Mestis-kierros: FPS mätti urakalla maaleja, TuTolle jo seitsemäs perättäinen tappio

MESTIS / Kierrosraportti
Mestiksen perjantai-ilta tarjosi neljä runsasmaalista ottelua, joista yhdessäkään ei jääty alle seitsemän maalin. Kovimmasta työnäytteestä vastasi kuusi osumaa TuTon verkkoon mättänyt FPS.

Ketterä kampesi bussijaloillaan lopulta voittoon

Hermes palasi karanteenista jäille ja saalisti kevätkauden ensimmäisen sarjapisteensä.

Hermes oli ennen iltaa voittanut Ketterän Mestiksessä kautta historian vain kahdesti. Edellisestä kerrasta oli kulunut jo hieman yli kaksi vuotta. Voimasuhteet pysyivät perjantaina Kokkolassa käytännössä entisellään, vaikka pisteet jakoon menivätkin.

Maaleja ladottiin ottelussa vuorotahtia. Ketterä kävi avauserässä kaksi kertaa johdossa: Jukureista palannut Saku Forsblom vastasi avausmaalista, Mestiksen maalipörssiä ylivoimaisesti johtava Jere-Matias Alanen puolestaan toisesta kihauksesta.

Hermeksen erikoistilannepelaaminen määritti lopulta ottelun suuntaa. Ketterän maalien väliin syntynyt Hermeksen alivoimatasoitus oli Arttu Lausniemen käsialaa.

Avauserän loppuhetkiltä perinnöksi toiseen erään jäi kaksi Ketterä-rangaistusta, jotka koituivat lopulta imatralaisille hyvin kalliiksi. Einari Luhangan ja Roope Mäkitalon jäähyjen aikana, toisen erän ensi hetkillä, Hermes tasoitti lukemiksi 2–2. Osuma oli Ville Heikkalan käsialaa ja hyökkääjän kauden kolmas täysosuma.

Mäkitalon rangaistuksen viime sekunneilla isännät osuivat toistamiseen. Neljättä täyttä Mestis-kauttaan pelaava Erik Ahopelto siirsi isännät ensi kertaa ottelussa johtoon. Hermeksen ottelukohtainen ylivoimaprosentti oli tässä vaiheessa mykistävä sata, eikä se illan mittaan juuri heikennytkään.

Hermeksen mahdollista neljättä maalia tarkasteltiin videolta pian edellisen jälkeen, mutta kotijohto säilyi yhdessä maalissa. Vierailija tuli vuorostaan tasoihin 35 minuutin pelin jälkeen – kuinkas muuten – ylivoimalla. Maalintekijänä kunnostautui Mestiksen pakkien pisteykkönen, Roope Reini.

Heikki Harjun 4–3-johtomaalin myötä isännät pääsivät päätöserään kuskin pukilla. Erä eteni maalittomana aivan viime hetkille saakka, kunnes Ketterän Niko Ahoniemi onnistui vain kaksitoista sekuntia ennen täyttä aikaa.

Ketterä-käskijä Maso Lehtonen ei ollut tyytyväinen omiensa kahteen ensimmäiseen erään, mutta totesi Ruudun haastattelussa joukkueen parantaneen otteitaan päätöserään tullessa. Tasoitusmaalin tehnyt Ahoniemi moitti Ruudulle joukkueensa bussijalkoja ja näki pitkän matkan "jumalan selän taakse" syynä joukkueen tahmeaan esitykseen.

Ketterä palasi lopulta voittomaalikilpailun jälkeen voittokantaan ja nousi tasoihin sarjan toiselle sijalle KeuPa HT:n kanssa. Muita joukkueita vähemmän pelannut Hermes taistelee häntäpäässä pääsystä pudotuspeleihin.

Lämärien teemailta Joensuussa – Hokki ajoi kolmen maalin kotijohdon kiinni mutta hävisi

Joukkueiden kauden ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen eteni hyvin kaksijakoisissa tunnelmissa. Karanteenista palannut JoKP ylsi lopulta voittoon.

Koronakaranteenista hiljattain vapautuneelle JoKP:lle Hokki-kohtaaminen oli ensimmäinen ottelu liki kolmeen viikkoon. Edellinen ottelu helmikuun puolivälissä Hermestä vastaan poiki joukon koronatartuntoja, jotka pitivät joukkueen pois peleistä kaksi edellistä peliviikkoa.

Hokin edellinen kolmen pisteen runkosarjavoitto Mehtimäeltä on niinkin tuore kuin lokakuulta 2015. Seuraavana keväänä Hokki toki voitti kolme välieräsarjan ottelua Joensuussa, mutta ylimalkaan viime vuosina kainuulaiset eivät ole Joensuussa liiemmin pisteillä juhlineet.

Alun perusteella taisteluparin voimasuhteet eivät olleet viime kaudesta muuttuneet. Kahden minuutin pelin jälkeen Kiekko-Poikien syvyysosasto siirsi kotijoukkueen johtoon. Asialla olivat varsin harvinaiset tehomiehet: Juho Juvonen tarjoili kulmasta b-pisteiden väliin Olli Sorsalle, jonka laukauksen suti Hokki-maaliin Jonne Brygger. Bryggerille osuma oli kauden toinen, Juvoselle ja Sorsalle syötöt olivat kauden toiset tehopisteet.

Kotijohto tuplautui erän lopulla Hokin kahden alivoiman myötä. Jälkimmäisen, Miro Keskitalon ottaman rangaistuksen aikana pohjoiskarjalaisten kokemus puhui: Samuel Salonen löi suoraan Esa Lehikoisen syötöstä kiekon ohi Hokki-maalia vartioineen Juho Järvisen.

Uran yhdeksättä Mestis-ottelua pelanneelle Hokki-veskari Järviselle alkuilta muotoutui perin vaikeaksi. Vaikka toinen erä kirjattiinkin kenttätapahtumien perusteella vieraiden nimiin, illan kolmannestakin osumasta vastasi JoKP. Kotijoukkueen kolmas täky syntyi Teemu Siirosen rannelaukauksesta.

Tuuli kuitenkin kääntyi täydellisesti vain muutamassa minuutissa. Pelin ylitettyä puolivälin vieraiden Mikko-Matti Paakkola toimitti kiekkoa maalille liki nollakulmasta ja onnistui yllättämään Leevi Nikkisen täysin. Muutoin ottelussa hyvin torjuneelle Nikkiselle maali upposi luvattoman helposti.

Vain pari minuuttia edellisestä kajaanilaiset tulivat maalin päähän Eemeli Ylitalon tulisella lämärillä. Kun vielä joensuulaisten Siironen ja Oula Uski kuittasivat kampituksistaan kaksiminuuttiset, momentum oli toisen erän lopun täysin vierailla.

Sen ulosmittasi täysimääräisenä Niko Kuiri, joka kaapi Ylitalon tulisen viivakudin paluukiekon sisään. Uskin jäähy ehti vanhentua vain neljä sekuntia. Puolen erän aikana Hokki oli ajanut JoKP:n kolmen maalin johdon kiinni.

Mestis-debytantti Riku Vähäniitty esitti Ruudun erätaukohaastattelussa toisen erän jälkeen toiveen isälleen katsomoon, että tämä jaksaisi katsoa pelin loppuun.

Hokki ei luopunut otteestaan päätöserässäkään. Tasalukemissa sinnittelystä isännillä on kiittäminen komeisiin torjuntoihin kerrasta toiseen venynyttä Nikkistä, vaikka puolustuksen avusta hän ei juuri päässytkään nauttimaan.

Hokki siirtyi lopulta ansaitsemaansa johtoon ennen päätöserän puoltaväliä. Yksin maalinedustalle jätetty Samu Pyykkönen nosti helpohkosti lusikkapuolelta kauden neljännentoista maalinsa.

Pelimiesten kympillä JoKP:n Salonen kuitenkin osoitti, mistä syystä hänet on Joensuuhun hankittu. 4–4-tasoitus syntyi samalla kaavalla ja likimain samoilta jalansijoilta kuin 2–0-maalikin.

Ottelu eteni lopulta jatkoajalle, jossa ratkaisusta vastasi ylivoimamaalillaan Jussi Tammela. Hokin komea nousu toisessa erässä toi palkkioksi lopulta vain yhden pisteen, JoKP puolestaan kohentelee voitolla asemiaan ylemmässä keskikastissa.

Kaikki Mestiksen otteluvideot löydät kootusti osoitteesta jatkoaika.com/videot/mestis

Kevään kovakuntoiset kiipijät kilpasilla – K-Vantaa kuitenkin kovempi

Peliitoille vaikeaksi vastustajaksi osoittautunut K-Vantaa oli jälleen liian kova pala purtavaksi.

Peliittojen hyvä kevätvire pääsi Vantaalla kovaan puntariin. Heinolalaisten kolmen ottelun voittoputki katkesi lauantaina Forssassa, mutta koronatauon jälkeinen tuloskunto on ollut vakuuttavaa luokkaa.

Kiekko-Vantaa on voittanut joukkueiden kolme edellistä keskinäistä kamppailua, jotka ovat tavanneet olla Mestis-mitassakin runsasmaalisia. Tämä perjantai-ilta Tikkurilassa tarjosi sekin kiitettävästi osumia.

Vantaalaisten ylivoima on ollut sarjasijoitukseen peilaten perin alavireistä koko kauden otannalla. Peliittoja vastaan se kuitenkin onnistui heti kärkeen, ja näyttävästi onnistuikin. Lavasta lapaan kautta liki koko ylivoimaviisikon löytäneet syötöt tavoittivat maalinedustalta Juuso Perttilän, jolla oli helppo työ siirtää kiekko peliittamaaliin.

Toisen erän alkupuolella lohipaidat tuplasivat johtonsa Aleksi Halmeen kauden ensimmäisen onnistumisen myötä. Halmeen maalin kuittasi kuitenkin alle minuuttia myöhemmin Erno Ripatti, joka rikkoi joukkueensa kuparisen Niklas Virtasen ja Jere Vertasen syötöistä.

Pian ottelun ylitettyä puolivälin Peliitat nousi tasoihin. Asialla oli edellistä osumaa petaamassa ollut Vertanen kauden neljännellä maalillaan.

Toinen erä oli heinolalaisilta ottelun vahvinta antia: joukkueet loivat tekopaikkoja kahdessa avauserässä suhteellisen tasavahvasti, mutta laukaisutilastoa painottavat Peliittojen avauserän lopun ylivoimat. Aiempaa parempi tuloksekkuus tekopaikoissa toi vieraat tasatilanteessa päätöserään.

Viimeinen erä oli kuitenkin täysin kotijoukkueen heiniä. Julius Valtonen nousi kahdella maalillaan ottelun sankariksi: ensimmäinen syntyi heti päätöserän ensi minuutilla, toinen reilun 50 minuutin pelin jälkeen ylivoimalla.

Peliitat ei lopulta saanut aikaan mainittavaa kiriä, ja viimeistään nousupyrkimykset tyssäsivät Joel Kerkkäsen ja Niko Sihvosen jäähyihin. Loppulukemat 5–2 viimeisteli Sihvosen jäähyn aikana Mestiksen maalipörssin kakkosmies Oliver Kiljunen

Peliitoille tappio oli häntäpään päävastustajien pisteidenkeruun myötä erityisen karvas, K-Vantaa puolestaan kärkkyy paikkaa kuuden parhaan joukossa entistä tiiviimmin.

Ensikertalaisten ilta Turussa – FPS:lla kauden kovimmat maalitalkoot

FPS iski TuTo-ottelussa enemmän maaleja kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella. Tappio oli synkkää kevättä pelaaville turkulaisille jo seitsemäs peräkkäinen.

Joukkueet kulkevat tällä hetkellä hyvin erilaisessa kurssissa kuin sarjataulukon perusteella kuvittelisi. FPS on napsinut viidestä edellisestä ottelustaan 4 voittoa, TuTo puolestaan marhaa kuuden ottelun tappioputkessa.

Surumielisen alkukauden pelanneet forssalaiset nousseet nyt jo iskuetäisyydelle ajatellen viimeisiä pudotuspelipaikkoja. Kaikki kevään ottelunsa hävinnyttä TuToa vastaan FPS:lla oli varsin mainio mahdollisuus jatkaa kolmen ottelun mittaista voittoputkeaan.

Avausmaalista vastasivat kuitenkin isännät reilun kahdeksan minuutin pelin jälkeen. Olli Valtola keskeytti karvauspelillään forssalaisten hyökkäyksen rakentelun ja vapautti pystysyötöllään Jesper Larinmaan ja Mark Viitasen kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Viimeistelystä takatolpalta tyhjiin vastasi Viitanen.

Vieraiden tasoitus nähtiin vielä samassa erässä. Riku Tuomola pujotteli halki turkulaisviisikon ja tarjoili kiekon Daniel Mäkiaholle, joka onnistui pienensivakasta kulmasta yllättämään TuTo-veräjällä torjuneen Severi Soukan. Maali oli Mestis-debytantti Mäkiaholle uran ensimmäinen miesten peleissä.

Erätauolle siirryttiin jo vierasjohdossa, kun Jukka-Pekka Kurtelius siirsi forssalaiset ylivoimalla kuskin paikalle. Ehkä Kurteliustakin suuremman kunnian osuman synnystä ansaitsee Totte Moberg, joka antoi osumaan omasta päädystä liki 40-metrisen, mutta täydellisen tarkan diagonaalisyötön. Pitkän alasarjauran pelanneelle Kurteliukselle maali oli niin ikään ensimmäinen Mestis-tasolla.

Toisessa erässä forssalaiset menivät toden teolla menojaan. TuTo-pakki Saku Salmisen löysä purku tarttui hyökkäyssinisellä päivystäneen Joonas Uimosen lapaan. Suoraan laukoneen Uimosen kudin ohjasi TuTo-veräjään Karri Forsblom. Ennen ottelun puoltaväliä Kurtelius lisäsi forssalaisjohdon jo kolmeen maaliin illan toisella kihauksellaan.

TuTolla oli kuitenkin vielä sanansa sanottavanaan. Mikke Levon ja Jasper Ranniston osumilla turkulaiset nousivat maalin päähän vielä toisen erän aikana. Ranniston uran ensimmäisen Mestis-maalin kuittasi kuitenkin pian Topi Hägg, joka vastasi vapauttavan oloisesta forssalaisten viidennestä maalista.

Päätöserässä TuTo ei onnistunut enää haastamaan vierasjohtoa. Severi Soukka vedettiin maaliltaan pois jo kolme minuuttia ennen täyttä aikaa, mutta FPS:n ykkössentteri Juhani Tamminen teki kiriaikeet tyhjäksi iskemällä kiekon tyhjään turkulaisrysään.

Neljännellä perättäisellä voitollaan forssalaiset kohentelevat asemiaan sarjan tyvessä. Kamppailu jumbosijan välttämisestä on vaihtunut täysiveriseen taisteluun pudotuspelipaikoista: matkaa viivan päälle ei ole kuin muutama piste.