Leijonien EHT-turnauksen saldona kolme ottelua ja kolme voittoa – Venäjän kyseenalainen tasoitusmaali herätti tunteita

MAAJOUKKUE / Raportti
Harri Säteri oli mies paikallaan, kun hän keräsi muutamia todella isoja torjuntoja.
Ottelun kummallakin osapuolella oli turnauksessa allaan pelkkiä voittoja. Venäjä urakoi kotiturnauksessaan neljä ottelua, kun se pelasi turnauksen kaikkia joukkueita vastaan. Ottelun loppuhetkillä nähtiin värikkäitä ja ristiriitaisia hetkiä, mutta Suomi onnistui kääntämään pelin itselleen jatkoajalla lukemin 3–2.

Venäjän EHT-turnauksessa on juhlistettu maan jääkiekkohistoriaa, kun venäläiset luistelivat kaukaloon historialliset pelipaidat yllään. Neuvostoliitto pelasi vastaavilla valkopunaisilla paidoilla vuosina 1964–68.

Historiaa todistettiin myös Suomen joukkueessa, kun Juuso Hietanen pelasi 74. EHT-ottelunsa ja nousi Leijonissa kärkeen EHT-otteluiden määrässä.

Ottelun alkuhetkillä hyvät maalipaikat olivat tiukassa. Venäjä pyrki luomaan paikkoja pitkillä avauksilla, ja se saikin Suomen puolustuksen virheestä maalipaikan, mutta kiekko lenteli maalin yli. Kahdeksannella minuutilla nähtiin ottelun paras maalipaikka, mutta maalillaan Harri Säteri nappasi huipputorjunnan. Sekä Säteri että Venäjän Ivan Fedotov ovat KHL:n kärkitorjujia, joten ottelusta odotettiin myös maalivahtien näytöstä.

Kiekko näytti tottelevan Venäjää, ja ottelun ensimmäinen erä meni kotijoukkueen hallinnassa, kun se pystyi vaihtamaan kiekollisena. Suomi kuitenkin puolusti hyvin, sillä Säterille merkittiin ainoastaan kolme torjuntaa.

Erän loppua kohden Suomi sai muutaman hyvän vaihdon myötä kiekkoa maalille ja lopulta palkinto seurasi perässä, kun Waltteri Merelä kauhoi irtokiekon sisään ja iski maajoukkeuransa ensimmäisen maalin.

Venäjän vahva toinen erä

Toisen erän alkuun ylivoimaa tarjottiin niin Venäjälle kuin Suomellekin. Leijonat pyöritti ylivoimalla kiekkoa alueella, mutta erikoistilanteet eivät lisäosumia tarjonneet. Maalipaikat olivat edelleen tiukassa, sillä kumpikaan joukkue ei päässyt parhaimmille maalintekosektoreille puolustuksen ja viisikkopelaamisen ollessa laadukasta.

Tilanne kääntyi toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla, kun Venäjä pääsi pyörittämään Suomen hyökkäysalueella pidemmän pätkän ajanjakson Suomen kipuillessa oman hyökkäyspelinsä kanssa. Nikita Gusev luisteli myös läpiajoon, mutta Säteri nollasi tilanteen.

Venäjä tasoitti ennen toisen erän loppua 23-vuotiaan Artjom Minulinin maalilla. Mihail Grigorenko laukoi kiekon viivasta, Säteri hukkasi kiekon ja Minulin pääsi iskemään pikkumustan tyhjään nuottaan Suomen puolustuksen ollessa myöhässä tilanteessa.

Hyväksytty maali herätti tunteita

Välittömästi kolmannen erän alussa Kirill Martšenko laukoi kiekon tolppaan, ja Suomen puolustus siivosi kiekon maaliviivalta. Toisessa erässä vahvasta pyörityksestä huolimatta uupumaan jäänyt ylivoimamaali iskettiin kolmannessa erässä, kun Sakari Manninen iski tolpan juuresta irtokiekon sisään, ja Suomi nousi johtoasemaan.

Maalin jälkeen Leijonien ykkösketju Markus Granlund–Manninen–Teemu Hartikainen juoni jälleen KHL:stä tuttuja kuvioitaan, mutta Fedotov torjui hyvin maalillaan. Suomi joutui toistamiseen alivoimalle kesken Venäjän painostusjakson viitisen minuuttia ennen kolmannen erän loppua ja lopulta hienon kuvion päätteeksi Vjatšeslav Vojnov iski tasoituksen.

Maalia tarkasteltiin videolta useampaan otteeseen maalivahdin häirinnän vuoksi. Toinen päätuomari näytti välittömästi hylättyä maalia, minkä lisäksi se hylättiin myös videotarkistuksen jälkeen. Venäjä kuitenkin edelleen haastoi tilanteen, ja maali hyväksyttiin toisen videotarkastuksen jälkeen, mikä aiheutti suuria tunteita Leijonien vaihtopenkillä.

Maalin myötä ottelu venyi jatkoajalle, jota pelattiin kolmella kolmea vastaan. Hietanen voitti kaksinkamppailunsa ja löi kiekon tolppaan. Hyökkäykseen päästessään Venäjä otti maalivahdin pois ja otti neljännen kenttäpelaajan jäälle. Manninen pääsi kuitenkin läpiajoon ja koska edessä oli tyhjä maali, merkittiin Suomelle ratkaisumaali, vaikka kiekko ei maaliin saakka mennytkään Vojnovin kampitettua Mannisen.

Näin ollen ottelu päättyi Suomen 3–2 -voittoon. Samalla varmistui myös Leijonien turnausvoitto, sillä Venäjältä laskettiin mukaan kolme ottelua neljästä. Keskinäisen ottelun kallistuttua Suomelle, lähti turnausvoitto Leijonien mukaan.

Juttua korjattu 20.12. kello 18.33: Suomi voitti turnauksen.