Mestis: Pääkaupunkiseudun joukkueet taipuivat kotonaan, KOOVEE:n ja Kiekko-Poikien kävivät kuuman ottelun

MESTIS / Kierrosraportti
Kuva © Topi Lainio
Vierasjoukkueet juhlivat illan kierroksella. Kiekko-Vantaan ahdinko jatkui pirteää Hermestä vastaan. IPK kaatoi Kiekko-Espoon. Hokkiin siirtynyt Pasi Räsänen valmensi ensimmäistä kertaa entistä joukkuettaan vastaan.

Daniel Takkusen erikoinen ilta – maali omaan ja vastustajan verkkoon

IPK haki pisteet Espoosta. Kiekko-Espoo havahtui pelaamaan vasta ottelun viimeisille minuuteilla. Daniel Takkunen teki maalin molempiin päihin.

K-Espoo aloitti hieman paremmin mutta Andrei Galuškinin maali käänsi momentumin savolaisille. IPK:n aggressiivisuus aiheutti Kiekko-Espoolle harmaita hiuksia, ja IPK:n paineistus tuotti tulosta: Ajassa 17.38 Juuso Nevalainen kiersi Espoon maali helpolla ja nosti lätyn kattoon. Nevalainen itse joutui myöhemmin jättämään kaukalon loukattuaan jalkansa.

Kiekko-Espoon kavennus syntyi toisen erän alussa kahdella yhtä vastaan -tilanteesta. Olli Iisakka tarjoli, ja Leevi Lemberg viimeisteli. Mutta ottelu oli IPK:n. Daniel Takkunen tuikkasi maalinedustilanteessa kiekon omaan häkkiin, mutta IPK:n neljäs oli komean kuvion seuraus.

Kiekko-Espoo sai kosolti tilaisuuksia kaventaa, mutta ylivoimallakaan sen hyökkäysten rakentelu oli tahmeaa, eivätkä isännät päässeet kunnon paikkoihin. Kolmannen erän puolivälissä Pekka Suhonen ohjasi IPK:n 1–5-johtoon, ja Ville Järvinen naulasi 1–6.

Kun peli ratkennut niin ei puolustaminen enää sanottavasti kiinnostanut iisalmelaisia. Viimeisen kahden minuutin aikana Kiekko-Espoo latoi kolme maalia lisää. 2-6 Niko Somppi takakulmaan, 3-6 Takkunen hyvitti hieman aiempaa erhettään ja 4-6 Ville Rautiala siniviivalta uransa 49. Mestis-ottelussaan. Espoolaisten kiri alkoi liian myöhään, ja lukemat jäivät voimaan.

KOOVEE puolusti voiton kuumassa kamppailussa

Kovat otteet sävyttivät KOOVEE:n ja Kiekko-Poikien välistä ottelua. Ilman Juho Liuksialaa pelannut KOOVEE venyi voittoon vahvalla puolustuspelaamisella. Ottelu ei jää Mestis-historiaan suurena klassikkona.

Tulikuumassa avauserässä Kiekko-Poikien Toivo Pennanen lensi ulos taklattuaan KOOVEE:n Valtteri Ilomäkeä kyynärpäällä päähän. Ilomäki jätti kaukalon tärskyn johdosta.

Isäntien Eemeli Mäkeen kohdistui kuolleesta kulmasta selkään kova taklaus, mutta tuomaristo ei nähnyt tilannetta rangaistuksen arvoisena.

Maaleja ei nähty, eikä myöskään montaa hetkeä kaunista kiekkoa. Avauserää säväytti vihellyksien jälkeen syntyneet nujakoinnit

Ottelun tympeä luonne sai jatkoa toisessa erässä, tosin nyt nähtiin pari KOOVEE:n maaliakin.

Vaisuhko kolmas erä lämpeni puolitoista minuuttia ennen loppua, kun Kiekko-Poikien Joel Kerkkänen kampitti polvella isäntien Severi Sillanpään, jonka johdosta tulleen pienen nujakoinnin jälkeen pelattiin loppuaika tasavajaalla. Vierailijat hakivat tasoittavaa maalia ilman maalivahtia, mutta isännät rankaisivat tyhjään maaliin. Vierailijoiden illan ainoa maali syntyi ylivoimalla Aaron Millerin mailasta.

KOOVEElla oli runsaasti ylivoimaminuutteja, mutta tilanteet päättyivät tuloksetta.

Hermes murskasi Kiekko-Vantaan ensimmäisessä erässä

Hermes teki Vantaalla täydellisen ryöstön. Joukkue mätti avauserässä neljä maalia - niiden ja täydellisen alivoimapelaamisen turvin kokkolaiset nappasivat täyden pistesaaliin.

Hermeksen kapteeni Valtteri Hotakainen aloitti maalinteon jo puolentoista minuutin pelin jälkeen ohjaamalla Samu Koskenkorvan noston maaliin. Arttu Lausniemi löi lisää löylyä ennen erän puoliväliä. Seitsemän minuuttia ennen taukoa Topias Liljamo kimmotti Koskenkorvan laukauksen verkkoon. Seuraavan hyökkäyksen jälkeen Juuso Ketola vei kokkolaiset jo 0–4-johtoon.

Tämä riitti Samuli Tervolle. Sebastian Katajainen vaihdettiin luukulle. Hermes ei juhlinut tekopaikkojen lukumäärällä, mutta murhaavan tehokas se oli.

Neljän maalin johtoasema hyydytti pelin intensiteettiä. Kiekko-Vantaan Erik Embrichin melko vaarattoman oloinen tuikkaisu yllätti Kristian Tammisen kolmisen minuuttia ennen toista erätaukoa.

Kolmannessa erässä sinipaidat haki aikaista kavennusta, ja yritys tuotti tulosta ajassa 44.54, kun Joonas Rinnemäki survoi irtokiekon verkkoon. Hermes kuitenkin kuittasi pian, kun Eemeli Takala vei vierailijat jälleen kolmen maalin karkuun. Lopullisesti Kiekko-Vantaan takaa-ajo tyrehtyi Nikke Kettukankaan kaksiminuuttiseen.

Luonteeltaan rikkonaiselle ottelulle löi sinetin Valtteri Meisaari, joka heitto lipui tyhjiin.

Pasi Räsäsellä voitokas paluu Savonlinnaan – Hokille komea vierasvoitto

Pasi Räsänen valmensi ensimmäistä kertaa entistä joukkuettaan vastaan. Erikoistianneplaaminen, Patrik Koiviston huippuottelu ja Joonas Savolaisen vahva pelivire olivat Hokin komean vierasvoiton avaimet.

Pasi Räsäsen paluu Talvisaloon Hokki-käskijänä alkoi heti suurten tunteiden sävyttämänä. Reilun kahden minuutin jälkeen varsin tavanomainen maalineduskahnaus Eetu Randelinin vartioimalla SaPKo-veräjällä kärjistyi Kasperi Heinäsen ja Perttu Kiesilän välillä täysimittaiseksi painiksi. Kiesilä kuittasi tilanteesta selätyksen ja kumpikin lisäksi kaksiminuuttisen väkivaltaisuudesta.

Avauserässä ote oli SaPKolla myös pelillisesti. Patrik Koivisto venyi kiekon tielle peräti 17 kertaa pysäyttäen yhtä vaille kaikki pässipaitojen yritykset. Pyöritykset Hokki-päädyssä venyivät monin paikoin pitkiksi, mutta isäntien pahasti ontuva viimeistely piti pitkälti huolen vähämaalisista lukemista. Eräs tilanne avauskympin jälkeen oli kuin kuva koko erästä: SaPKon nelossentteri Kiesilän johtamasta kentällisestä jokainen pääsi kummemmitta estelyittä laukomaan lähietäisyydeltä, mutta tuloksetta.

Maalihanat avasi juuri ennen avauserän umpeutumista Eetu Mäki ylivoimalla. Hokin karvaajaa pahasti jekuttanut hyökkääjä pääsi laukomaan b-pisteiden välistä hirvittävän ruuhkan keskeltä ja jätti Koiviston vieraiden maalilla vaille mahdollisuuksia.

Tasoitusmaali seurasi käytännössä seuraavassa vaihdossa. Vielä viime kaudella SaPKoa edustanut tuore Suomi-sarjan mestari, puolustaja Jesper Henriksson, kuittasi vajaat yhdeksän sekuntia ennen erätaukoa lukemiksi 1–1 navakalla laukauksellaan. Tuuletus kieli tuskan hellittämisestä: maali oli 21-vuotiaalle Henrikssonille vasta toinen Mestiksessä.

Toisessa erässä SaPKo-kapteeni Juuso Forsströmin kaksi kahnausrangaistusta maksoivat isännille lopulta maalin. Osuman viimeisteli jälkimmäisen vierasylivoiman aikana Hokki-ikoni Risto Mattila.

Erä oli ilman erikoistilanteitakin pääsääntöisesti vieraiden hallintaa, ja suurempikaan kainuulaisjohto ei olisi ollut pelin kuvan kannalta vääryys. Lopullisesti ottelu ratkesi henkisesti ex-SaPKo -pelaaja Oskari Siikin alivoimamaaliin. SaPKo menetti loppuminuuttien etsikkoaikansa, ja lopussa Joonas Savolainen kruunasi mainion iltansa heittämällä tyhjiin loppunumeroiksi 1–4.

RoKi pitkitti TUTOn tappioputkea

Turussa nähtiin vähämaalinen kamppailu. RoKin sankariksi nousi Miika Tiihonen kauden kuudennella osumallaan.

Turun Kupittaalla paikallisjoukkue TUTO isännöi Rovaniemeltä matkustanutta RoKia pimenevässä syysillassa. Kotijoukkue lähti katkaisemaan kolmen ottelun mittaista tappioputkeaan, mutta rovaniemeläiset onnistuivat ryöstöreissussaan.
Ottelun alkutahdit löi vieraiden Lauri Heino neljän minuutin kohdalla Ville Gabinin syötöstä. RoKi sortui kuitenkin jäähyilyyn kahdesti erän aikana, mikä antoi TUTOlle enemmän jalansijaa ottelussa.

Erän puolessa välissä kotijoukkueen Joonas Larinmaa sivalsi tarkalla rannelaukauksella ottelun tasoihin, mistä TUTO pystyi kaivamaan lisää energiaa pelaamiseensa. Vierailijat pystyivät luomaan muutamia nopeita vastahyökkäyksiä, mutta erätauolle siirryttiin niistä huolimatta lukemissa 1−1.

Toisessa erässä nähtiin vauhtia ja vaarallisia maalipaikkoja, mutta kumpikaan joukkue ei onnistunut maalinteossa. Oli myös kotijoukkueen vuoro istua jäähypenkillä, mutta RoKi ei onnistunut ylivoimiaan käyttämään hyväksi. Erästä muovautui tasainen, jossa maalivahdit esittivät pääosaa ottaen tärkeitä torjuntoja.
Kolmannen erän alkuun molemmat joukkueet pääsivät ylivoimalle, mutta tuloksetta. Huomion arvoista oli myös se, että ensimmäiseen 16 minuuttiin maalivahdeille ei kertynyt yhtään torjuntoja.

RoKi oli erän aikana ahtaalla, mutta viimeisten minuuttien aikana Miika Tiihonen otti sankarin viitan harteilleen ja laukoi maalin edestä vierasjoukkueen johtoon. TUTO sai maalin jälkeen välittömästi kirivaihteen silmään, mutta vierasjoukkue kesti loppuun asti. Loppulukemiksi kirjattiin 1−2 RoKille.