FPS voitokas 90-vuotisjuhlaottelussaan, Rovaniemellä kuumenivat tunteet

MESTIS / Kierrosraportti
FPS täytti 90 vuotta ja otti päivän kunniaksi voiton TUTOsta. RoKin ja Ketterän välinen ottelu äityi kovaotteiseksi. Hokki kaatoi vieraissa KeuPan. Kokkolassa ja Savonlinnassa haettiin ratkaisuja pitkän kaavan mukaan.

FPS juhli 90-vuotista taivaltaan seremonioin ja kaukalossa

FPS pelasi lauantaina 90-vuotisjuhlaottelunsa TUTOa vastaan. Kunnioitettavaan ikään päässyt forssalaisseura oli tyly isäntä ja kaatoi turkulaisvieraansa komeasti 5–2. Mestistä parhaimmillaan tarjosi ottelun toinen erä, jossa nähtiin peräti kuusi maalia.

Forssassa oli lauantaina juhlatunnelmaa, kun FPS juhlisti 90-vuotista taivaltaan juhlaottelulla. Kaukalon puolella vastustajaksi oli saatu TUTO, joten pientä paikallisasetelmaakin oli yleisölle tarjolla.

TUTO aloitti ottelun vahvasti päästyään ylivoimalle forssalaisten tehopakki Paavo Tynin rangaistuksen myötä. Forssalaiset kuitenkin selvittivät alivoiman, ja erän edetessä pelin suunta kääntyi. Myös FPS:lle tarjottiin kahteen otteeseen ylivoimaa, mutta tuloksetta.

Vielä ennen taukoa forssalaisyleisö pääsi kuitenkin juhlimaan maalia, kun kapteeni Anssi Rantanen tykitti kiekon ohi TUTO-vahti Tuomas Aallon.

Jos olivat maalihanat säpissä vielä avauserässä, aukesivat ne toden teolla toisessa. Karri Forsblom vei kahdella ylivoimamaalillaan FPS:n jo 3–0-johtoon, kunnes oli myös turkulaisten vuoro ilmoittautua peliin mukaan. Niklas Konttila avasi vieraiden maalihanat ja Jasper Rannisto toi joukkueensa jo maalin päähän.

Neljä maalia ei kuitenkaan ollut riittävästi yhteen erään, vaan FPS osui vielä kahdesti. Totte Moberg iski taululle isäntien neljännen, ja Tyni tykitti taukolukemiksi 5–2.

TUTO yritti vielä nousta mukaan taistelemaan pisteistä kolmannessa erässä. Valmentaja Antti Virtanen veti Aallon hyvissä ajoin pois maalilta. Petrus Lintosen johdolla FPS kuitenkin kesti ja pääsi juhlimaan juhlaottelunsa voittoa.

Hermes väänsi voiton kiekkotrillerissä

Kokkolassa Hermeksen ja Kiekko-Poikien ottelu oli tasainen ja tasokas kamppailu. Ottelu sai ansaitsemansa ratkaisun jatkoajalla.

Luonteeltaan puolustusvetoinen ottelu heräsi henkiin viidennellä minuutilla. Kiekko-Pojat pelasi ylivoimalla ja B-pisteen aloituksen jälkitilanteesta Joel Kerkkäsen tuikkasi vierailijat 1–0-johtoon.

Ottelu jatkui tasaisena ja riskejä kaihtamattomana. Kunnon tekopaikat olivat vähissä puolin ja toisin. Lopulta Hermeksen kolmonen sai sumpun purettua. Leevi Nikkinen sylkäisi Ville Heikkalan lujan vedon eteensä, ja Valtteri Meisaarella oli helppo työ siirtää väline verkkoon.

Seuraavaa täysosumaa oli odotettava toisen erän loppuminuuteilla. Tasoitusmaalin pääarkkitehti Heikkala joutui seuraamaan rangaistusaitiosta käsin, miten Niko Kuiri vei komealla laukauksella karjalaiset jälleen piikkipaikalle.

Kolmannen erän neljännellä minuutilla Ville Sippala oli päästä karkuun, eikä Eemeli Jeskanen löytänyt sallittuja keinoja Hermes-hyökkääjän pysäyttyämiseksi. Sippala vei työn päätökseen rangaistuslauksella, ja peli oli jälleen tasan.

Jatkoajalla koettiin lisää draamaa. Maalintekijät Meisaari ja Kerkkänen ottivat yhteen laidassa, ja ensin mainittu otti kollegaansa kovakouraisesti. Laitaan pää edellä törmännyt Kerkkänen talutettiin loukkaantuneena kentältä, ja Meisaari siirtyi ankarasti protestoiden jäähylle. Tuomiona oli 2+10 ja syytekohtana selästä taklaaminen.

Ylivoima ei tuonut ratkaisua, vaan sellainen nähtiin vain 11 sekuntia ennen peliajan loppua. Joki-Poikien maalille kertyi hurja kaaos, ja lopulta Eemeli Takala löysi kasasta kiekonmentävän reitin maaliin.

Hermekselle osaltaan harmia tuotti Juuso Ketolan loukkaantuminen ottelun kolmannessa erässä. Tarkkaa tietoa Ketolan tai Kerkkäsen vammojen vakavuudesta ei vielä tätä kirjoittaessa ollut.

Hokille myös sarjakakkosen päänahka – KeuPa hukkasi hyvän alun jäähyihin

Hokki jatkoi vahvaa menoaan Mestiksessä, kun eilisen sarjakärki Ketterän kaadon jatkoksi kajaanilaiset hakivat vierasvoiton sarjakakkosena majailleen KeuPan kotiluolasta. KeuPalle tuomittiin avauserässä peräti 20 minuuttia jäähyjä, joka saneli lopulta pelin kuvan. Hokin nankarina oli edellisen ottelun tapaan maalivahti Patrik Koivisto.

Kärkipään kamppailu käynnistyi Keuruulla raikkaammalla jalalla peliin tulleen kotijoukkueen komennossa. Edellisen kerran tiistaina pelannut KeuPa loi ensimmäisen vaarallisen paikan eilen kotonaan pelanneen Hokin maalille, kun maalivahti Patrik Koivisto hukkasi kiekon ja se jäi pyörimään maalin eteen.

KeuPa pääsi ylivoimalle Hokin Mikko-Matti Paakkolan suljettua kiekon käteensä hyökkäysalueella, mutta vain hetkeä myöhemmin tilanne olikin se, että Hokki pelasi kahden miehen ylivoimaa.

Tästä alkoi keuruulaisten avauserän kestänyt jäähykurimus, jossa keuruulaisille vihellettiin peräti viisi kahden minuutin jäähyä Niklas Lehikoisen kymmenen minuutin käytösrangaistuksen lisäksi.

Hokin ylivoima oli kuitenkin nihkeää, vaikka joukkue pääsi kahdesti kahdenkin miehen ylivoimalle. Viides ylivoimakerta sanoi vihdoin kajaanilaisille toden, kun 40 sekuntia ennen erätaukoa Santeri Haarala ohjasi maalin edestä vieraat johtoon.

Toiseen erään keuruulaiset tulivat sisuuntuneina, ja saivatkin otteen pelistä päästessään vihdoin pelaamaan pidempiä pätkiä täysilukuisena. Perjantaina sarjakärki Ketterän nollannut Koivisto jatkoi kuitenkin erinomaisia otteitaan.

Forssalaisten hyvä paine sai nolon kolauksen, kun joukkueelle tuomittiin jäähy liiallisesta määrästä kenttäpelaajia, ja Hokki rokotti. Ohjurit olivat kajaanilaisten valtti ottelussa, tällä kertaa Janne Jokinen ohjasi Tomi Nikun laukauksen verkkoon.

Erän loppuhetkillä keuruulaiset saivat kuitenkin vihdoin palkinnon illan kolmannella ylivoimallaan. Justus Mikkonen latasi hirmuisella lämärillä suoraan syötöstä isännät maalin päähän ainoastaan 23 sekuntia ennen erätaukoa.

Päätöserässä KeuPa jatkoi siitä mihin edellisessä jäi, ja hallitsi ottelua. Hokki puolusti kuitenkin todella tiiviisti oman maalinsa edustaa ja kyttäili vastahyökkäyksiä. Sellainen tarjoutuikin Samu Pyykköselle ja Samu Kaasiselle, joista ensimmäinen tarjoili ja jälkimmäinen viimeisteli 1–3-maalin.

Maalin jälkeen Hokki vetäytyi entistä enemmän puolustusasetelmiin, eikä KeuPalla ollut huippupaikoille pelin hallinnasta huolimatta asiaa. Vielä loppuhetkillä isännille tarjottiin ylivoimalla mahdollisuus tulla taistelemaan voitosta.

Lisämaaleja nähtiin kuitenkin enää KeuPa-päädyssä, kun Risto Mattila vippasi kiekon tyhjään rysään ja varmisti Hokille viikonlopun toisen voiton.

IPK otti voiton jäähyjen rikkomassa ottelussa

Iisalmessa tuomittiin peräti 11 kahden minuutin rangaistusta, mutta ylivoimalla onnistui ainoataan IPK:n Atte Karppinen. KOOVEEn Joonas Valtonen joutui hikiseen iltapuhteeseen, ja teki kaikkiaan 45 torjuntaa.

IPK sai kotihallissaan mainion alun ottelulleen, kun Atte Karppinen ohjasi Eero Nurmen syötön verkkoon. Sitten alkoivat vaikeudet. IPK otti lyhyen ajan sisään kolme rangaistusta, mutta KOOVEE ei onnistunut maalinteossa, ja laukauksetkin menivät harakoille.

Kun et tee itse maalia, niin joku muu taatusti tekee, ja tämän päivän joku muu oli IPK:n Santeri Suomalainen. Isäntien kolmosketju pelasi mainion paikan, ja ennen kaikkea Pekka Suhonen teki väkevän esityön, ja Suomalaisen viimeistely oli päättäväinen.

Perttu Aho kavensi pian tämän jälkeen, ja sitten oli IPK:n vuoro tuhlata tilaisuuksia. KOOVEE jäähyili neljä kertaa miltei perätysten, IPK ei saanut millään kiekkoa ohi erinomaisesti pelanneen Joonas Valtosen. Yrityksen puutteesta ei isäntiä voinut syyttää: Valtonen joutui toisessa erässä torjuntatehtäviin 17 kertaa, ja päätöserässä meno vain yltyi.

Karppinen somisti hieman luokatonta ylivoimatilastoa iskemällä kolmannen erän kuudennella minuutilla lopputulokseksi jääneen 3−1-maalin. KOOVEE ei saanut kirivaihdetta millään silmään IPK:n kontrolloidessa kiekkoa järkevästi ja aikaa syövästi. Lopullisesti erän jälkipuolen jäähyt pilasivat KOOVEEn haaveet sarjapisteistä.

RoKi taisteli voiton kuumassa kamppailussa

RoKin ja Ketterän matsissa heiluivat maaliverkkojen ohella nyrkit. Saku Kivinen oli mukana sekä pahassa että hyvässä.

Avauserä oli selkeää Ketterä-hallintaa − siitä huolimatta, että RoKille tarjoutui kolmekin ylivoimamahdollisuutta. Sinipaitojen erikoistilannepelaaminen oli auttamattoman epävarmaa ja mielikuvituksetonta.

Jäähyilyn välissä onnistui Ketterä myös maalinteossa. Valtteri Lipiäinen taituroi rystyltä 0–1-johto-osuman ajassa 8.38.

Ottelu tuli käännekohtaansa toisen erän puolivälissä. Kovia otteita ja suunsoittoa oli nähty ja kuultu pitkin ottelua, ja lopulta Saku Kivisellä meni yli. Päähän kohdistuneen taklauksen uhriksi joutui Ketterän Jegor Šehovtsov. Tuomiona 2+10 minuuttia.

Seuranneesta ylivoimasta Jegor Chizhikov vei Ketterän 0-2-johtoon.

Yksi kovimmilla kierroksilla käyneistä RoKin pelaajista oli Lauri Heino, joka pelasi maalinedustilanteen Ketterän Jami Hännisen mielestä liian kärkkäästi. Pukarit selvittivät asiansa nyrkein, ja hetken nujakoinnin jälkeen kumpikin poistettiin ottelusta.

Ottelu jatkui fyysisenä, ja väsytystaktiikka tuntui vähitellen purevan Ketterää. Antti Järvelä kavensi kolmannen erän alussa, ja isännät saivat takaa-ajovaihteen päälle. Lopulta Maso Lehtonen pisti kaiken yhden kortin varaan ja vaihtoi Vilho Heikkisen kuudenteen kenttäpelaajaan.

Uhkapeli kannatti, ja Oskari Kantolan hurja lämäri siniviivalta tasoitti puntit 70 sekuntia ennen päätössummeria.

Jatkoajalla Kivinen puolestaan vaihtoi konnanroolinsa sankarinviittaan. Kivinen riisti ensin kiekon, käytti maalin edessä Gabin Villellä, joka syötti heti takaisin, ja Kivinen sai lyödä kiekon käytännössä tyhjään maaliin.

Kolme pistettä ei kelvannut kummallekaan – Iisakka ratkaisi jatkoajalla

SaPKo ja Kiekko-Espoo tarjosivat Talvisalon jäähallin katsojille viihdyttävän lauantai-illan väännön. Päätöserässä maaleja tehtiin vuorotahtiin, ja loppuhetkillä molemmille tarjottiin ratkaisua. Lopulta voittajaa haettiin jatkoajalta, jossa espoolaisen Olli Iisakan taituruus ratkaisi.

SaPKo lähti kotihallissaan haastamaan ennen ottelukierrosta sarjan kolmossijalta löytynyttä K-Espoota jämäkästi. Ahkerasti kohti espoolaisten 18-vuotiasta maalivahti Jani Lampista kohti laukoneet savonlinnalaiset joutuivat ensin tappamaan Jere Kuiviston kiinnipitämis-kakkosen, mutta hetkeä myöhemmin palkinto seurasi.

Ahkera laukominen tuotti tulosta, kun Miiro Linjalan laukaus pienestä kulmasta löysi tiensä verkon perukoille.

Toisessa erässä peli jatkui avauserän kaltaisena, ja kahden erän jälkeen Lampiselle olikin kirjattu kunnioitettavat 29 torjuntaa.

Erän ainoasta maalista vastasi kuitenkin K-Espoo ja Arttu Tuomaala, ja peli oli tasan. Osuma oli Tuomaalalle kauden toinen. SaPKo lienee Tuomaalalle mieluinen vastustaja, koska  ensimmäinen syntyi aikaisemmin syksyllä pässipaitojen verkkoon.

Kolmas erä käynnistyi dramaattisissa merkeissä, kun SaPKon Kasper Piitulainen laitataklasi itselleen 2+10 minuutin rangaistuksen. Espoolaiset kiittivät vasta illan toisesta ylivoimastaan, kun Olli Iisakka upotti johtomaalin.

Tämän jälkeen alkoivat ylivoimamaalitalkoot. Juuso Forsström toi kotijoukkueen tasoihin Ville Rautialan jäähyn aikana. Hetkeä myöhemmin oli Forsströmin vuoro kuluttaa itse jäähypenkkiä, kun Leevi Lemberg kuittasi K-Espoon taas johtoon.

Seuraava maali ei ehtinyt syntyä enää ylivoiman aikana, mutta oli sitäkin tärkeämpi. Eemeli Ylitalo tinttasi maalin edestä SaPKon jälleen tasoihin.

Tämän jälkeen molemmille tarjottiin voittoa vielä tarjottimella. SaPKon mahdollista osumaa tarkasteltiin videolta, mutta sitä ei kuitenkaan koskaan syntynyt. Vielä erän viimeisellä minuutilla K-Espoon Petteri Villanen pääsi hakemaan ratkaisua rangaistuslaukakesta, tällä kertaa ilman tulosta.

Lopulta ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta, jossa molemmilla oli paikkansa. Lopulta sankariksi nousi espoolaisten Iisakka, joka purjehti laidasta läpi savonlinnalaispuolustuksen ja kieputti kiekon maaliin ja kaksi pistettä K-Espoon bussin matkaan.