän loppupuolella kumpikin pääsi vielä pelaamaan ylivoimaa. Näyttävistä kuvioista huolimatta maaleja ei enää syntynyt.

Toiseen erään lähti RoKi ryminällä, ja KeuPa ajautui vaikeuksiin aggressiivisten hyökkäysten edessä. Osan ongelmista joukkue teki itse. Niko Himmanen otti toisen erän alussa ottelunsa toisen kaksiminuuttisen, ja Saku Kivinen kavensi melkein heti ylivoiman alettua.

Minuuttia myöhemmin viimeisteli Muratov illan toisen osumansa. Siinä missä KeuPa hukkasi momentuminsa avauserän jäähyihin, oli nyt RoKin vuoro pilata oma etsikkoaikansa. Aleksi Kenttämään kymppi selästä taklaamisesta olisi ollut vältettävissä.

Rangaistus ei tuonut tulosta, vaan Atro Leppäsen komea yksilösuoritus toi. KeuPa siirtyi johtoon kolmannen kerran ottelun aikana. Viitisen minuuttia ennen taukoa Joni Airo rankaisi rovaniemeläisiä jäähyilystä, ja peli oli 5–3.

KeuPa menetti suotuisan asemansa jälleen, kun Batyrlan Muratov latasi kolmannen erän alkuminuuteilla illan kolmannen ylivoimamaalinsa. KeuPa puolusti sitkeästi johtoaan, eikä RoKi saanut sumppua purettua.

Keltapaitojen vaarallisimman paikan sai Gabin Ville, joka pääsi vapaasti tulittamaan B-pisteeltä kohti KeuPan maalia. Kiekko kuitenkin kimposi viime hetkellä paikalle ehtineen Valtteri Koskelan mailasta yläilmoihin. Loput viisi minuuttia KeuPa keskittyi puolustamaan työlään kotivoiton.

Kiekko-Espoo otti makean revanssin Ketterästä

Sarjajohtaja Imatran Ketterä kärsi vasta kauden toisen tappionsa, kun Kiekko-Espoo kävi hakemassa selvän 5−1-vierasvoiton. Espoolaisten tehomiehenä hääri kolmen syöttöpisteen Oula Kuure kaikkien maalien mennessä eri pelaajien nimiin.

Viime perjantaina Suomen Cupin finaalissa kohdanneet Ketterä ja Kiekko-Espoo kohtasivat heti uudestaan Mestis-kauden jatkuessa. Espoolaisryhmä lähti hakemaan revanssia, ja neljän minuutin jälkeen Oskari Lemetyinen veikin vieraat läpiajosta johtoon. Erän puolivälin tietämissä Kiekko-Espoo sai jo erän toisen läpiajonsa, kun Mikko Lehtonen pääsi yrittämään. Hänet kampattiin, mistä tuomittiin rangaistuslaukaus. Lehtonen upotti kiekon sisään, ja näin tilanne oli 0−2.

Ketterä kavensi nopeasti pelin ensimmäisellä ylivoimallaan, kun Jesse Liuksiala sai syötön puolustajien väliin ja sai ujutettua kiekon maalivahti Roope Taposen jalkojen välistä. Tasoitukseenkin kotijoukkue sai hyvän mahdollisuuden, kun Olli Korhonen oli vapaana maalin edessä. Taponen venytti kuitenkin eteen, ja näin ensimmäiselle tauolle mentiin maalin johdossa.

− Saatiin oikea tunnetila ja oltiin valmiita kamppailemaan. Kolmas peli Ketterää vastaan, ja tiedettiin, miten heidän peliin piti vastata, Kiekko-Espoon päävalmentaja Kim Hirschovits totesi C Moren haastattelussa.

Myös Kiekko-Espoo hyödynsi ottelun ensimmäisen ylivoimansa, Kun Toni Kähkönen ohjasi Sakari Turtiaisen viivavedon sisään toisen erän alussa. Muuten erä oli varsin tasainen, eikä lisämaaleja nähty, vaikka Ketterältä nähtiin tolppalaukaus ja vierailijalta läpiajo.

Kolmannessa erässä Kiekko-Espoolla ei ollut erityisempää hätää. Petteri Villanen lisäsi johdon jo kolmeen maaliin seitsemän minuutin kohdalla alivoimaisesta hyökkäyksestä. Ketterä haki loppuhetkillä vielä kavennusta, mutta se päättyi Niko Sompin tyhjiin tekemään osumaan.

− Ei pystytty latautumaan. Tiesimme, että on revanssinhakuinen vastustaja, mutta ei tällaisella pelillä taistella voitosta, Ketterän päävalmentaja Tuomo Ropo analysoi C Moren haastattelussa pelin jälkeen.

Kokonaisuudessaan Kiekko-Espoon tekemisessä oli nähtävillä kauden parasta suorittamista. Jonkun verran puolustuspäässä nähtiin turhaa riskinottoa, mutta useampi läpiajo kertoi myös niiden onnistumisesta.

Hermes törmäsi Eetu Niemisen muurin

Luisteluvoimainen FPS ei vierastanut, vaan kaatoi isäntä-Hermeksen tyylipuhtaasti 5–1. Ottelun hahmoja olivat kahdesti maalinteossa onnistunut Jere Jokinen ja hurjasti maalinsuulla urakoinut Eetu Nieminen.

Hermes sai kotijäillään ensimmäisen sangollisen kylmää vettä heti kättelyssä. FPS:n Jere Jokinen avasi maalihanat jo 25 sekunnin pelin jälkeen saatuaan Mikko Lahtelalta namupassin maalin eteen.

Hermes teki kaikkensa saadakseen pelin tasoihin, mutta aina jostain nousi esiin FPS-koppari Eetu Nieminen. Jo ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen torjuntoja oli plakkarissa kymmenkunta, joukossa puolentusinaa vaarallista maalintekotilannetta. Yhteensä Niemiselle kertyi torjuntoja ottelussa 34.

FPS sai toisen varteenotettavan paikkansa vasta päätösminuutilla. Kristian Tamminen ehti juuri ja juuri Mika Huhtasalon vedon tielle.

FPS terävöitti pelaamistaan toisessa erässä. Se pyrki kontrolloimaan kiekkoa, mihin Hermes vastasi nopeilla, mutta hallituilla vastaiskuilla. Ensimmäisessä erässä hieman haparoiva forssalaispuolustus kesti rynnistykset.

Vaikka maali roikkui ilmassa Hermekselle, oli FPS lopulta viimeistelyssä etevämpi. Jere Jokinen vei vierailijat ylivoimalla 0–2 -johtoon, ja Eetu Mobergin täysosuma puolitoista minuuttia myöhemmin oli jo lopun alkua.

Veikka Kärjä vei päätöserän alussa FPS:n neljän maalin karkumatkalle, ja Ville Sippalan kavennus oli enää kosmetiikkaa. Topi Hägg viimeisteli loppulukemat 1–5 tyhjään verkkoon.

Kiekko-Vantaa nousi kahden maalin takaa voittoon

Vantaalla nähtiin erittäin tehokasta ylivoimaa, sillä neljä yritystä toivat yhteensä joukkueille kolme maalia. Kotijoukkue Kiekko-Vantaa oli avauserän jälkeen kahden maalin takaa-ajoasemassa, mutta kaksi osumaa sekä toisessa että kolmannessa erässä nostivat joukkueen voittoon ja samalla pois sarjan jumbopaikalta.

Kiekko-Vantaan Aapo Ahola otti ensimmäisessä erässä kaksi rangaistusta, ensimmäisen kulmapyörityksessä ja toisen suorasta hyökkäyksestä. Peliitat käytti jälkimmäisen ylivoimansa hyväkseen. Vahvasti maalin takana toimistossa pelannut Elias Elomaa järjesti ensimmäisen maalin, jonka viimeisteli Alexander Forslund.

Forslund oli järjestelemässä reilua minuuttia myöhemmin Peliittojen toista maalia. Juuso Jämsen riisti kiekon karvauksellaan, ja lopulta Forslund pelasi kiekon takaisin Jämsenille, joka nousi maalille vieden Peliitat kahden maalin karkumatkalle.

Toisessa erässä oli Kiekko-Vantaan vuoro tehdä kaksi maalia. Puolustaja Jaakko Manninen antoi poikittaissyötön nousevalle pakkiparilleen Niko Mikkolalle, joka nosti kiekon Peliittojen maaliin.

Toinenkin lohipaitojen maali merkittiin puolustajan nimiin. Kristjan Kombe voitti mainoskatkon jälkeisen aloituksen ja Ahola levitti kiekon oikealle, josta kokenut Nikke Kettukangas latasi kauden ensimmäisen osumansa.

Kolmannessa erässä Kiekko-Vantaa käänsi ottelun edukseen saatuaan ottelun ainoat ylivoimansa. Miro-Pekka Saarelaisen osuma syntyi onnekkaasti tai taidolla Juuso Arolan kautta, Niclas Tenhovuoren vastaava kovalla lämärillä suoraan syötöstä.

Peliittojen loppukiri alkoi liian myöhään, sillä maalipörssin kärkipaikalle yksinään noussut Juuso Heikkilä osui 11 sekuntia ennen loppua. Ottelun maalivahdeista Kiekko-Vantaan Samuli Tervo oli huomattavasti työllistetympi 40 pysäytyksellään.

Kiekko-Vantaalle voitto oli toinen peräkkäinen. Saavutus onnistui joukkueelta tällä kaudella vasta ensimmäistä kertaa.