Yhdysvallat nollasi Suomen pronssiottelussa

MAAJOUKKUE / Raportti
Tämän lähemmäksi maalia Suomi ei pronssiottelussa päässyt.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Tyttöleijonat kärsi tappion Yhdysvalloille MM-kisojen pronssiottelussa maalein 0–5. Yhdysvallat loi Suomea enemmän maalipaikkoja ja oli ennen kaikkea terävämpi niissä. Suomella ei ollut onnikaan myötä ja lopusta piti huolen vakuuttavasti Yhdysvaltojen maalilla esiintynyt Annelies Bergmann, joka torjui ottelussa 23 kertaa. Pronssimitali oli Yhdysvalloille ensimmäinen laatuaan tällä tasolla.

Ottelun alku oli luisteluvoimaisen Yhdysvaltojen, joka piti kovaa tempoa saaden useampia hyökkäyspään pyörityksiä aikaiseksi. Se sai luotua useampia vaarallisia tekopaikkoja, jotka Tyttöleijonat Kerttu Kuja-Halkolan johdolla ja pienen tuurin avulla selvittivät. Aivan koko erää Suomi ei kuitenkaan ilman takaiskua kestänyt. Joy Dunne vei Yhdysvallat 1–0-johtoon laukomalla kiekon onnekkaasta päätypompusta rystyllä ohi Kuja-Halkolan vajaa kolme minuuttia ennen erätaukoa. Tappiolle jäänyt Suomi terästäytyi ja sai hetkellisesti parempaa otetta, mutta maalia se ei onnistunut tekemään, vaikka kiekko pyöri lähes maaliviivalla.

Suomi esiintyi toisessa erässä hyvin, vain maalit jäivät uupumaan. Suomen vahvasta hallintajaksosta ja ylivoimasta huolimatta erän ainoista maaleista vastasi Yhdysvallat. Samantha Taber iski jäähyaitiosta vapauduttaan Yhdysvaltojen toisen maalin päästyään läpiajoon reilu viisi minuuttia ennen toisen erän loppua. Vain kaksi minuuttia tästä Kendra Distad lisäsi Yhdysvaltojen johdoksi 3–0.

Suomen aktiivinen peli tuotti erässä useampia hyviä tilanteita. Tuuli Tallinen teki puolustajan paikalta röyhkeän nousun maalille, mutta ei pystynyt ohittamaan rystyllä Yhdysvaltojen maalivahti Bergmannia. Tallisen ohella Pauliina Salonen ja parikin paikkaa saanut Sanni Vanhanen pääsivät kokeilemaan maalintekoa, mutta Yhdysvallat Bergmannin johdolla ei suostunut antautumaan.

Kolmanteen erään Suomi teki pieniä muutoksia hyökkäysketjuihinsa. Heti päätöserän ensi minuuteilla Neea Pelkonen sekä Abigail Byskata olivat lähellä maalintekoa, mutta kiekko ei suostunut hyvistä yrityksistä huolimatta löytämään tietään Yhdysvaltojen maaliin. Alexandra Lalonde sen sijaan onnistui yllättämään Kuja-Halkolan erän puolivälissä laukomalla kiekon upeasti ranteella aivan maalin takayläkulmaan hienon yksilösuorituksen päätteeksi. Suomalaisista Julia Schalin pääsi alivoimalla läpiajoon, mutta Bergmann oli maalillaan ohittamaton. Anabella Fanale löi loppulukemat 5–0 tyhjään maaliin Suomen haettua kavennusosumaa ilman maalivahtia.

Yhdysvallat pääsi juhlimaan MM-pronssia, joka oli sille historian ensimmäinen tällä tasolla.