FPS vei Vantaalla maalikarkelot nimiinsä, TUTO kurotti voittoon vaikeimman kautta

MESTIS / Kierrosraportti
FPS ja Kiekko-Vantaa järjestivät maalijuhlat. TUTO taisteli voiton erikoislaatuisessa ottelussa Hermestä vastaan. Voittoihin ylsivät illan kierroksella myös Hokki, Kiekko-Pojat sekä Peliitat.

Pirteä ja aggressiivinen FPS otti voiton 11 maalin ottelussa

Kiekko-Vantaan ja FPS:n välinen ottelu oli vauhdikas, fyysinen ja molemmin puolin hyökkäävää kiekkoa. FPS:n vierasvoiton pohjusti vahva avauserä.

FPS:n kannalta ottelu sai kiperän alun. Joukkue joutui selvittämään kaksi alivoimatilannetta, kunnes sai pelin uomiinsa. Valtteri Suni ohjasi Karri Forsblomin kiekon maaliin. Kiekko kimposi Sunin luistimesta, mutta pitkällisen videotarkistuksen jälkeen osuma hyväksyttiin. 21-vuotiaan Sunin ensimmäinen Mestis-maali oli tosiasia.

Keskiviikkona hattutempun maalannut Leevi Kannisto jatkoi maalitehtailuaan iskemällä 0–2 -maalin, ja Miska Ronkainen ehti ennen taukoa vielä viimeistelemään forssalaisen kolmannen maalin vantaalaispuolustuksen nukahdettua kohtalokkaasti.

Toisen erän alussa Ronkainen jatkoi siitä, mihin oli ennen taukoa jäänyt. Kello ehti edetä vain 19 sekuntia, kun Ronkainen pääsi vapaasti kiepauttamaan vanhanaikaisen ohi Samuli Tervon.

Ottelun luonne muuttui vielä kakkoserän alkupuolella. Ilman Erik Embrichin ylivoimamaalia FPS olisi todennäköisesti mennyt menojaan tai ryhtynyt jäähdyttämään peliä johtoasemansa turvatakseen.

Joni Piipponen kavensi alle kaksi minuuttia myöhemmin. Vantaalaisten orastava kiri kuitenkin tyrehtyi Paavo Tynin 2–5 -osumaan erän puolivälissä. Viides takaisku oli kylliksi Tervolle, ja Sebastian Katajainen astui sijaan.

Piipposen illan toinen herätti vielä toivonkipinän, mutta kuten aiemmin, FPS:n nopea kuittaus palautti kolmen maalin eron – Santtu Hakaselle maali oli kauden ensimmäinen.

Hengästyttävä toinen erä oli nähnyt kuusi maalia, ja ottelun loppua kohti pelin intensiteetti alkoi laantua. Suni ja Embrich iskivät illat toiset maalinsa. Vantaalaisten turhautuminen kiteytyi Atte Mäkisen käytöskympissä pari minuuttia ennen loppua.

Popov ja Parviainen Peliittojen sankareina

Heinolassa Peliitat otti työvoiton IPK:sta. Sergei Popov onnistui harvinaisessa tempussa tekemällä maalit sekä yli- että alivoimalla. Peliitoilla on kiittäminen voitosta myös maalivahti Oskari Parviaista.

Peliittojen ja IPK:n kamppailu alkoi ikävissä merkeissä. Neljännellä minuutilla IPK:n Eero Nurmi taklasi Markus Lahtista päähän laidan lähellä, ja entuudestaan loukkaantumisista kärsinyt Peliitat-hyökkääjä talutettiin kentältä – toisin kuin Nurmi, joka selvitti asian 2+10-rangaistuksella.

Peliittojen ylivoima hyytyi heti kättelyssä Oskari Parviaisen pysäyttäessä Samuel Timosen läpiajon tavalla, joka nähtiin mailasta kiinni pitämisenä. Ja jollei Peliittoja oltu vielä koeteltu tarpeeksi, oli vielä kestettävä Damir Galinin kevyesti tuomittu rangaistus poikittaisesta mailasta.

Tämän viimeisimmän tilanteen seurauksena iski Sergei Popov. Helppoa kiekonriistoa seurasi komea laukaus yläkulmaan. Jos Lahtisen, Parviaisen ja Galinin tilanteet olivatkin aiheuttaneet kiristelyä Peliittojen leirissä, niin ainakin Popovin maali oli käypä korvaus vastoinkäymisistä.

Ironista tai ei, erän viimeisellä minuutilla Popov viimeisteli illan toisen maalinsa –ylivoimalla.

Ottelun jatkossa ei ollut suuria klassikon aineksia. Toisessa erässä ei kirjattu ainuttakaan tilastomerkintää, ja aitoja tekopaikkojakin oli vähän. Seuraavaksi oli pöytäkirjanpitäjillä töitä kolmannen erän alussa, jolloin Konsta Jaakkola tuikkasi maalin edestä 3–0-osuman Jaromír Pytlíkin jäähyiltyä.

Vain vähän yli minuuttia myöhemmin sai sitkeästi uurastanut IPK vihdoin oman kuparisensa rikki, kun Atte Karppinen ohjasi kauden avausmaalinsa. Ottelu heräsi henkiin. IPK painui hyökkäyksiä toisensa jälkeen, ja Oskari Parviainen sai tehdä valtaisan iltapuhteen pitääkseen joukkueensa piikkipaikalla − päätöserässä peliittakopparille merkittiin 20 torjuntaa ja koko ottelussa 42.

Ville Järvisen rystyltä nostama kavennus ei horjuttanut Parviaista tai Peliittoja sen pahemmin. Punapaidat selvitti loput kahdeksan minuuttia, ja pisteet jäivät Heinolaan.

TUTO venyi voittoon oudossa ottelussa

Hermes hallitsi ottelutapahtumia Turussa, mutta maalipaikoissa tehokkaammat isännät venyivät voittoon jatkoajalla.

Tämä ottelu ei varmasti herätä lämpimiä muistoja Kristian Tammisessa. Koko ottelussa TUTO sai aikaan vaatimattomat 16 laukausta kohti maalia – ja niistä viisi painui verkon perukoille. TUTO ei juuri paikkoihin päässyt, mutta käytti ne tehokkaasti. Vastaavasti Hermes jaksoi jauhaa kontrolloituja hyökkäyksiä toisensa jälkeen kohti TUTOn aluetta koko illan.

Ensimmäisen tilaisuutensa TUTO sai ja käytti ottelun neljännellä minuutilla. Hermes-puolustus sähläsi kiekon kanssa alueella, ja kärppänä paikalla oli Joonas Larinmaa.

Seuraavaksi pääsi kokeilemaan muutoin varsin mielikuvituksettomasti esiintyneen turkulaisremmin näyttävin pelaaja Roni Allén, jonka veto B-pisteeltä painui hanskakäden puolelta ylänurkkaan, kun Tamminen oli jättänyt liikaa tilaa vasemmalle.

Hermes oli niskan päällä, mutta viimeistely ontui. Toiseen erään kokkolalaiset nostivat kierroksia. Valtteri Hotakainen kavensi upealla laukauksellaan ajassa 23.57, ja erän jälkipuoliskolla Ville Heikkala ohjasi Juuso Ketolan vedon maaliin.

Ottelun luonne olisi ennakoinut lisämaaleja Hermekselle, mutta niin vain TUTO leipoi vuorostaan maalin − tai pikemminkin tykitti, sillä Jasper Ranniston lämäri yllätti Tammisen täysin. Tämä oli TUTOn ainoa laukaus kohti maalia ottelun toisessa erässä.

Eemeli Takalan tasoitus ja Hotakaisen johto-osumat toivat numeroihin jotain logiikkaa, mutta vielä Hermestä koeteltiin. Tino Sirén sivalsi maalin edestä yläkulmaan.

Jatkoaika ehti vanheta vain puoli minuuttia, kun TUTO iski ratkaisun. Roni Allén järjesti kiekon maalille, ja Olli Valtola ehti mailoineen väliin. TUTO oli voittanut vaikean ottelun, kaikkensa antanut Hermes olisi ehkä ansainnut enemmän kuin yhden sarjapisteen, mutta tällaista on jääkiekko joskus.