Mestis-kierros: Elmeri Kaksonen nousi maalipörssin kärkeen, Kokkolassa kolmen suihkukomennuksen ilta

MESTIS / Kierrosraportti
Ketterän Elmeri Kaksonen (72) Mestis-ottelussa K-Espoo - Ketterä, Barona Areenalla, 2. marraskuuta 2021.
Hokki oli vähällä yllättää Ketterän. RoKille työvoitto kovassa ottelussa Peliittoja vastaan. IPK vei Savon herruuden viihdyttävässä derbyssä. Kokkolassa nähtiin värikäs voittomaalikilpailuun edennyt ottelu, ja myös Vantaalla edettiin jatkoajalle. Selvimmällä erolla vastustajaansa parempi oli Joensuun Kiekko-Pojat.

Ketterän huolimattomuus oli käydä kalliiksi – Hokki tasoitti viimeisellä sekunnilla

Janne Jokisen viimeisen sekunnin tasoitus oli vähällä saattaa Ketterän joulutauolle alakuloisissa tunnelmissa.

Ketterällä oli suuria vaikeuksia saada peliä kontrolliin, mutta vastaavasti Hokki ei kyennyt hyödyntämään isäntien huolimattomuudesta tarjoutuneita tilaisuuksia. Tapahtumiltaan vaatimattoman avauserän valopilkku oli Risto Mattilan tulinen ranneveto, joka painui Ketterä-maaliin.

Erän loppuminuuteilla kumpikin joukkue sai loistopaikan – Hokin Eetu-Santeri Koivunen ja Ketterän Jaakko Lantta pääsivät peräkkäisissä hyökkäyksissä nokikkain maalivahtia vastaan tuloksetta. Lantan onnistui jopa kiertää Alex Mäkelän, mutta ei saanut kiepautettua laattaa maaliin asti.

Lopulta isännät saivat onnistumisen. Pari minuuttia ennen taukoa Jegor Šizikov tuikkasi tasoituksen ankaran painostuksen jälkeen. Hetkeä myöhemmin Henry Karjalainen sai paikan johtomaaliin – tällä kertaa Mäkelä veti pidemmän korren.

Tilannetta seuranneen erikoistilanteen vaarallisimman paikan loi alivoimaa pelannut Hokki, kun Oskari Siiki oli vähällä kuitata Severi Auvisen ja Einari Luhangan kommunikaatiokatkon.

Ottelu jatkui ilman maininnanarvoisia tapahtumia aina toisen erän jälkipuolelle. Ketterän ykkösketju sai aikaan vahvan pyörityksen Hokin alueella, ja Elmeri Kaksonen viimeisteli Olli Korhosen syötöstä 2–1. Kaksonen siirtyi samalla yksinään sarjan maalipörssin kärkeen.

Kolmannen erän puolivälin tienoilla Ketterä pääsi ylivoimalla. Viisikko pyöritti kiekkoa näyttävässä kuviossa, ja lopulta Arttu Rämö iski viileästi Lantan syötöstä kiekon häkkiin.
Pian tämän jälkeen sai Hokki oman ylivoimatilaisuutensa, ja heti ensimmäinen yv-laukaus painui verkkoon – tekijänä jälleen Risto Mattila.

Pirteästi edennyt ottelu sai seuraavaksi ikävän käänteen. Jesse Liuksiala taklasi Oskari Siikin päin laitaa, johon Siiki osui kasvot edellä. Osuma ei ollut kova, mutta Liuksiala antoi selkeästi selästä vauhtia ja tilanne sattui aivan laidan vieressä. Liuksiala passitettiin suihkuun. Viiden minuutin ylivoimalla Hokki ei päässyt tolppaa lähemmäs maalia.

Ketterä selvitettyä tilanteen, näytti ottelu jo valmiilta. Mutta. Ajassa 59.59 Janne Jokinen laukoi päätykiekon lähes nollakulmasta kohti maalia, ja musta livahti Severi Auvisen suojuksista maaliin.

Jatkoaikaa ehdittiin pelata minuutin verran, kun Mikko Haaparanta pelasi kotijoukkueelle täydet pisteet komean seinäsyöttökuvion päätteeksi.

Kiekko-Espoolle kaksi pistettä värikkäässä ottelussa

Hermeksen ja Kiekko-Espoon ottelusta ei tunnetta puuttunut. Kolme pelaajaa ajettiin ennenaikaisesti pukukopin puolelle. Kiekko-Espoo teki kaksi ylivoimamaalia, mutta Hermes nousi tasoihin. Voittomaalikilpailussa juhli kuitenkin espoolaisjoukkue, jolle kirjattiin 3−2-voitto.

Pelikiellosta tähän otteluun vapautunut Morten Jürgens iski rajun taklauksen Heikki Harjuun jo pelin ensimmäisellä minuutilla. Ottelun avauserässä oli vauhtia, mutta ei niinkään järkeä. Fyysisyyttä erässä nähtiin kuitenkin paljon. Kotijoukkueen Ville Sippala esitti komean perstaklauksen Olli Iisakkaan erän lopulla.

Toisessa erässä tilanteita aukesi enemmän. Kiekko-Espoo sai ison mahdollisuutensa, kun Akseli Karjalainen ajettiin ulos Anton Ollikaisen päähän kohdistuneesta taklauksesta. Kiekko-Espoo kuittasi jäähyn kahdella ylivoimamaalilla. Ensin osui Oula Kuure, ja sitten Iisakka ohjasi Arttu Tuomaalan laukauksen.

Karjalainen sai pian seuraa, sillä Jürgens kohteli kaltoin Erik Ahopeltoa ja sai Eemeli Takalan kimppuunsa. Seurannut tappelu oli varsin yksipuoleista Jürgensin hallintaa, mutta joka tapauksessa molemmat lähtivät aikaisin suihkun puolelle. Hermes tuli erän viimeisellä minuutilla maalin päähän Santeri Seppälän Mestis-uran avausmaalilla. Laukaus yllätti täysin muuten hienosti pelanneen Jani Lampisen.

Hermes tasoitti pelin päätöserässä Toni Kähkösen hyökkäyspään jäähyn aikana. Valtteri Hotakainen ohjasi ilmasta Juha Rautiaisen laukauksen maalin yläkulmaan. Muutenkin kotijoukkue paineisti vahvasti erän aikana. Heikki Harju yritti erän aikana vanhanaikaista, ja myöhemmin hän pääsi Lampisen antamaan paluukiekkoon. Hermes sai viimeisellä minuutilla ylivoiman, mutta varsinaisen peliajan aikana ei ratkaisua syntynyt. Myös jatkoaika meni kokkolalaisten tahtiin, mutta maalit jäivät tekemättä.

Voittomaalikilpailussa Kiekko-Espoo onnistui kahdesti, ja erityisesti Arttu Tuomaalan suoritus oli komea. Näin vierasjoukkue katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa ja nappasi kaksi pistettä mukaansa.

Leevi Nikkaselle nollapeli − FPS:n Erkki Laiholle oma maali

FPS sai toista kertaa peräkkäin kylmää kyytiä kotikaukalossaan, kun Joensuun Kiekko-Pojat veivät täyden pistepotin 4−0-voitolla. Ottelun erikoisuuksiin kuului forssalaisten oma maali siirretyn rangaistuksen aikana.

Forssassa vierailija JoKP teki pikaisen avausmaalin ylivoimalla Eemeli Jeskasen onnistuessa nopeasta hyökkäyksestä. Perään joensuulaiset pääsivät pelaamaan kahden miehen ylivoimalla kaksi minuuttia, kun Leevi Kanniston korkeaa mailaa seurasi joukkuerangaistus protestoinnista. Joel Kerkkänen lisäsi vierasjohdon kahteen maaliin röyhkeällä nousulla maalille.

Toisessa erässä ei maaleja nähty. FPS sai pelata kolme kertaa ylivoimaa, mutta tuloksetta. FPS sai kiekon maaliin kolmannen erän ensimmäisellä minuutillam, mutta Mikko Lahtela löi kiekon maaliin korkealla mailalla.

Vähän myöhemmin nähtiin forssalaisittain nolo tilanne, kun JoKP:lle oli tulossa rangaistus ja Erkki Laihon syöttö viivaan ei tavoittanut kohdettaan ja meni omaan maaliin.

Kiekko-Poikien tšekkihyökkääjä Nicolas Werbik jatkoi taisteluaan pistepörssin kärkipaikoista tekemällä joensuulaisten neljännen maalin ylivoimalla. Nämä jäivät myös ottelun loppulukemiksi. Leevi Nikkisen kauden ja uran toiseen nollapeliin vaadittiin 26 torjuntaa.

IPK lähtee joulutauolle Savon valtiaana

IPK päätti tappioputkensa selkeään 4−1-voittoon SaPKosta. Savon derby oli kauttaaltaan vauhdikasta pekiä.

IPK otti ohjat alusta pitäen. Se ajoi aggressiivisesti SaPKon maalille, mutta Eetu Randelinin vahvat otteet saivat jatkoa. Myös SaPKolla oli omat paikkansa, ja ottelun kahden ensimmäisen erän yleisilme oli erittäin vauhdikas ja hyökkäävä.

IPK:n hyvin alkanut ottelu sai ikävän käänteen avauserän puolivälissä. SaPKo sai aikaan vahvan pyörityksen ja muutamia vaarallisia laukauksia, jotka Cody Porter joutui torjumaan sen verran hankalasta asennosta, että loukkasi itsensä. Juho Salmela vaihdettiin luukulle.

IPK sai sentään lohtua Janne Hämäläisen avausmaali ajassa 11.30, joka syntyi nopeasta vastahyökkäyksestä ja Juho Korhosen tarkasta syötöstä.

Toisen erän viidennellä minuutilla koitti Randelinin musta hetki. Avaussyöttö lähti niin lepsusti, että Andrei Galuškin sai helposti pysäytettyä kiekon, joka lipui mailablokista maaliin asti. Galusin oli ollut ottelun näkyvimpiä pelaajia, ja maali sinänsä ansaittu – vain syntytapa oli jokseenkin nolo.

Kolmannessa erän kahdeksannella minuutilla Atte Karppinen ohjasi Hämäläisen syötöstä isännät 3–1-johtoon. SaPKo aloitti rynnistyksen IPK:n keskittyessä puolustus- ja viivytystaisteluun. Ankara painostus alkoi väsyttää kumpaakin joukkuetta, mutta SaPKo ei hellittänyt.

Vyörytys ei tuottanut tulosta, ja Samuel Timonen naulasi ottelun 39 sekuntia ennen päätössummeria (maalintekijäksi pöytäkirjoihin tosin merkittiin Jakub Prchal, joka ei ollut edes kentällä). Näin IPK sai katkaistua neljän ottelun tappioputkensa.

TUTOlle jatkoaikavoitto klassikkokohtaamisessa

TUTO raapi kaksi pistettä häntäpäähän jääneiden perinteisten Mestis-joukkueiden ottelussa. Juho Virtanen nousi turkulaisten sankariksi tehtyään molemmat turkulaisten maalit 2−1-voitossa.

Kiekko-Vantaa hallitsi lievästi ottelun ensimmäistä erää kotiottelussaan TUTOa vastaan. Maaleja erässä ei kuitenkaan nähty, ja rangaistuksiakin kirjattiin vain yksi, Liiga-visiitin alkuviikosta tehneelle Roni Allénille.

Toisessa erässä maalihanat saatiin auki. Ensin Miro-Pekka Saarelainen pääsi läpiajoon pian oman pään aloituksen jälkeen. Atte Mäkinen sai 2+10-minuuttisen vastataklauksensa jälkeen, jossa uhrina oli Oskari Lahtinen. TUTO kuittasi ylivoimalla, kun Juho Virtanen lapioi paluukiekon sisään kaatuessaan.

Vierasjoukkue oli vahvasti niskan päällä, sillä Kiekko-Vantaan Samuli Tervo joutui torjumaan erässä peräti 18 kertaa.

Kolmannessa erässä kotijoukkue jäähyili kolmesti, mutta TUTOlta jäi ottelu sinetöimättä. Ratkaisu syntyi lopulta jatkoajalla Virtasen tehdessä ottelun toisen maalinsa. Maali syntyi kiekon kierrettyä kaikkien neljän kenttäpelaajan kautta seitsemän sekuntia sen jälkeen, kun Kiekko-Vantaan rangaistus oli päättynyt.

RoKi taisteli voiton kovaotteisessa ottelussa Heinolassa

Peliittojen kotitaika murtui RoKia vastaan. "Olen jätkistä saatanan ylpeä," summasi Maso Lehtonen ottelun.

Varsin värittömän avauserän jälkeen alkoi toisella periodilla tapahtua. RoKin Jarkko Pynnönen otti 2+10 laittomasta taklauksesta, ja seuranneella ylivoimalla Sergei Popov tulitti Peliitat kärkeen.

RoKi ei kohtaloaan pitkään surrut. Pari minuuttia myöhemmin keltapaidat sai oman ylivoimatilaisuutensa, ja Gabin Ville survoi kiekon Oskari Parviaisen suojista maaliin.
RoKi jatkoi painostusta kolmannessa erässä. Peliitat ei saanut kiekosta kontrollia, eikä sen avauspelit toiminut lainkaan.

Aktiivisuus ja kärsivällisyys tuottivat pitkällisen jauhamisen jälkeen tulosta: Neljä minuuttia ennen loppua Zdeněk Sedlák taituroi vierailijat johtoon. Peliittojen kirivaihteen olisi pitänyt mennä päälle, vaan sitä ei löytynyt. RoKi puolusti tiiviisti ja sai aikaan hyvin kontrolloituja vastahyökkäyksiä, jotka soivat arvokasta aikaa pelikellosta.

Kuudella viittä vastaan RoKi ei kertaalleen kiekon tolppaan ja toisen muutaman sentin ohi maalista – Peliittojen vedot viuhuivat ohi, yli ja RoKi-pakkien kroppiin.

Ottelu sai tympeän loppukaneetin viisi sekuntia ennen päätösvihellystä. Saku Kivinen sovitti laitataklauksella vaarallisen näköisen laitataklauksensa, kohteena Peliittojen kultakypärä Juuso Heikkilä. Ja jollei siinä ollut tarpeeksi, niin viimeisessä tilanteessa RoKin Antti Järvelä loukkaantui kiekkoa blokatessaan.

"Olen jätkistä saatanan ylpeä," purki Maso Lehtonen tyytyväisyyttään ottelun jälkeen.