Kaapo Kakko Nuorten Leijonien sankari - Suomelle viides nuorten maailmanmestaruus

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi pääsee juhlimaan maailmanmestaruutta.
Nuorten MM-finaali Suomen ja Yhdysvaltojen välillä pysyi jännittävänä loppuun asti. Ottelun voittomaali nähtiin vasta aivan kolmannen erän lopulla.

Nuoret Leijonat osoitti, ettei joukkue pienestä hätkähdä. Edes Yhdysvaltojen nousu kahden maalin takaa tasoihin 2-2-lukemiin ei horjuttanut Suomen uskoa, vaan kolmannen erän lopussa Suomi sai hyökkäyspeliään paremmin ja paremmin käyntiin.

Lopulta ratkaisu nähtiin ajassa 58.34, kun koko Suomen kakkosketju meni suoraviivaisesti Yhdysvaltojen maalille. Henri Jokiharju toimitti kiekon maalille, ja maalivahdin torjunnan jälkeisessä irtokiekossa superlupaus Kaapo Kakko oli valppaana siirtäen kiekon ohi Yhdysvaltojen maalia vartioineen Cayden Primeaun.

USA yritti ottelun lopussa vielä tasoitusta ilman maalivahtia, mutta viimeisillä hetkillä Suomen puolustus oli tiivis, eikä Yhdysvallat päässyt enää laatupaikoille. Näin ollen Suomi otti 3-2-voiton ja nappasi samalla historian viidennen nuorten maailmanmestaruuden.

Suomi aloitti vahvasti - Talvitie loukkaantui

Suomi aloitti ottelun raikkaasti. Varsinkin Suomen nelosketju sai ensimmäisissä vaihdoissaan suoraviivaisella pelillään vietyä kiekon hyökkäyspäähän ja toimitettua kiekon USA:n maalille. Ketjun viimeistely kuitenkin ontui.

Pelin kuva muuttui nopeasti Rasmus Kuparin otettua noin kymmenennen minuutin kohdalla hyökkäyspäässä kyynärpäätaklauksesta kaksiminuuttisen. USA:n ylivoima osoitti heti vaarallisuutensa, kun Oliver Wahlström laukoi kiekon ohi Ukko-Pekka Luukkosen. Leijonien onneksi tätä maalia ei kuitenkaan hyväksytty. Myös tämän jälkeen Yhdysvaltojen ylivoima loi tukun laadukkaita tilanteita, muttei onnistunut siirtymään ottelussa johtoon.

Suomi sai vahvan jakson selvitettyään Kuparin ja Anttoni Hongan rangaistukset. Leijonalauma sai useamman ketjun voimin kiekon hyökkäysalueelle ja loi paikkoja muun muassa Aleksi Heponiemelle. Vahva jakso palkittiinkin ylivoimalla. Suomen ylivoima kangerteli kuitenkin pahasti.

Leijonien kannalta ensimmäisen erän lopun ylivoima toi huonoja uutisia, kun loistavan turnauksen pelannut Aarne Talvitie joutui pukukopin puolelle. Joukkueen kapteeni palasi peliin vielä toisen erän lopussa, mutta joutui jättämään pelin lopullisesti kesken kolmannessa erässä.

Yhdysvallat hallitsi toista ja kolmatta erää

Toinen erä oli vahvasti Yhdysvaltojen. Suomi sortui lukuisiin kiekollisiin virheisiin ja toisaalta USA teki lukuisia kiekonriistoja ja kykeni nopealla pelaamisellaan luomaan jatkuvasti vaarallisia tilanteita pakottaen Suomen rikkomaan. Nuoret Leijonat kuitenkin kesti rynnistykset, ja maalilla Luukkonen ei ollut yllätettävissä.

Erän kuvan vastaisesti maalin tekikin lopulta Suomi. Leijonalauma pääsi ylivoimalle Evan Barrattin otettua turhan hyökkäyspään rangaistuksen maalivahdin estämisestä. Tätä seuranneella ylivoimalla Jesse Ylönen vei Suomen 1-0-johtoon komealla laukauksella yläkulmaan. Syöttöpisteet maaliin merkattiin Oskari Laaksoselle ja Valtteri Puustiselle.

Kolmas erä alkoi samankaltaisella käsikirjoituksella. USA hallitsi ottelua ja peli oli pääosin Suomen puolustusalueella. Maalinteon aloitti kuitenkin Suomi, kun erää oli pelattu kuusi minuuttia. Rasmus Kupari kuljetti kiekon hyökkäysalueelle ja kiekko pelattiin Heponiemen kautta viivaan Otto Latvalalle, ja puolustaja toimitti kiekon maalin perukoille.

Yhdysvallat ei kuitenkaan luovuttanut, vaan tuli ripeästi tasoihin. Vain minuuttia myöhemmin USA kavensi pelin lukemiin 1-2 Alexander Chmelevskin maalilla. Hetkeä myöhemmin Wahlströmillä oli jo loistava paikka tasoittaa peli, mutta hyökkääjä epäonnistui. Sen sijaan seuraavassa hyökkäyksessä Josh Norris onnistui ohittamaan Luukkosen napakalla laukauksella suoraan syötöstä.

Suomi kykeni kuitenkin katkaisemaan Yhdysvaltojen rynnistyksen kolmannen erän lopulla ja ottelun loppuhetkillä myös Nuoret Leijonat saivat luotua laadukkaita hyökkäyksiä. Tämä palkittiinkin lopulta Kakon tekemällä voittomaalilla ja näin Suomi nappasi maailmanmestaruuden lukemin 3-2.