Mestis-kierros: Komeita nousuja ja nyrkkitappelu – Hokki jatkaa puhtaalla pelillä

MESTIS / Kierrosraportti
Kauden ensimmäinen Mestis-lauantai tarjoili viihdettä ja tapahtumia koko rahan edestä. Viiden maalin päätöserä nosti Hokin voittoon Kiekko-Pojista ja FPS ja SaPKo ottivat selkeät kotivoitot. Myös Keuruulla ja Rovaniemellä tultiin takamatkalta voittomaalikilpailuun asti.

Hokki yllätti Kiekko-Pojat päätöserässä

Joensuun Kiekko-Poikien alkukausi ei ole alkanut suunnitellusti. Vierasottelu Kajaanissa näytti olevan kahden erän jälkeen tukevasti käsissä, mutta päätöserästä muodostui katastrofi Hokkin käsittelyssä.

Kajaanin Hokilla oli toisen kierroksen ottelussa vastassaan Joensuun Kiekko-Pojat. Vierasjoukkue Joensuusta tuli kentälle sisuuntuneena edellisillan tappiosta IPK:ta vastaan, mutta joutui kokemaan karvaan pettymyksen.

Ottelun alkutahdit löi Kiekko-Poikien kakkosketju kahdella pikamaalilla ensimmäisen erän alussa tehden lukemiksi 2-0. Kaksikko Jussi Tammela – Teemu Siironen onnistui kumpainenkin maalinteossa syöttäen myös toistensa osumat. Molempiin maaleihin syöttöpisteen nappasi myös Jonne Brygger. Ensimmäisen erän lopussa Hokki pääsi vielä pelaamaan ylivoimaa, mutta Kiekko-Poikien puolustus kesti.

Toisen erän peli oli rikkonaista, johtuen joukkueiden jäähyilystä. Tästä huolimatta Kiekko-Poikien Aatu Luusuaniemi onnistui maalinteossa ylivoimalla, vieden vieraat erätauolle ratkaisevan tuntuisessa 3–0-johdossa. Hokki kuitenkin kasasi rivinsä ja tuli kolmanteen erään täysin uudella ilmeellä.

Erän alkuun Hokin Risto Mattila onnistui hienolla yksilösuorituksella kaventamaan lukemat 3–1:een. Hokki sai kavennusmaalista virtaa pelaamiseensa ja loi vaarallisia maalipaikkoja Kiekko-Poikien kenttäpäätyyn. Kotijoukkue jatkoi nousuaan päätöserän jälkimmäisellä puoliskolla. Samu Pyykkönen kavensi ylivoimalla ja heti perään Valtteri Niemi tasoitti ottelun.

Tässä vaiheessa Kiekko-Pojat otti aikalisän, joka ei kuitenkaan enää pysäyttänyt päälle painavaa kajaanilaisvyöryä.

Kotijoukkueen sankariksi noussut Niemi kruunasi kirin illan toisella osumallaan vieden Hokin 4–3-johtoon. Takaa-ajajaksi joutunut vierasjoukkue yritti maalintekoa kuudella kenttäpelaajalla, mutta tällä kertaa huippupaikat jäivät tulematta. 5–3-loppunumerot tyylitteli tyhjiin Tuomas Komulainen.

– Paskat ajatukset. Samanlailla, kun eilen. En voi kuvitella sarjan alkuun kahden pelin jälkeen paljon huonompia fiiliksiä. Tietenkin se, että oltaisiin pelissä huonompia eikä olisi mitään palaa niin sitten voisi olla vielä huonompi. Ei oikein ole sanoja selittää. Kauan olen ollut lätkän kanssa tekemisissä, mutta en ikinä ole nähnyt tällaista, en ikinä, Kiekko-Poikien päävalmentaja Kari Martikainen kommentoi ottelun jälkeen omiensa esitystä.

FPS kukisti KOOVEEn, Forssassa viuhuivat myös nyrkit

Viime kaudella tutuiksi toisilleen tulleet FPS ja KOOVEE jahtasivat avausvoittojaan Forssassa. Molemmilla oli alla tappiot avausotteluistaan, joten voiton nälkä oli Forssan lauantai-illassa aistittavissa. Illasta muodosti jännittävä näytelmä, jossa isännät viimeistelivät terävämmin ja veivät voiton. Huomion varasti kuitenkin nyky-Mestikseen harvinainen nyrkkitappelu.

Avauserässä kumpikin joukkue puolusti oman maalinsa edustaa todella tiiviisti, eikä huippupaikoille ollut asiaa. Tästä huolimatta molemmat onnistuivat tasaisessa erässä maalinteossa.

Maalilaulut ensimmäisenä raikumaan laittoi forssalaisten Totte Moberg, joka onnistui ylivoimalla. Tämän jälkeen kumpikin joukkue pääsi kokeilemaan myös ylivoimaa, mutta ilman tuloksia.

Erätauolle forssalaisyleisö ei kuitenkaan johtoasemasta nautiskellen päässyt, sillä vieraiden Henri Tuominen tasoitti pelin vajaat kaksi minuuttia ennen taukosummeria.

Forssalaiset eivät myöhäisestä maalisa lamaantuneet. Mikko Lahtela laukoi isännät uudelleen johtoon, kun toista erää oli pelattu vain 32 sekuntia. Tämän jälkeen forssalaiset olivat lievästi kuskin paikalla, mutta vasta erän viimeisellä minuutilla kiekkojännärit saivat oikein kunnolla ihmeteltävää.

Erikoisen näköisestä tilanteesta kiekko kimpoili kolmatta kertaa tamperelaismaaliin, osuman nimiinsä sai toista kertaa tänään Totti Moberg. Vielä kolme sekuntia ennen taukosummeria nähtiin nyky-Mestiksessä harvinainen tilanne, kun Eetu Moberg ja Eppu Varjamo ottivat miehestä mittaa nyrkein. Nahistelusta tuloksena oli molemmille suihkukomennus.

Päätöserän alkajaisiksi forssalaiset sortuivat jäähyilyyn, ja Joona Korhonen nosti ylivoimaosumallaan vieraat maalin päähän. FPS kuitenkin himmensi syttyneen toivon kipinän nopeasti, kun Joonas Uimonen ja Mika Huhtasalo veivät kotijoukkueen ratkaisevan tuntuiseen 5–2-johtoon.

KOOVEEn joukkueesta alkoi paistaa turhautuminen, ja Vili-Jesper Koivulan ilta päättyi ennenaikaisesti epäurheilijamaisesta käytöksestä tulleen pelirangaistuksen myötä.

Huhtasalo kaunisteli vielä lukemia tyhjään maaliin, ja pisteet jäivät vauhdikkaan illan päätteeksi Forssaan lukemin 6–2.

SaPKolta onnistunut kasvojenpesu – hieno esitys tyrmäsi K-Vantaan

Savonlinnassa kohtasivat kauden avausvoittojaan metsästäneet SaPKo ja K-Vantaa. Kotijoukkue tuli perjantain kotitappion jälkeen otteluun todella väkevästi, ei hätkähtänyt edes omiin päästetystä alivoimamaalista ja nappasi vakuuttavan voiton.

Ottelun avauserä oli SaPKon selkeää hallintaa. Perjantaina KeuPalle taipuneista pässipaidoista huokui voitontahto, ja isännät vyöryttivätkin hyökkäyksiä toisensa perään vantaalaisalueelle. Kuvaavaa oli, että K-Vantaan maalilla Samuli Tervolle kertyi peräti 16 torjuntaa SaPKoa perjantaina kannatelleen Eetu Randelinin selvitessä neljällä torjunnalla.

Avausosuma syntyi erän puolivälissä ylivoimalla, maalinteossa onnistui tilanteen loppuun asti pelannut isäntien Matias Mutikainen. Vantaalaisten harvat paikat tulivat vastahyökkäyksistä, ja erityisesti Miro-Pekka Saarelainen ketjuineen väläytteli.

SaPKo näytti jatkavan toisen erän alussa siitä, mihin ennen taukoa jäi. Se pääsi heti erän alkajaisiksi ylivoimalle, jonka lopputulos oli kuitenkin nolo, kun savonlinnalaiset hukkasivat kiekon ja K-Vantaan Tommi Laakso pääsi tasoittamaan alivoimalla.

Vantaalaiset saivat tasoituksesta virtaa, mutta samaan aikaan kotijoukkue löysi jokseenkin kadoksissa olleet tehonsa. Jere Kuivisto kuittasi SaPKon nopeasti takaisin kuskin paikalle, ja vielä erän lopulla Kalle Matikainen karkasi läpiajoon ja sivalsi ensimmäisellä Mestis-maalillaan numeroiksi 3–1.

Päätöserässä ottelun tempo laski. SaPKo kontrolloi edelleen kiekkoa, mutta sillä ei ollut mikään kiire luoda tilanteita, vaan se pelasi rauhassa fiksusti johtoasemassaan. K-Vantaa otti hyvissä ajoin Tervon pois maalilta ja kuudennen kenttäpelaajan jäälle, mutta tuloksena oli ainoastaan tyhjään maaliin syntynyt Kuiviston illan toinen maali.

Ketterän sinnikkyys palkittiin

Peräti kolmesti tappioasemassa ollut vierasjoukkue ei lannistunut, vaan kiri aina itsensä tasoihin ja vei lopulta voiton KeuPasta voittomaalikilpailussa.

Kaikki näytti KeuPan kannalta hyvältä kahden erän ajan. Viisikkopeli toimi, Ketterän vaarallisiksi tiedetyt hyökkääjät pysyivät poissa parhailta tekopaikoilta ja tulostaululla komeilivat lukemat 2–0.

Ottelun avausmaali tuli ylivoimalla, kun Juho Koivusaari laukoi kiekon suoraan syötöstä tarkasti ohi Severi Auvisen. Tommi Niskanen kasvatti johtoa toisen erän loppupuolella Ketterä-puolustuksen lepsuilun seurauksena.

Kolmannessa erässä pelin luonne muuttui kuitenkin hurjasti ja maalejakin syntyi peräti kuusi. Olli Korhonen rikkoi ensin ylivoimalla Ketterän kuparisen maalin kulmalta. Kuutisen minuuttia myöhemmin ensimmäisenä irtokiekkoon ehtinyt Jere Vertanen tasoitti jo pelin.

KeuPa ehti kuitenkin mennä johtoon vielä kahdesti viimeisten kahdeksan minuutin aikana. Veeti Vuorio ohjasi komeasti Eetu Pylkkäsen vedon maaliin, mutta maalin kiertänyt Elmeri Kaksonen toi hieman onnekkaastikin Ketterän uudelleen tasoihin.

Terävästä vastahyökkäyksestä ja Koivusaaren oivasta esityöstä maalannut Jaakko Heikkinen ehti puolestaan olla hetken aikaa kiinni voittomaalissa, mutta Olli Korhonen tasoitti pelin illan toisella osumallaan ajassa 58.22. Korhosen molemmat maalit olivat lähes identtisiä, joille isäntien vahti Sami Suni ei voinut mitään.

Jatkoaika ei ratkaisua tienyt, ja Jesse Hallikas oli ainoa rankkareissa maalannut pelaaja, joten sitkeä Ketterä nappasi lisäpisteen mukaansa.

Heikki Huttunen taisteli RoKille pisteen

RoKi nousi nollakerhosta pois loppukirinsä ansiosta, mutta IPK kuittasi matkaansa kaksi sarjapistettä.

Avauskierroksella Hokilta käkättimeen ottanut RoKi oli lähellä jäädä pisteittä myös kotiavauksessaan, mutta nousi lopulta tasoihin pelin viime hetkillä.

IPK näytti jo marssivan helppoon voittoon KalPa-apu Jaromir Pytlikin maaleilla. NHL-varattu tšekkihyökkääjä vei vieraat 0–1-johtoon ylivoimalla ensimmäisen erän lopussa ja tuplasi lukemat taululla toisessa erässä, kun vaarattomalta näyttänyt laukaus yllätti RoKi-vahti Tommi Ronkaisen.

Toisella maalilla Cody Porterin nollapelin suurimpana uhkana vaikutti olevan ensisijaisesti tylsistyminen ja paleltuminen, sillä isännät saivat lauottua kiekon kohti IPK:n kanadalaisvahtia kahden ensimmäisen erän aikana yhteensä vain kuudesti.

Kotijoukkue petrasi kuitenkin päätöserässä ja pelin painopiste kääntyi IPK:n maalille. Kavennusta jouduttiin silti odottamaan pitkään, kunnes Heikki Huttunen kavensi maalin edestä tilanteeksi 1–2 ajassa 58.25 heti sen jälkeen, kun RoKi oli vaihtanut maalivahtinsa ylimääräiseen kenttäpelaajaan.

RoKi jatkoi painostusta kuudella viittä vastaan ja Huttunen iski kiekon rysään varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Maali hyväksyttiin videotarkistuksen jälkeen.

Maalittoman jatkoajan jälkeen ottelun voittaja ratkaistiin voittomaalikilpailussa. Janne Hämäläinen, Bastien Maia ja Jacob Bjerselius onnistuivat yrityksissään, kun RoKilta maalinteossa onnistui vain Gabin Ville, joten lisäpiste lähti vierasjoukkue IPK:n matkaan.

Kahdella voitolla kautensa aloittanut IPK on tositoimissa seuraavan kerran ensi torstaina Kokkolassa. RoKi jatkaa puolestaan avausvoittonsa metsästämistä perjantaina Joensuussa.

Myöhäisottelusta julkaistaan erillinen otteluraportti ottelun päätyttyä.