Venäjä voitti Tšekin – Tšekki turnauksen

MAAJOUKKUE / Raportti
Kahden ensimmäisen ottelun voitto riitti Tšekille turnausvoittoon.
Kuva © Saana Hakala
Tšekki juhlii Tukholman turnauksen voittoa 25 vuoden tauon jälkeen.

Venäjän lauantainen tappio Ruotsille tiesi sitä, että Tšekki varmisti Tukholman turnauksen voiton jo ennen päätöspäivää. Tšekin päävalmentaja Milos Riha ottikin sunnuntaisen Venäjä-pelin selvästi kokeilujen kannalta. Hän sekoitti ketjuja parista edellisestä ottelusta ja esimerkiksi Ruotsia sekä Venäjää vastaan jämäminuuteille jäänyt Rudolf Cerveny sai runsaasti vastuuta.

Yksi mielenkiintoisista asioista Rihan muutoksissa oli Zohornan veljesten palauttaminen samaan ketjuun. Radim, Tomas ja Hynek pelasivat historiallisesti yhdessä jo torstaisessa Ruotsin kaadossa.

Itse ottelussa Venäjä ja Tšekki tarjosivat tuhatpäiselle yleisölle varsin laimeat päiväkahvit. Ottelu oli temmoltaan heikoin mitä Hovetin kaukalossa oli tähän asti turnauksessa nähty. Molempien joukkueiden hyökkäykset ajautuivat kulmauksissa painimiseksi ja maalipaikat loistivat poissaolollaan.

Maalihanat saatiin auki vasta hieman ennen ottelun puoltaväliä, kun puolustaja Petr Zamorskyn nopea pelinavaus omasta päästä puhkaisi keskialueen. Kiekko pelattiin yhdellä kosketuksella Tomas Zohornalle, joka viimeisteli ottelun avausmaalin.

Venäjä tuli hetkeä myöhemmin tasoihin Andrei Kuzmenkon komealla laukauksella ja Ilja Mikheyeville siunaantui perään mahdollisuus viedä Venäjä johtoon, mutta yritys pysähtyi ylärimaan. Toinen erä ehti nähdä vielä ennen sen loppuaan erikoisen osuman, kun jo aiemmin onnistunut Andrei Kuzmenko heitti sokkona poikittaissyötön kulmauksesta maalille. Kiekko päätyi maalin edessä olleen Tšekki-puolustaja Milan Douderan lapaan ja siitä omiin. Venäjä siis viimeiseen erään 2-1 -johdossa.

Tšekki historialliseen turnausvoittoon

Ottelun kolmas eräkään ei hienouksia tarjonnut. Ylimääräisenä hyökkääjänä ottelun aloittanut Tšekin Patrik Zdrahal onnistui polkemaan venäläisiltä karkuun, mutta tuli koukatuksi maalintekoyrityksessään. Tilannetta seuranneessa rangaistuslaukauksessa Petr Holik epäonnistui maalintekoyrityksessään.

Aleksandr Kadeikin ohjasi kahdeksan minuuttia ennen ottelun päätöstä maalin edestä 3-1 -maalin, jonka jälkeen Venäjälle aukesi vielä pitkä 5-3 -ylivoima, mutta johto pysyi kahdessa maalissa. 3-1 jäi myös lopputulokseksi. Paremmalla ylivoimalla tällä viikolla venäläiset olisivat voineet pelata koko turnauksen voitosta.

Tšekille Tukholman turnauksen voitto oli sikäli historiallinen, että se voitti Ruotsin EHT-turnauksen ensimmäistä kertaa 2000-luvulla. Edellisen kerran Tšekki oli juhlinut Tukholmassa turnausvoittoa helmikuussa 1994. Sunnuntaina Venäjän ja Tšekin kohdatessa kaukalossa oli 20 sellaista pelaajaa, jotka eivät olleet tuolloin edes syntyneet.