Mestis-kierros: KOOVEE yllätti Espoossa, TUTO hurjana Vantaalla

MESTIS / Kierrosraportti
Mestis-kierroksella nähtiin yllättäviä vierasvoittajia. Voitokkaasti kautensa aloittaneet IPK ja Kiekko-Espoo joutuivat taipumaan vierailijoidensa edessä. RoKi puolestaan saalisti kauden avausvoittonsa.

FPS teki viimeisen korin, Hokille kauden avaustappio

Joukkue joka saa pallon koriin viimeiseksi koripallossa on monesti ottelun voittaja. Sama taktiikka oli käytössä myös FPS:lla, joka voitti kolmannen erän maalintekokilvan.

Forssassa nähtiin kierroksen maalirikkain ottelu, kun joukkueet iskivät osumia vuorotahtiin. Kotijoukkue maalasi päätöserässä peräti neljästi, eikä antanut Hokille enää mahdollisuuksia tasoitukseen Jere Jokisen iskettyä voittomaalin ajassa 55.26.

Avauserän ainoasta maalista vastasi kotijoukkue. Mikko Lahtela otti aloitusvoiton ja Paavo Tyni laukoi kiekon ranteella kaukaa, mutta tarkasti maaliin. Hokki nousi kuitenkin toisessa erässä rinnalle ja ohi. Jiri Parviaisen johtomaali oli todellinen pelimiehen maali: sentteri törkkäsi kiekon aloituksesta eteenpäin ja laukoi sen jälkeen jäännuoliaisen Petrus Lintosen längistä sisään.

Hokki ehti karata päätöserässä jo kolmen maalin johtoon, ennen kuin kotijoukkue sai hurmoksen päälle. Atso Lehtinen, Jere Jokinen ja Karri Forsblom toivat isännät rinnalle ja ohi iskemällä kolme maalia vain vähän reilun minuutin sisään.

Christoffer Seppelin toi vielä vieraat tasoihin, mutta forssalaisyleisö pääsi lopulta juhlimaan Jokisen irtokiekosta tekemää illan toista osumaa.

– Kaksi ensimmäistä erää olivat jotenkin vaisuja, mutta erätauolla heräteltiin joukkuetta ja saatiin ryhtiä viimeiseen erään, summasi FPS-valmentaja Asko Rantanen.

Hokki putosi avaustappionsa myötä sarjan kärkipaikalta.

– Viisi omiin, se ei paljon mieltä lämmitä. Meidän pitäisi pystyä puolustamaan paremmin, Hokin Pasi Räsänen tiivisti.

Eetu Uotinen debytoi voitokkaasti

Peliitat käytti jäähyrikkaassa pelissä ylivoimapaikkansa tehokkaammin hyödykseen ja haki yllätysvoiton Iisalmesta.

Peliitat pääsi yllättämään ilman tappiota kauden aloittaneen IPK:n hieman housut kintuissa ja rokotti ensimmäisen kerran jo vajaan kahden minuutin kohdalla. Janne Katosalmi menetti kiekon omalla puolustussinisellä, vieraat pääsivät hyökkäämään kahdella nollaa vastaan ja Atte Huhtala täräytti kiekon yläkulmaan. Venäläishyökkääjää Sergei Popov tuplasi vierasjohdon ylivoimalla viitisen minuuttia myöhemmin.

Kotijoukkue sai vielä kavennuksen erän loppuun, kun Eero Nurmi kuritti viime kauden seuraansa. Puolustaja kiersi siniviivalta aina maalin kulmalle ja nosti kiekon yli Eetu Uotisen olkapään. Tasoitus ei ollut kaukana toisessa erässä, sillä Janne Hämäläisen laukausta kelailtiin pitkään videolta. Kahden tolpan kautta kimmonneen kiekon ei kuitenkaan todettu käyneen maaliviivan paremmalla puolella.

IPK tasoitti ottelun heti kolmannen erän alussa Aku Kinnarin maalilla, mutta Janne Katosalmen pelirangaistus koitui isännille kohtalokkaaksi. Peliitat iski viiden minuutin ylivoimallaan kaksi maalia ja karkasi voittoon: ensin Elias Elomaa sai sihtailla kaikessa rauhassa, kunnes löysi lopulta juuri ja juuri kiekon mentävän aukon etuyläkulmasta. Taavi Vartiainen lisäksi hetkeä myöhemmin johdon jo 2-4:een kauden avausmaalillaan.

KalPa-laina Jakub Prchal toi vielä IPK:n maalin päähän, kun joukkue pelasi ilman maalivahtia. Juuso Arolan roiskaisu omalta alueelta tyhjään maaliin päätti kuitenkin isäntien rypistelyn.

Yksi ottelun ratkaisuhahmoista oli ensimmäisen pelinsä Mestiksessä sekä ylipäätään miesten sarjoissa pelannut Eetu Uotinen. Nuori peliittavahti torjui ottelussa 30 laukausta. IPK:ssa kauden ensimmäisen ottelunsa pelannut hyökkääjä Erkka Seppälä jäi puolestaan ilman tilastomerkintöjä.

Voitto valui Kiekko-Espoon käsistä

KOOVEE kävi onnistuneella ryöstöretkellä Espoossa, jossa altavastaaja nousi voittoon kahden maalin takaa. Tamperelaisten maalintekijöinä kunnostautuivat lainamiehet Joona Veikkola, Juuso Walli ja Lassi Vanhatalo.

Ilman tappioita kauden aloittaneen Kiekko-Espoon meno näytti jatkuvan voitokkaasti myös lauantai-illan ottelussa KOOVEEta vastaan. Kotijoukkue pelasi erittäin vahvan ensimmäisen erän ja lähti tauolle maalin johdossa, mutta KOOVEE pääsi toisessa erässä peliin mukaan paremmin.

Lassi Vanhatalo ampui rankkarinsa ohi, mutta toinen lainamies Joona Veikkola toi vieraat tasanumeroihin 1-1 ajassa 28.41.

Espoolaiset kuittaisivat takaiskun kuitenkin pikaisesti. Leevi Lemberg teki ensin illan toisen osumansa 2-1-hyökkäyksestä ja kokenut Mikko Lehtonen rokotti puolustajan kiekonmenetyksestä pelin hetkeä myöhemmin jo 3-1:een.

KOOVEE sai vielä toisen erän loppuun kavennuksen ylivoimalla ja käytti sitten päätöserässä harvat paikkansa komeasti hyödykseen. Veikkola tasoitti ensin pelin toisella maalillaan ja voittomaalista vastasi Vanhatalo ylivoimalla. Vanhatalo kaivoi kiekon aloittajien jaloista ja laukoi kiekon ranteella sisään.

Kiekko-Espoo haki vielä vimmatusti tasoitusta. Oula Kuurella olikin lopussa hyvä paikka, mutta hurjasti huhkinut Joonas Valtonen sai torjuttua kiekon. Valtoselle torjui 40 laukausta, joista peräti 22 päätöserässä. Yksi tärkeimmistä torjunnoista oli Kasper Elon rankkarin torjuminen erän alussa, kun peli oli vielä lukemissa 3-2.

KeuPa piti vastustajan poissa pahanteosta

KeuPa-vahti Sami Sunin iltapuhde oli odotettua helpompi, sillä vierasjoukkueen hyökkääjät eivät päässeet koko ottelussa montaakaan kertaa vaaralliselle maalintekosektorille.

Maalinteon kanssa ensimmäisissä otteluissaan tuskaillut JoKP sai perjantaina hanat auki RoKia vastaan. Nyt ketsuppipullon korkki pysyi kuitenkin visusti kiinni ja KeuPa otti jopa yllättävän helpon kotivoiton.

Ottelun avausmaalissa Kiekko-Poikien puolustus menetti kiekon omassa kulmauksessa. Terävä syöttö B-pisteiden väliin, sähäkkä veto Terry Andilta ja kädet kohti kattoa!

Joensuulaiset onnistuivat maalinteossa vain kertaalleen, kun Aatu Luusuaniemi kavensi pelin 2-1:een toisen erän loppupuolella. Kiriä yrittäneen Kiekko-Poikien yritys kostautui kuitenkin päätöserän alun kahdella jäähyllä.

Matias Mustonen laukoi 3-1-maalin 5-3-pyörityksen päätteeksi ja Terry And viimeisteli loppulukemat tyhjiin. Jaakko Heikkinen ja Atro Leppänen kirjasivat kumpikin kolme syöttöpistettä tililleen.

KeuPa nousi voiton myötä sarjataulukossa jo kakkoseksi.

Kiekko-Vantaa putosi jumbosijalle

Tehokas TUTO pahensi vantaalaisten tuskaa. Laajalla rintamalla onnistunut vierasjoukkue vei voiton selvin lukemin 1-5.

TUTO oli tehokas maalipaikoissaan ja istahti tiukasti kuskin paikalle jo avauserän puolivälissä. Puolustaja Oskari Lahtinen avasi maalihanat uransa ensimmäisellä Mestis-maalillaan ja Jesse Leppikoski kasvatti hetkeä myöhemmin johdon 2-0-lukemiin maalin kulmalta.

Erik Embrich kavensi toisessa kauden avausosumallaan tilanteeksi 1-3, mutta vantaalaiset eivät saaneet kiekkoa enää sen jälkeen erinomaisen ottelun pelanneen Tuomas Aallon selän taakse edes kahden miehen ylivoimallaan. Mikke Levo viimeisteli päätöserässä loppulukemiksi 1-5 kaukolaukauksellaan.

Kiekko-Vantaa jäi tappion – ja RoKin voiton myötä – sarjajumboksi ja ainoaksi edelleen avausvoittoaan jahtaavaksi joukkueeksi.

– Ei todellakaan ole ollut sellainen alku mitä olemme hakeneet. Maalinedus- ja kamppailupelaamista sekä maalintekoa pitää vielä harjoitella, myönsi vantaalaisvalmentaja Mika Niskanen.

Kotimatka Rovaniemelle keveni kummasti

RoKi sai viimein voittotilinsä auki. Rovaniemeläisten sankareina häärivät kahdesti osunut Miika Tiihonen sekä hyvin kiekkosateessa selvinnyt maalivahti Tommi Ronkainen.

Perjantaina Kiekko-Pojilta rumasti käkättimeen saanut RoKi tuli Savonlinnaan hyvällä asenteella ja hallitsi avauserää selvästi. Vierasjoukkue karkasi kahden maalin karkumatkalle, kun sekä Jarkko Pynnönen että Miika Tiihonen onnistuivat maalinteossa.

Tiihosen maali oli kierroksen komein yksilösuoritus. Hyökkääjä nappasi kiekon nappasi omalla puolustusalueella Kristzian Nagyn lavasta, vei puolustajan kahville ja ujutti kiekon ohi veskari Eetu Randelinin.

– Anteeksiantamattoman löysä startti meiltä. Kotikaukalossa ei saa myydä nahkaansa näin helpolla, SaPKo-luotsi Niko Eronen harmitteli.

SaPKo pääsi peliin kunnolla mukaan vasta toisen erän aikana. Juuso Forsström kavensi numerot 1-3:een melko vaarattoman näköisestä hyökkäyksestä. Myös Joona Lankinen sai kiekon maaliin, mutta summeri oli ehtinyt soida juuri ennen kuin pikkumusta ylitti maaliviivan.

Päätöserässä asetelmat pysyivät ennallaan. Lauri Heino vei RoKin 1-4-johtoon, mutta SaPKo puski päälle. Tommi Ronkainen ei kuitenkaan päästänyt selkänsä taakse kuin Kristzian Nagyn ylivoimamaalin. Nagy ohjasi Lankisen laukauksen sisään aivan Ronkaisen nenän edestä.

Miika Tiihonen päätti lopulta isäntien pyristelyn laukomalla loppulukemat tyhjään maaliin ja varmisti samalla RoKille kotimatkan mukavissa tunnelmissa.

– Pikku hiljaa alkaa näkyä ne asiat, mitä olemme hioneet. Kolmannessa erässä näkyi, ettemme ole vielä tottuneet pelaamaan johtoasemassa. Virheitä tuli, mutta selvisimme niistä ja saimme kokemusta painetilanteessa pelaamisesta. Meidän karavaani kasvaa ja vahvistuu koko ajan, RoKi-valmentaja Maso Lehtonen iloitsi.