Nuoret Leijonat tappioon lohkon päätösottelussa - USA iski tehokkaasti

MAAJOUKKUE / Raportti
Ukko-Pekka Luukkonen Suomen maalilla torjui 35 kertaa.

Lähtötilanne paikallista aikaa vuoden viimeiseen otteluun oli selvä. Voitolla Suomi saa vastaansa puolivälierässä Tshekin, tappiolla vastaan tulee isäntämaa Kanada.

Nuorten Leijonien lähtö suuren panoksen otteluun oli sen mukainen. Suomi pääsi Victorian kaukalossa hyökkäysalueelle paremmin kuin aiemmin tässä turnauksessa. Tästäkään huolimatta huipputonteille ei päästy ja jenkkivahti Cayden Primeau ei joutunut esittämään mitään erityistä pitäessään Suomen nollilla avauserässä.

Ylivoimaa Suomi pääsi kokeilemaan kahdesti. Laukaisuja saatiin kyllä, mutta kokonaisuus jäi seisovaksi, ja vedot kilpistyivät USA:n alivoimanelikkoon tai painuivat ohi.

Suomen hyvä erä valui hetkessä viemäriin aivan sen lopussa. Samuli Vainionpää laittoi jättösyötön taakseen keskialueen tuntumassa. Joel Farabee iski Vainionpään sokkosyöttöön ensimmäisenä, jatkoi Jason Robertsonille ja tämä kiitti. Näin USA johtoon pukokoppimaalilla, vain 10 sekuntia ennen avauserän päätöstä.

Toisessa erässä Suomen hyvä ote jatkui ja peli painautui yhä vahvemmin USA:n päätyyn. Kesken Suomen painostuksen USA kuitenkin iski, kun Tyler Madden tuplasi jenkkien johdon hienosta Josh Norrisin esityöstä. Nuorten Leijonien peli ei enää tämän jälkeen saavuttanut aiempaa rytmiään. Ryan Poehling lisäsi vielä ennen taukoa USA:n johdon jo kolmen maalin suuruiseksi.

Ottelun lopullinen ratkaisu tuli heti päätöserän alkuun, kun Aleksi Heponiemen kaksiminuuttinen kostautui ja Tyler Madden pääsi ylivoimalla runnomaan maalin edustalta illan toisen osumansa. Suomi vielä kavensi lopullisiksi lukemiksi 4-1, kun Jesse Ylönen ohjasi turnauksen avausmaalinsa.

Suomen leirissä voidaan toki jossitella tilanteesta ottelun toisessa erässä, jossa Suomelta hylättiin maali 1-0-tilanteessa. Sen taakse ei voi kuitenkaan mennä. USA:n maalivahtipeli oli onnistunutta, se puolusti kurinalaisesti ja viimeisteli tehokkaasti. Samoja asioita ei voi todeta Jussi Ahokkaan ryhmästä.

Nuorilla Leijonilla on nyt edessään siirtyminen Victoriasta Vancouveriin. Siellä odottaa pahin mahdollinen puolivälierävastus, isäntämaa Kanada.