Mestis-kierros: FPS:n satutarinan huipennus mureni käsittämättömään sulamiseen

MESTIS / Kierrosraportti
Mestiksen runkosarjassa viedään viimeisiä kierroksia ja sijoitukset alkavat ratketa. Dramaattisin ottelu nähtiin Forssassa, jossa FPS oli 5–1-johdossa ja menossa vauhdilla pudotuspeleihin. Toisin kuitenkin kävi.

FPS:n keväthurmos sai tylyimmän mahdollisen päätöksen

Hurjan kevätkauden pelanneen FPS:n pudotuspelihaaveiden kannalta kriittinen KOOVEE-ottelu lähti liikkeelle vauhdikkaasti päädystä toiseen aaltoillen. Olli-Petteri Viinikainen ja Olli Maansaari passitettiin jo viiden minuutin pelin jälkeen jäähypenkille tunteiden kuumettua.

Avausmaalista vastasi vierasjoukkue, kun Eemeli Mäen yritys B-pisteen kaarelta yllätti Petrus Lintosen. FPS ja varsinkaan Jyri Waajakoski eivät kuitenkaan jääneet ihmettelemään, vaan tauolle lähdettiin forssalaiskomennossa FPS-hyökkääjän iskettyä kauden toisen ja kolmannen maalinsa tärkeään paikkaan.

Toisessa erässä kotijoukkueen peli vapautui, ja viherpaidat painelivat menojaan. Janne Jokisen ja Riku Tuomolan pikaiset osumat pommittivat Kimmo Rautiaisen vaihtoon, ja erän lopulla kapteeni Anssi Rantanen iski ylivoimalla kauden ensimmäisellään lukemiksi jo 5–1.

Ottelu ei ollut kuitenkaan vielä tässäkään vaiheessa tarjonnut kaikkea. Kuin varkain KOOVEE tuli Niko Lahtisen ja Lassi Korpelan osumilla kahden maalin päähän. Tässä vaiheessa forssalaisten selkäpiitä pitkin alkoi valua pieni pelon hiki.

Vieraat lähtivät hakemaan lisäosumia rohkeasti ilman maalivahtia jo nelisen minuuttia ennen loppusummeria. Asialla olivat samat miehet, Korpela ja Lahtinen, joiden osumilla peli olikin hetken kuluttua tasan 5–5 ja forssalaisten pudotuspeliunelma sammumassa.

FPS otti tasatilanteessa maalivahdin pois hakiakseen kolme pistettä varmistavaa voittomaalia, mutta sillä tuloksella, että Lahtinen viimeisteli tyhjään rysään vieraiden voittomaalin ja samalla kypärätempun.

Kaikki Mestiksen otteluvideot löydät kootusti osoitteesta jatkoaika.com/videot/mestis

Hermeksen ja Hokin kohtaaminen lähti käyntiin kotijoukkueen hienoisessa komennossa. Henkeäsalpaavia maalipaikkoja ei nähty, mutta Hermes sai luotua painetta Hokki-päätyyn kajaanilaisten luopuessa kiekosta melko helposti.

Molemmat joukkueet ovat pelanneet jo tovin omia pudotuspelejään ja Hokin mahdollisuudet kymmenen joukkoon ovatkin enää teoreettiset. Tästä huolimatta tai juuri siitä syystä heti avauserässä jaeltiin rutkasti painavia taklauksia puolin ja toisin.

Avauserässä nähtiin pelottava tilanne, kun Hokin Miro Keskitalon oman maalin takaa lähtenyt avaus kolahti kultakypärä Tuomas Komulaista päähän. Tilanteesta kuitenkin selvittiin säikähdyksellä ja vain hetkeä myöhemmin Komulainen oli järjestelemässä avausmaalia yhdessä tutkaparinsa Jarkko Harjulan kanssa. Osuman viimeisteli Samu Pyykkönen.

Hermes on pelannut koko Mestiksen vaarallisinta ylivoimaa ja Hokki vastaavasti heikointa alivoimaa, ja ylivoimaosuma oli myös Hermeksen tasoitus. Maalin viimeisteli Arttu Lausniemi.

Toinen erä miteltiin hyvin samantyyppisissä merkeissä. Hermes piti komentoa erän alussa, Hokki sai paremmin otetta erän ainoan ylivoimansa myötä, mutta ainoasta maalista vastasi hienon vastahyökkäyksen päätteeksi kotijoukkue ja Ville Heikkala.

Vieraat lamaantuivat osumasta melkoisesti ja Hermeksellä oli mahdollisuus jo paketoida peli jo toisen erän lopulla, mutta Tuomas Tolonen piti Hokin mukana.

Kolmannessa erässä Hokki taipui tuttuun ongelmakohtaan: alivoimaan. Läpi erän kajaanilaiset rummuttivat vaarallisia hyökkäyksiä kohti Hermes-maalia, mutta Joel Blomqvist esitti uskomattomia torjuntoja.

Lopullinen niitti Hermeksen voitolle syntyi tyhjään maaliin, kun Erik Ahopelto oli nopeimpana purkukiekossa Hokin hakiessa tasoitusta kuudella neljää vastaan.

Voitolla Hermes käytännössä varmisti pudotuspelipaikkansa. Hokin tappioputki venyi jo yhdeksän ottelun mittaiseksi, ja joukkueen syöksyikierre kevätkaudella on ollut katastrofaalinen.

K-Vantaa jätti Kiekko-Espoon kiriyritykset yrityksiksi, Wacklin vietti viiden pisteen iltaa

Espoossa pelatussa runkosarjan viimeisessä pääkaupunkiseudun paikallisväännössä joukkueiden katseet olivat jo jatkopeleissä, mutta ottelu tarjosi silti jännitystä loppuun asti.

Avauserä kiekkoiltiin puhtaasti, mutta vauhdikkaasti. Ottelu oli melko rikkonaista kiekkoa, johtuen mahdollisesti osittain espoolaisten viime otteluissa harrastamasta ketjulotosta. Erän loppupuolella nähtiin myös maaleja, kun Viljami Wacklin vei kahdella osumallaan vantaalaiset 0–2-johtoon.

Vantaalaiset jatkoivat johtoasemasta huolimatta Roope Taposen tulittamista toisessa erässä, mutta erän ainoasta osumasta vastasi kotijoukkue. Mikko Kuukan syöttö laidasta löysi Sami Anttilan, joka viimeisteli varmasti.

Päätöserä käynnistyi espoolaisten komennossa Julius Rantaeskolan onnistuttua tasoittamaan pelin ylivoimalla. Tämä käynnisti vaiheen, jossa maaleja mätettiin vuoron perään parin minuutin välein. Vierailta osuivat Eetu Peltola ja Roope Niskanen, isänniltä Leevi Lemberg.

Tehot 3+2 summannut Wacklin iski ratkaisevan tuntuisen 3–5-osuman tyhjään maaliin kolmisen minuuttia ennen loppua. Ratkaisua saatiin kuitenkin jännittää aivan päätössummeriin asti, kun vain 32 sekuntia myöhemmin Anttila onnistui alivoimalla Kurtis McLeanin kuluttaessa jäähypenkkiä.

Tasoihin espoolaiset eivät kuitenkaan päässeet, joten runkosarjan voittoa ei Kiekko-Espoo vielä saanut sinetöityä. Vantaalaiset sen sijaan pääsevät valmistautumaan Villi kortti -kierrokseen kotiedun turvin voitto takataskussaan.

KeuPa pienten marginaalien kärkikamppailun voittajaksi – Tervo sankarina

Tiukasti puolivälierien kotiedusta vääntävät KeuPa HT ja Ketterä kohtasivat Keuruulla kierroksen kärkikamppailussa. Ottelut panokset näkyivät ja maalit olivat tiukassa, vaikka avauserässä molempien kahden ylivoiman lisäksi lähes puolitoista minuuttia väännettiin myös neljällä neljää vastaan.

Toisessa erässä maalihanat aukesivat heti alkuminuuteilla, kun sarjan maalipörssiä johtava vieraiden Jere-Matias Alanen osui putkien väliin. Osumasta sisuuntunut KeuPa oli erässä niukasti niskan päällä, ja saikin palkintonsa tasoitusmaalin muodossa, kun Janne Kumpulainen osui.

Seuraavaa osumaa saatiinkin odotella sitten aina jatkoajalle asti Samuli Tervon ja Severi Auvisen esittäessä maaleillaan huikeita torjuntoja. Erityisesti Tervon iltapuhde oli ykköstähden arvoinen, sillä mies pysäytti kiekon 42 kertaa.

Äärimmäisen pienten marginaalien kärkikamppailussa myöskään ratkaisu ei tullut ilman draamaa. Samuel Salosen jatkoaikaratkaisua tarkasteltiin tovi videolta, ennen kuin maalin todettiin syntyneen ja KeuPa voittajaksi.