Kanada voitti Yhdysvallat tiukassa välierässä ja huipentaa MM-turnauksensa finaaliin

MAAJOUKKUE / Raportti
Mangiapane lurittaa kiekon Yhdysvaltojen verkkoon.
Kuva © Samuli Huikuri
Pohjoisamerikkalaiset selvittivät välejään MM-kisojen ensimmäisessä välierässä. Kanada oli selvästi sisuuntunut alkulohkossa kokemastaan nöyryytyksestä.

Pohjoisamerikkalainen klassikkokamppailu ei ehkä tällä kertaa jää olympia- ja World Cup -kohtaamisten rinnalle historiankirjoihin, mutta vauhdikasta peliä Riika-areenan kaukalossa kuitenkin nähtiin.

Harvalukuinen yleisö näki, kuinka Kanada kampesi itsensä haastavan turnaustaipaleensa kruunuksi MM-finaaliin kesken kisojen mukaan liittyneen hyökkääjänsä kahdella osumalla.

Yhdysvallat ja Kanada kohtasivat jo alkulohkossa, jolloin vaahteralehtipaidat jäivät pahasti jalkoihin. Joukkueen taival onkin ollut MM-välierään tultaessa nousujohteinen. Yhdysvallat on sen sijaan pelannut tasaisen hyvällä tasolla koko turnauksen.

Jo avauserä osoitti, että Kanada ei tulisi myymään nahkaansa yhtä helpolla kuin edellisellä kerralla. Yhdysvallat jatkoi kovaa luistelu- ja karvauspelaamistaan, mutta Kanada pystyi vastaamaan liikkeeseen.

Brandon Pirri vei vaahteralehtipaidat johtoon jo ottelun alussa, mutta Colin Blackwellin tasoitus oli kenttätapahtumiin nähden ansaittu. Sen verran tasaisesti pohjoisamerikkalaiset kaukalossa mittelivät.

Yhdysvalloilla oli läpi ottelun kenties maukkaammat maalipaikat, mutta Darcy Kuemper oli kanadalaisten maalilla sekä vireessä että onnekaskin. Myös virkaveli Cal Petersen toisessa päässä jatkoi vakuuttavaa peliään.

Kanada onnistui lähtemään viimeiseen erään maalin johdossa, kun Andrew Mangiapane puski maalinedustalle täysosuman tekoon. Joukkue oli päästä myös kahden maalin karkumatkalle, mutta syntynyt osuma hylättiin paitsiona Yhdysvaltojen päävalmentajan Jack Capuanon onnistuneen haaston jälkeen.

Viihdettä pohjoisamerikkalaisittain loppuun asti

Kolmannessa erässä Kanada sitten karkasi Mangiapanen illan toisella osumalla. Calgary Flamesia seuratasolla edustava hyökkääjä pujahti yhdysvaltalaispakkien taakse ja ohitti Petersenin.

Vikkelimmät saattoivat jo ennättää ajatella, että voittamaan tottuneet kanadalaiset eivät enää kahden maalin johdossa antaisi itseään yllätettävän. Alexander Chmelevski kuitenkin toi joukkueen 2−3:een.

Varsinaisen peliajan lähestyessä loppuaan Yhdysvallat pyrki lisäämään painetta Kanadan päätyyn ja vaahteralehtipaidat koettivat tulla viisailla valinnoilla prässin alta pois.

Kanada onnistui kuin onnistuikin pitämään vastustajansa poissa vaarallisimmilta tekopaikoilta ehkä lukuun ottamatta Tage Thompsonin puolittaista ohjausta maalin edestä. Viimeisen niitin ottelulle painoi tyhjään maaliin Lukostakin tuttu hyökkääjä Justin Danforth.

Vaahteralehtipaidat etenevät sunnuntain finaaliin ja kohtaavat siellä voittajan ottelusta Suomi−Saksa. Yhdysvaltojen tie vie pronssiotteluun, jossa vastaan tulee toisen välierän häviäjä.

» Lähetä palautetta toimitukselle