Suomi sinnitteli ennakkosuosikki Yhdysvaltoja vastaan − hukatut maalipaikat näkyivät tylysti tulostaululla

MAAJOUKKUE / Raportti
Anni Keisala joutui tekemään täyden työn Suomen maalilla.
Kuva © Tiina Puputti
Suomi kohtasi tiistain myöhäisillassa Yhdysvallat MM-kisojen välierässä. Vastustaja hallitsi kiekkoa ja kenttätapahtumia, mutta muutaman kerran suomalaiset pääsivät hätyyttelemään maalia. Yhdysvallat vei ottelun lopulta nimiinsä lukemin 3–0.

Ottelun kokonaiskuva piirtyi hyvin nopeasti. Yhdysvallat hallitsi kiekkoa ja sai rutkasti Suomea enemmän laukauksia kohti maalia. Suomen mahdollisuudet lepäsivät läpi välierän kärkihyökkääjissä ja maalivahtipelissä.

Vaikka Suomella oli läpi ottelun riittävästi maalipaikkoja, pystyi Yhdysvallat rutinoituneella tekemisellään hallitsemaan peliä ja tekemään tarvittavat osumat sinivalkoisten taistelusta huolimatta. Loppunumerot kirjattiin Yhdysvalloille 3−0, kun Kendall Coyne Schofield laittoi pikkumustan tyhjään Suomen maaliin kolmannen erän lopussa.

Suomi eteni välieriin voittamalla Tšekin Sanni Vanhasen läpiajomaalilla 1−0. Yhdysvallat-välierään maalille asettui jälleen Anni Keisala. Ykkösvitja Susanna TapaniMichelle KarvinenPetra Nieminen oli ollut joukkueen syömähammas monessa ottelussa ennen välierää.

Kamppailu lähti liikkeelle Yhdysvaltojen kovalla paineella, mutta Suomen viisikkopuolustus kesti Keisalan avustuksella. Ykköskenttä sai muutaman tekopaikan vastustajan päätyyn, mutta varsinaisesti läheltä piti -tilanteita ei avauskympillä yhdysvaltalaispäädyssä nähty. Myöhemmin erässä Elisa Holopainen kilautti tolppaan.

Suomi sai myös pelata kaksi minuuttia kahden pelaajan ylivoimalla, kun Jesse Compher ja Hayley Scamurra ottivat yhtäaikaiset rangaistukset. Erikoistilanne kuivui kuitenkin kokoon totaalisesti. Ensimmäisen erän loppuun tulleella ylivoimalla Noora Tuluksella oli loistopaikka siirtää Suomi johtoon maalivahti Nicole Hensleyn antamasta irtokiekosta. Yritys viuhahti kuitenkin lopulta ohi.

– Meillä oli ne kolme huippupaikkaa. Ensimmäisessä erässä kaksi minuuttia ylivoimaa viidellä kolmea vastaan, mikä meni ihan penkin alle ja sitten oli vielä myöhemmin toinen ylivoimamahdollisuus. Niistähän meidän olisi pitänyt se momentum itsellemme ottaa, Suomen päävalmentaja Pasi Mustonen totesi tv-haastattelussa.

Yhdysvallat aloitti maalinteon toisessa erässä

Yhdysvallat tuli kovaa päälle myös toisen erän alussa ja painostuksen seurauksena päivänvalonsa näki myös ottelun avausmaali. Alexandra Carpenter ohjasi Lee Steckleinin lähettämän viivakudin ohi voimattoman Keisalan. Myös Amanda Kessel pääsi syöttöpisteille.

Maalinsa jälkeen Yhdysvallat sai kiekonhallinnan kunnolla itselleen ja Suomi joutui puolustamaan puolustusalueen keskustaa vastustajan viedessä hyökkäyksiä syvälle päätyyn. Suomi joutui ensikertaa alivoimalle, kun Tanja Niskanen passitettiin kaksiminuuttiselle kampituksesta. Keisala piti maalillaan huolen, ettei Yhdysvallat tehnyt lisämaaleja erikoistilanteessa.

Lopulta etevä maalivahtipelikään ei Suomea pelastanut, kun Abbey Murphy karkasi Jenni Hiirikoskelta ja ujutti kiekon ohi Keisalan. Vielä ennen toista erätaukoa kapteeni Hiirikoski nosti kiekon Yhdysvaltojen maalille, mutta Karvisen johtama ykkösnyrkki ei saanut jatkotilanteesta kuitenkaan ohitettua maalivahti Hensleytä.

Lopussa piti yrittää riskillä

13. hyökkääjänä otteluun lähtenyt Emilia Vesa sai ensimmäiset vaihtonsa päätöserän alussa. Kenties päävalmentaja Mustonen teki erätauolla jotain maagista, sillä Suomi hyökkäsi tovin ajan terävästi. Hensley joutui torjuntatöihin oltuaan liki työttömänä pitkään toisen erän aikana.

Suomen tähtihyökkääjä Tapani sai hankittua yhdysvaltalaisjäähyn hienon luistelunsa päätteeksi. Mustonen otti ennen erikoistilannetta aikalisän. Suomalaisvalmennus veti myös Keisalan maaliltaan, kun otteluaikaa oli jäljellä seitsemän minuuttia.

Vaikka Suomi haki yritteliäästi kavennusmaalia, sai Yhdysvallat kuitenkin ratkaistua ottelun lopullisesti, kun Coyne Scofield sivalsi kiekon tyhjänä ammottaneeseen suomalaismaaliin.

– Ensimmäinen erä oli ihan hyvä ja kolmas erä varsinkin, mutta toinen erä ratkaisi ottelun täysin jenkeille. Kyllä tästä positiivinen fiilis jää, kunhan saa tappion pois mielestä. Ottelun vauhti oli hyvä, eikä homma jää meillä ainakaan kunnosta kiinni, Mustonen analysoi tv-haastattelussa.

– Nyt on tärkeää nollata tunnetila, koska vuodent ärkein peli on vielä edessä.

Suomen tie vie näin ollen pronssiotteluun, jossa se kohtaa häviäjän ottelusta Kanada−Sveitsi. Yhdysvallat kohtaa samaisen ottelun voittajan MM-finaalissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle