Mestis-kierros: Liuksiala mässäili 3+2, IPK:n debytanttivahti nousi sankariksi

MESTIS / Kierrosraportti
Kuva © Samuli Huikuri
Torstain Mestis-kierros tarjosi Juho Liuksialan hirmutehot, Espoossa nähtiin parikin rangaistuslaukausta ja Kokkolassa IPK:n nuori debytanttivahti nousi joukkueensa sankariksi. Voittajiksi selviytyivät KOOVEE, IPK, Kiekko-Espoo ja Ketterä.

Yllätysdebyytin tehnyt Pasanen IPK:n sankarina – Hermes taipui laadukkaassa ottelussa

Hermes–IPK-ottelun tarina oli vasta 18-vuotias maalivahti Eetu Pasanen. Lähtökohtaisesti IPK:n A-nuorissa torjuva Pasanen laitettiin yllättäen tolppien väliin toiseen erään, ja nuorukainen suoriutui vakuuttavasti.

Heti ottelun alkajaisiksi Hermekselle tarjottiin oiva sauma siirtyä kuskin paikalle pitkän 5–3-ylivoiman myötä. Kotijoukkue siirteli kiekkoa näyttävästi ja loi hyviä paikkoja, mutta entisen IPK-pelaaja Ville Sippalan tolppalaukausta lähemmäs maalia ei päästy. Ikävämpiä tapahtumiakin nähtiin, kun IPK:n Valtteri Määttä loukkasi itseään ja jätti kaukalon.

Toiseen erään IPK-maalille luisteli yllättäen Mestis-debytantti Eetu Pasanen avauserässä yhdeksän kertaa torjuneen Cody Porterin jäädessä vaihtopenkille. Ottelun jälkeen päävalmentaja Niko Härkönen kertoi Porterin kärsineen krampeista.

IPK:n pääsi vuorostaan ylivoimalle erän alkuminuuteilla, ja nyt nähtiin myös tulosta. Ylivoima näytti jo kuivuvan kasaan, kunnes Janne Katosalmen komea rannelaukaus suoraan luistelusta yllätti Joel Blomqvistin.

Maalin jälkeen IPK otti kontrollin pelistä. Hermeksestä paistoi pieni alakulo, kun taas IPK toden teolla löysi peli-ilon ja haki rohkeita suorituksia. Erityisesti Eric Hjorthin komea jalkakikka siniviivalla ja sitä seurannut rystylätty olivat silmiä hivelevää katseltavaa. Lisämaaleja iisalmelaisjoukkue ei kuitenkaan saanut aikaan.

Nihkeähkön toisen erän päätteeksi Hermes sai hieman ilmaisen ylivoiman IPK:n liikaa pelaajia kentällä -rangaistuksen myötä, ja käytti tilaisuutensa. Juho Juvosen kova rannelaukaus yllätti Pasasen.

Päätöserään molemmat joukkueet lähtivät ratkaisemaan ottelua. Hermes piristyi tasoitusmaalistaan silmin nähden ja oli jopa hienokseltaan niskan päällä. Kultakypärä Sami Anttila karkasi läpiajoon, mutta Pasanen selvitti.

Vieraille tarjoutui tilaisuus kääntää peli itselleen, kun Janne Riihimäki jyräsi Pasasen maalin takana ja passitettiin jäähylle. IPK myös käytti tilaisuutensa. Bastien Maia tarjoili ja maalin kulmalle unohtunut Roope Hirvonen rankaisi.

Hermeksen loppukiri ei näyttänyt ottavan tuulta alleen IPK:n puolustaessa keskialuetta tiiviisti ja pelatessa arvokkaita sekunteja pois. Kun isännät sitten pääsivät organisoidusti hyökkäysalueelle, oli tuloksena ylivoima. Kokkolalaiset ottivat myös maalivahdin pois ja loivatkin tukun hyviä paikkoja. Pasanen kuitenkin kesti, ja pääsi tuulettamaan voittoa joukkueensa sankarina.

Liuksialan koiranpäivät sitkeiden vantaalaisten turmiona

KOOVEE–K-Vantaa-ottelun kuva oli se, että KOOVEE viimeisteli tehokkaasti, mutta tehokas ylivoima piti vantaalaiset mukana pelissä. Kolmannen erän alussa K-Vantaa tuli jo maalin päähän, mutta lopulta tamperelaishyökkääjä Juho Liuksialan hurja ilta oli liikaa. Tehot 3+2 summannut Liuksiala nousi myös kertaheitolla pistepörssin kärkeen.

KOOVEE aloitti K-Vantaa-ottelun väkevästi, ja siirtyikin johtoon Juho Liuksialan maalilla jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Peli eteni tasaiseen tahtiin, mutta alkukauden parhaan eränsä pelanneet isännät viimeistelivät todella kovalla prosentilla.

Ennen erän puoliväliä Vili-Jesper Koivula tuplasi johdon. Hetkeä myöhemmin K-Vantaa-kapteeni Joni Piipponen kuittasi ylivoimalla kavennuksen ja joukkue sai hieman otetta pelistä, mutta tauolle lähdettiin KOOVEEn kahden maalin johdossa. Nyt oli isäntien Juuso Wallin vuoro onnistua ylivoimalla.

Sama kaava jatkui toisessa erässä: KOOVEE näytti karkaavan, mutta piti jäähyilyllään vieraat mukana pelissä. Heti erän alkuhetkillä Liuksala muutti illan toisellaan lukemiksi jo 4–1, mutta erän lopulla vantaalaisten Niclas Tenhovuori laukoi joukkueensa taas iskuetäisyydelle, jälleen ylivoimalla.

Reilun 360 tamperelaiskatsojan jännitys tiivistyi, kun K-Vantaa tuli Aleksi Halmen osumalla jo maalin päähän päätöserän alkuhetkillä. Erä eteni pitkään tunnustelevissa merkeissä, kun KOOVEE puolusti johtoaan ja vantaalaiset haistoivat mahdollisuutensa.

Kun tasoitusta ei kuulunut, oli K-Vantaan turvauduttava aikalisään ja vedettävä maalivahti pois, mikä johti ainoastaan Liuksialan illan kolmanteen osumaan tyhjiin. Lassi Vanhatalo pääsi vielä kaunistelemaan lukemiksi 6–3, osuma syntyi jälleen tyhjään maaliin ja Liuksialan tilille merkattiin illan viides tehopiste.

Taponen espoolaisten sankarina – illan toinen rankkari avasi maalihanat

Espoossa nähtiin jännittävä ottelu, jossa maaleja saatiin odotella aina päätöserään asti. SaPKo oli pirteällä jalalla liikkeellä, mutta Roope Taposen huippupeli piti espoolaiset mukana pelissä. Lopulta illan toinen rangaistulaukaus vapautti Kiekko-Espoon pelin.

Espoon ilta käynnistyi isäntien jäähyillessä ja vierasjoukkue SaPKon hallitessa ylivoimien myötä.

Savonlinnalaisille tarjoutui ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana kolme ylivoimatilaisuutta, mutta erityisen hyville paikoille eivät pässipaidat päässeet, ja K-Espoo siivosi irtokiekot tehokkaasti.

Toisessa erässä espoolaiset paransivat peliään. Myös toinen erä oli jäähyjen sävyttämä, mutta tällä kertaa myös isännät pääsivät yrittämään ylivoimalla. Paikkoja oli kummallakin, mutta aivan viimeinen terävyys maalinteosta uupui, myös maalivahdit Roope Taponen ja Eetu Randelin esiintyivät edukseen.

Erän paras tilaisuus tarjoutui espoolaisten Leevi Lembergille, joka pääsi yrittämään maalia rangaistuslaukauksesta. Lemberg harhautti Randelinin jäihin, mutta ei saanut kiekkoa nostettua sisään.

Päätöserässä nähtiin vihdoin maaleja. Julius Rantaeskolan alivoimalla läpiajosta laukomaa kutia käytiin tarkastelemassa videolta, mutta maalia ei löytynyt. Hetkeä myöhemmin K-Espoo onnistui vihdoin, illan toisesta rangaistuslaukauksestaan. Maalintekijänä oli Anton Ollikainen

Kun maalihanat oli saatu auki, seurasi jatkoa paria minuuttia myöhemmin. Arttu Tuomaala nousi maalille ja iski lukemat 2–0:aan.

Espoolaisten kahteen pikamaaliin SaPKo ei kyennyt vastaamaan, ja myös loppukiri ilman maalivahtia jäi vaisuksi. Jopa K-Espoon illan sankari Taponen pääsi yrittämään maalia, yrityksen kuitenkin kilpistyttyä pelaajamassaan. Lopulta Sakari Turtiainen sinetöi päätöslukemat tyhjään maaliin.

Ketterän rutiini riitti voittoon Heinolassa

Heinolan torstai-illan kohtaaminen ei noussut suurten klassikoiden joukkoon. Selvästi Ketterälle menneen avauserän jälkeen Peliitat heräsi mukaan taisteluun, mutta lopulta Ketterän laadukas pelaaminen oli liikaa hienolalaisille.

Hallitseva Mestis-mestari Ketterä matkasi kauden kolmanteen otteluunsa Heinolaan, ja taisteli lopulta rutiinivoiton.

Hieman uninen avauserä oli Ketterän heiniä, niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Avausmaali nähtiin jo parin minuutin pelin jälkeen, kun Anton Stråka pääsi rokottamaan Peliittojen puolustusvirheen seurauksena.

Peli pyöri paljon kaukalon kulmissa, ja varsinkin Peliitat pääsi hätyyttelemään Santeri Lipiäisen Ketterä-maalia lähinnä laidoilta ja siniviivan tuntumasta lähteneilllä laukauksilla. Ketterä tuplasi johtonsa erän viimeisellä minuutilla, kun Mikko Perttu viimeisteli ylivoimahyökkäyksestä.

Toisessa erässä peli muuttui selkeästi vauhdikkaammaksi, ja myös Peliitat heräsi taistelemaan pisteistä. Aktiivisesti pelanneet heinolalaiset pakottivat Hermeksen virheisiin.

Erän ainoa maali nähtiin ottelun puolivälin ylityttyä, kun kotijoukkueen Konsta Jaakola pääsi hakkaamaan irtokiekon sisään. Erän lopulla ottelussa alkoi olla mukana myös tunnetta, ja erä päättyikin pienimuotoiseen nahisteluun.

Peliittojen lupaavalta näyttänyt kiri kuihtui päätöserässä, jota hallitsi jälleen Ketterä. Oskari Parviainen piti torjunnoillaan isäntien mahdollisuudet elossa, mutta hyökkäyspelaaminen ontui.

Lopullinen niitti loppukirille oli Taavi Vartiaiselle pari minuuttia ennen loppua vihelletty kaksiminuuttinen, joka tuomittiin Vartiaisen kaaduttua Ketterä-vahti Lipiäisen päälle.

Ketterä haki siis Heinolasta kauden kolmannen voittonsa yhtä monesta ottelusta.