Yhdysvallat niittasi taululle Jack Hughesin johdolla hirmulukemat – Pikkuleijonien turnaus on ohi

MAAJOUKKUE / Raportti
Kuva © Saimi Airaksinen
Suomen unelma välieräpaikasta koki kovan kolauksen, kun Yhdysvallat selätti Pikkuleijonat eleettömällä 6–0-voitollaan. Ottelun johtotähti Jack Hughes teki ottelussa tehot 3+1. Suomen tulos koko turnauksessa jättää ilmaan suuria kysymyksiä.

Lähtökohdat

Suomi lähti otteluun ilman pelikiellossa ollutta puolustaja Antti Tuomistoa. Kalle Loponen nostettiin Santeri Hatakan puolustajapariksi ja Tuomiston paikan ylivoimassa otti Mikko Kokkonen. Kasper Simontaival nostettiin oikeakätisenä myös Anton Lundellin ylivoimaketjuun. Lohkovoittaja Yhdysvallat lähti otteluun puhtaalla alkusarjalla kun se voitti kaikki alkusarjan ottelunsa maalierolla 31-10.

Yhdysvaltojen Cole Caufield (11+2), Jack Hughes (5+7) ja Matthew Boldy (3+8) miehittivät koko kisojen postepörssin kolmen kärkeä. Suomen paras pistemies Patrik Puistola oli viimeistellyt neljässä pelaamassaan ottelussa tehot 5+0.

Ensimmäinen erä

Ottelu alkoi alle 18-vuotiaiden kisoihin totutulla tavalla, suurin mahdollinen vaihde pohjassa, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Suomi hallitsi hienoisesti ottelun ensimmäisiä tapahtumia ja pikkuleijonat haali kolmen ensimmäisen minuutin aikana peräti kolme maalipaikkaa. Vähintään yhtä hyvin pelissä oli mukana ikäluokan parhaimpiin maalivahteihin lukeutuva Yhdysvaltojen Spencer Knight.

Yhdysvallat pääsi kuitenkin peliin nopeasti mukaan kun ajassa 6:25 Alex Vlasicin oivallinen syöttö tavoitti Matthew Beniersin, joka ohitti tilanteessa helpon näköisesti suomalaispuolustajapari Iivari Räsäsen ja Toni Niemelän. Erän parhaasta suomalaistilanteesta vastasi Mikko Petman, joka ei kuitenkaan saanut Aatu Rätyn oivallisesta pelaamisesta huolimatta kiekkoa avopaikasta ohi maalivahti Knightin. Hetki tilanteesta Jack Hughes piti suomalaispuolustusta jälleen pilkkanaan kun hän ohjasi Anton Lundellin nenän edestä kiekon ohi Suomen maalissa pelanneen Roope Taposen.

Kaiken kaikkiaan Suomen puolustuspelaamisesta näkyi epävarmuus ja tilanteiden läpikäymättömyys. Pelaajan saadessa riiston aikaan, puhe jää kentän muilta pelaajilta vähäiseksi. Erässä nähtiin ylivoimatilanteita, joissa niin Yhdysvallat kuin Suomikin pääsi kokeilemaan maalintekoa. Yhdysvallat ei saanut maalia aikaiseksi, mutta rakensi monta vaarallista maalipaikkaa. Suomen alivoimapelaaminen oli kuitenkin onnistunutta ja tilanne säilyi 0–2:ssa. Pikkuleijonien oma ylivoima ei tuottanut vaarallisia maalintekotilanteita.

Toinen erä

Toiseen erään lähtiessä tilanne oli 0–2. Yhdysvallat oli pelannut vakuuttavan ensimmäisen erän ja Pikkuleijonien tuli parantaa kokonaisvaltaisesti koko peliään, jotta tilanne saataisiin käännettyä Suomen eduksi. Etenkin ylivoimapelaamisen oli nyt tuotettava onnistumisia.

Bobby Brink aloitti toisen erän turhalla hyökkäyspään jäähyllä ja Suomen ylivoima päästettiin jälleen irti. Tilanteet jäivät kuitenkin ensimmäisen ylivoiman tapaan vähäisiksi. Erikoisinta oli nähdä Suomen kiekottomien pelaajien liike, jota ei juurikaan ollut. Katsojan silmään näytti, että Pikkuleijonilla ei juurikana ollut ennakkoon sovittuja kuvioita tai sitten valmennus ei ollut selvittänyt riittävästi Yhdysvaltojen aktiivista alivoimanelikkoa. Tilan vähyys ja aktiivisuus oli myrkkyä Pikkuleijonille.

Hetki ylivoimapelin jälneen Trevor Zegras syötti hyvään paikkaan Jack Hughesille, mutta Roope Taponen nollasi hienosti suurlupauksen laukauksen. Tilanteen jälkeen Suomi sai vahvan hyökkäyksen Yhdysvaltojen päähän, mutta kesken tilanteen, puolustaja Hatakka teki siniviivalla kohtalokkaan virheen, josta Hughes pääsi läpiajoon, eikä hän erehtynyt toista kertaa. Yhdysvallat oli nyt kolmen maalin johdossa, mikä oli ansaittua.

Ottelun puolivälissä Bobby Brink otti jälleen turhan jäähyn, mutta Suomen ylivoima ei saanut edelleenkään maalia aikaiseksi. Ykkösylivoima sai rakennettua tällä kertaa hyvän maalipaikan. Suomen kenttäpelaajista parhaiten pelannut Ville Heinola loihti Anton Lundellille hyvän laukaisupaikan, josta aukeni Patrik Puistolalle irtokiekko, mutta kiekko ei löytänyt tietään Knightin selän taakse tälläkään kertaa. Yhdysvallat sai kokeilla erän aikana myös ylivoimalla, mutta Pikkuleijonien alivoima oli jälleen hyvää.

Erän lopussa Yhdysvallat sai rangaistuslaukauksen, josta Caufielt pääsi yrittämään turnauksen 12 maaliaan, mutta Taponen torjui tilanteen upeasti ja tilanne säilyi 0–3:ssa. Heinola ja maalivahti Taponen pitivät tässä vaiheessa ykislösuoritteillaan Pikkuleijonien välieräunelmaa pystyssä.

Jack Hughes kaatoi kuitenkin kylmää vettä Suomen niskaan. Ottelun viimeisellä minuutilla Yhdysvallat onnistui jälleen katkomaan Suomen hyökkäykseenlähdön ja tilanne päättyi Hughesin komeaan maaliin.

Kolmas erä

Suomen kannalta tilanne näytti hyvin haastavalta kolmanteen erään tultaessa. Neljän maalin tappioasetelma kahden erän jälkeen on jääkiekko-ottelussa vaikeasti käännettävissä voitoksi, muttei mahdotonta.

Heti erän alkuun Yhdysvaltojen kapteeni Hughes esitti yksilötaitojaan ohittaen kolme Suomen pelaajaan, mutta laukauksen torjui kuitekin hyvää ottelua pelaava Roope Taponen. Taponen näytti torjunnoillaan myös hetki tilanteen jälkeen seuranneesta ylivoimasta, että hänestä Suomen voitto ei jää tänä iltana kiinni.

Pikkuleijonat haki vimmalla kavennusmaalia, mutta vaaralliset paikat laadukkaasti läpi ottelun pelannut yhdysvaltalaispuolustus sai pelattua pois. Kesken painetilanteen ja siirretyn rangaistuksen aikana, Suomen johtotähti Anton Lundell teki junioritasoisen virheen. Yhdysvaltalaispelaaja oli juuri koskettamassa kiekkoon ja Suomi pääsemässä pelaamaan ylivoimaa, mutta Lundell päättikin ottaa tilanteesta kaksiminuuttisen kampituksesta. Tilanne kuvastaa hyvin lahjakkaan pelaajan tätä turnausta. Yleisö, joukkue ja pelaja itsekin toivoi varmasti toisenlaista turnausta. Joukkuelajissa yksittäisen pelaajan suoritusta ei pidä liikaa alleviivata. Saman voi sanoa muistakin Suomen avainpelaajista, jotka ovat suoriutuneet lähtökohtiin nähden vaisusti.

Viimeisellä kympillä Yhdysvallat niittasi pelille lopun. Ensin Hughes toi eleettömästi kiekon Suomen alueelle ja pelasi hyvän laukaisupaikan maalinälkäiselle Colefieldille, joka niittasi räjähdysmäisellä laukauksella turnauksensa 12 maalinsa. Hetki tilanteesta Bobby Brink teki lopputulokseksi vielä 6–0.

Kokonaisuus

On erikoista, miten harjoitusotteluissa ja turnauksissa tiukkoja pelejä Yhdysvaltoja vastaan pelannut Suomi oli niin vaisu. Alkusarja oli vaikea, mutta 12–0-voiton Sveitsistä olisi luullut avanneen hieman Pikkuleijonien peliä. Nuorille pelaajille onnistumiset ovat hyvin tärkeitä ja tuossa ottelussa moni avainpelaaja sai onnistumisen. Yhdysvalloilla oli kiistatta materiaalietu, mutta aivan 6–0-lukemia harva osasi odottaa.

Pikkuleijonilla oli maalintekotilanteiden rakennuksessa läpi ottelun isoja vaikeuksia. Sen sijaan Yhdysvallat vyörytti läpi ottelun laadukkaita ja järjestelmällisiä tilanteita Suomen päätyyn. Lukemat voisivat olla helpoisti 10–0, sillä joukkueelta nähtiin ainakin kolme tolppalaukausta.

Suomi tuntui hakevan alusta alkaen turhankin hampaatkin irvessä maaleja, jolloin laadukkaita tilanteita ei juurikaan saatu rakennettua. Pikkuleijonat pelasi heikon ottelun, eikä sillä ollut palaakaan tänään Yhdysvaltoja vastaan. Parempaa sopi odottaa monelta pelimieheltä Anton Lundell aivan etunenässä.

Yhden mestarusuosikeista kuuluneen Suomen esitys on tämän turnauksen ylivoimaisesti suurin alisuoriutuminen.