Ilta alkoi ja päättyi leijonajuhlilla − Puljujärvi väläytteli "Oilers-hylkiöiden" taistossa

MAAJOUKKUE / Raportti
Jesse Puljujärven pelaaminen oli tehotonta.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Leijonien kausi alkoi viirinnostajaisilla viime kevään MM-kullan johdosta. Itse ottelussa Venäjä esitti vahvoja otteita, mutta Suomi onnistui kääntämään ottelun itselleen lukemin 4−3.

Leijonat avasi kautensa klassisessa Karjala-turnauksessa kohtaamalla Venäjän Helsingissä. Suomen joukkue oli varsin nimekäs, sillä viime kevään maailmanmestareista lähes kaikki Euroopassa pelaavat olivat mukana. Venäjä luistelutti jäälle nuoren ryhmän, sillä kaikki pelaajat olivat syntyneet 1990-luvulla.

Nuori, sitoutunut ja energinen venäläisryhmä hallitsikin pitkään ottelun kuvaa, kun Suomen yhtenäisyys viisikkotasolla oli kateissa. Vahvojen hetkien johdosta Leijonat kuitenkin sinnitteli pelissä mukana, ja käänsi pelin itselleen päätöserässä. Loppulukemat kirjattiin Suomelle 4−3.

− Hyvä merkki, kun tullaan tappioasemasta rinnalle ja ohi. Se oli varmaan pelissä parasta, Jukka Jalonen kommentoi Ylelle pelin jälkeen.

Leijonien hahmo oli kaksi maalia iskenyt Harri Pesonen.

Ottelun seuratuimpiin hahmoihin kuului Jesse Puljujärvi, jonka alkukausi Liigassa on ollut vahva. Kansainvälisellä tasolla vahvuudet eivät tulleet parhaiten esille, kun kaartelevalla ja kamppailuja välttelevällä pelityylillä nuorukainen katosi pelin ytimestä. Suurimmat ongelmat olivat puolustuspelaamisessa löysän asenteen vuoksi, ja 2−2-maali meni hänen piikkiinsä puutteellisen blokkipelaamisen vuoksi.

Päätöserässä Puljujärvi avasi pistetilinsä aikuisten maajoukkueessa syöttämällä Pesosen osuman. Ottelu oli Puljujärvelle Leijonissa 12. Hyökkäyspään väläyttelystä huolimatta kokonaiskuva jätti runsaasti kysymysmerkkejä ilmaan.

"Edmonton Oilersin hylkiöistä" pidemmän pelillisen korren veti Anton Slepyšev, joka palasi Oilersista Venäjälle toissa kaudella. Slepyšev esiintyi edukseen Venäjän ykkösketjussa väläytellen taitoaan sekä pitäen pitkiä hyökkäyksiä yllä vahvalla kamppailupelillään. Tehopisteitä ei kuitenkaan kertynyt.

Yhteistyön jääkiekko loisti poissaolollaan

Kahden ensimmäisen erän ajan ottelua vievä osapuoli oli Venäjä, joka pelasi ehyempää ja parempaa viisikkopeliä. Venäjän hallinta kulminoitui laadukkaaseen rytmittämiseen niin kiekolla kuin kiekottomana, ja viiden minuutin pelin jälkeen Damir Sharipzyanov pääsi yllättämään Harri Säterin.

Varsinkin avauserässä Leijonien pelistä puuttui yhteinen rytmi, minkä takia Suomen hyökkäykset menivät alivoimaiseksi puskemiseksi. Leijonat halusi päästä vahvaan hyökkäysalueen hyökkäyspeliin kiinni, mutta se ei ollut mahdollista huonon rakenteen vuoksi.

− Siellä oli vähän sarjapelaamisen meininkiä. Kaikilla ei ollut ymmärrystä, minkä määrän töitä ja kamppailupelaamista kansainväliset pelit vaativat, Jalonen harmittelee.

Toisessa erässä Leijonien viisikot pelasivat yhtenäisemmin, minkä seurauksena Venäjä oli hetkittäin pulassa. Suomi onnistui karkaamaan 2−1-johtoon Harri Pesosen ylivoima- ja Sakari Mannisen rangaistuslaukausosumalla. Pesosen ylivoimamaalia edelsi Artjom Blažijevskin taklaus, joka osui Juhani Tyrväistä päähän.

Erän loppupuolella Venäjä nappasi ottelun haltuunsa pitkillä hyökkäyspään pyörityksillä, jotka väsyttivät Suomen joukkuetta. Tasoitusmaalista vastasi Rushan Rafikov.

Tuplaonnistujat molemmissa leireissä

Rafikov onnistui viemään Venäjän johtoon heti erän alussa, mutta Leijonat osoitti kovuutta kääntämällä pelin nopeasti ympäri Miro Aaltosen ja Pesosen maaleilla. Maalien lisäksi Leijonien otteissa oli nähtävissä piristymistä, kun viisikkotasolla kiekollinen pelaaminen tuli yhtenäisemmäksi, ja täten pelin virtaus Leijonille suotuisammaksi.

Suomi onnistui pitämään painopistettä Venäjän päädyssä, ja näin Venäjän kiri jäi vaisuksi.

Suomen turnaus jatkuu lauantaina, kun vastaan asettuu Tšekki. Venäjä kohtaa samana päivänä Ruotsin.

Juttua muokattu 21:05: Lisätty Jukka Jalosen kommentit Ylen haastattelusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle