Mestis-kierros: IPK:n ulkomaalaisvahvistus Kristian Afanasjev jatkoi hurjasteluaan, Hermes vankisti asemaansa pudotuspeliviivalla

MESTIS / Kierrosraportti
Jokipoikien Miro Väänänen (21) Mestis-ottelussa K-Vantaa - Jokipojat, Trio Areenalla, 15. tammikuuta 2020.
Keskiviikon kierros oli harvinaisen vähämaalinen Mestis-tasolla. Vain yhdellä paikkakunnalla nähtiin vedonlyöjien suosimaa yli 5,5 maalia. Kotijoukkueet olivat erityisesti iskussa, sillä jokainen niistä hoiti pelinsä.

Ranskalaisen selästä putosi apina

Päävalmentajaa vaihtanut Hermes oli iskussa keskiviikkona Kiekko-Vantaata vastaan. Peli oli koko ajan melko täydellisesti kokkolalaisten näpeissä, mutta tehokkuus ei ollut aivan parhaalla tasolla. Tehottomuudesta huolimatta kokkolalaiset onnistuivat tekemään klassisesti yhden enemmän kuin kaveri.

Viimeisestä pudotuspelipaikasta kamppailevien joukkueiden käyrät osoittavat hyvin eri suuntiin. Hermes on piristynyt valmentajavaihdoksen jälkeen ja on kerännyt viimeisestä viidestä ottelusta yhdeksän pistettä. Kiekko-Vantaalla on ollut haastavampaa, kun viimeiset viisi ottelua on tuottanut vain yhden pisteen.

Isännät tekivät heti avauserässä selväksi pelin tahdin, mutta silti K-Vantaan Mikael Saha käynnisti maalihanat Kokkolassa. Jumalpaidat myllyttivät pitkiä jaksoja, kunnes Gabin Ville sai vapauttavan osuman itsensä ja joukkueensa kannalta tehtyä. Ville oli myös erittäin näkyvä toisessa erässä, kun hän huitoi itsensä kahden minuutin jäähylle, mutta jäähyaitiosta päästyään hän siirsi isännät jo 2−1-johtoon. 

Kaikki Mestiksen otteluvideot löydät kootusti osoitteesta jatkoaika.com/videot/mestis

Jokipojat voittivat Peliitat ja tilastot

Jokipojat ja Peliitat olivat kamppaileet tällä kaudella jo viisi ottelua, niissä voitto oli matkannut bussissa vierasjoukkueen mukana. Jokipojat saivat kuitenkin arvokkaat kolme pistettä ja tuhottua tämän tilaston.

Jokipoikien ja Peliittojen tämän kauden viidessä edellisessä mittelössä vierasjoukkue on ryöstänyt aina täyden pistepotin. Jokipojat muutti kauden viimeisessä keskinäisessä pelissä kuitenkin tämän rytmin. 

Peliitat lähti otteluun hurjasti vahvistuneena, kun jo Liigassakin paikkansa vakiinnuttaneet Severi Lahtinen ja Frank Gymer pelaavat loppukauden Peliitoissa lainalla. Myös viime kaudella IPK:ssa kiekkoja torjunut Elmeri Metsävainio oli ilmestynyt heinolalaisten luukulle. 

Jokipojat ei antanut pelin vanhentua edes 15 sekuntia, kun Liigassakin visiitillä käynyt Miro Väänänen iski lukemat 1−0. Tasaisessa erässä kummallakin oli laadukkaita tekopaikkoja muuttaa tulostaulun grafiikoita, mutta maalivahdit vetivät kenttäpelaajia pidemmän korren. Toisen erän puolivälissä Väänänen pääsi jälleen hyvälle tekopaikalle Nico Joen syötöstä ja laittoi limpun varmasti uuniin. Jaakko Kuusisto lisäsi isäntien johtoa vielä erän lopussa vastahyökkäyksestä. 

Kaikki Mestiksen otteluvideot löydät kootusti osoitteesta jatkoaika.com/videot/mestis

Vähämaalinen ottelu kääntyi KeuPalle

Heikossa vireessä olevat joukkueet kohtasivat Keuruun Iglussa arki-iltana. Vähämaalinen ottelu kääntyi lopulta isännille

Kummatkin joukkueet olivat neljän ottelun tappioputkessa illan otteluun lähdettäessä. Isäntäjoukkue sai jo ottelun alussa kiekon reppuun kerran, mutta osuma hylättiin videotarkistuksen kautta. KeuPa sortui jäähyilyyn erässä yhteensä kuuden minuutin edestä, joka päästi kajaanilaisia vieraita paremmin peliin. Heikko ylivoima ei kuitenkaan tuonut maaleja. 

Keuruulaisten tulokaspuolustaja Atro Leppänen siirsi isännät johtoon kauden kolmannellaan vastahyökkäyksestä. Alle minuutin sisällä Janne Kumpulainen lisäsi KeuPan johtoa 2−0.

Hokin kapteeni Risto Mattila kavensi tilanteen maalin peliksi Mika Koiviston syötöstä päätöserässä, mutta se ei riittänyt pistejakoon, sillä Juha Koivusaari ratkoi ottelun Hokin pelatessa ilman maalivahtia. 

Kaikki Mestiksen otteluvideot löydät kootusti osoitteesta jatkoaika.com/videot/mestis

IPK ei pystynyt katkaisemaan Talvisalon kirousta

IPK:lla on ollut suuria haasteita SaPKon kanssa Mestis-aikoina. Joukkueiden viimeinen kohtaaminen tämän vuoden runkosarjassa ei tuonut siihen muutosta. Pisteet jäivät jälleen Savonlinnaan.

IPK on onnistunut voittamaan edellisestä 12 Talvisalossa pelatusta ottelusta vain yhden pelin. Voitto tuli IPK:n toisella Mestis-kaudella 29.12.2017. 

Peli-Karhut tuli hyvällä ilmeellä avauserään ja hyökkäyspeli toimi hienosti. Puolustuspelissä oli kuitenkin vierailijoilla suuria vaikeuksia ja SaPKo voitti ensimmäisen erän pystyyn 1−3. Erä lähti karhupaidoilta hienosti käyntiin, kun Saku Kinnunen laukoi ottelun avausmaalin hyvällä rannekudilla. Pässipaidat kuitenkin kiivastuivat tästä ja tasan kolmen minuutin kuluttua Atte Karppinen nosti maalin edestä kiekon maalin kattoon. Heti perään Bernard Isiguzo onnistui paluukiekosta tekemään toisen osuman.  

Huono puolustuspeli ilmeni lukuisilla harhasyötöillä, jotka aiheuttivat kotijoukkueelle useampia läpiajoja. Kaikkea iisalmelaisten Henri Kiviahokaan ei kestänyt, sillä Matias Lainio kuritti läpiajosta upeilla veiveillä IPK:ta jo kolmannen kerran. 

Toisessa erässä kummallakin joukkueella oli laatupaikkansa, mutta paluun loukkaantumisen jälkeen pelikentille tehnyt IPK:n Aleksi Hämäläinen onnistui ainoastaan maalinteossa. Kuitenkin heti kolmannen erän alkuun pässipaitojen Joonas Savolainen lisäsi SaPKon johtoa jälleen kahteen maaliin.

Päätöserässä homma näytti jo melko selkeältä, mutta meksikonvenäläinen Kristian Afanasjev astui kuvaan vastaamalla kavennus- ja tasoitusmaalista. Kavennusmaalissa Afanasjevin vedon paluukiekosta Ilkka Pikkarainen laittoi kiekon sisään. Tasoitusmaali syntyi venäläisen rannelaukauksella b-pisteeltä. Lopulta Savonlinnaan jäi kaksi pistettä voittomaalikilpailun päätteeksi. 

Kaikki Mestiksen otteluvideot löydät kootusti osoitteesta jatkoaika.com/videot/mestis