Tšekki rallatteli kymmenen vuoden mitalittoman putken poikki − Jalonen ja Kaskinen tekivät historiaa

MAAJOUKKUE / Raportti
Tšekin vaihtopenkki otti ilon irti mitalista.
Kevään 2022 MM-kisojen pronssimitalisti on Tšekki, joka nousi 1−3-tappioasemasta komeaan 8−4-voittoon. Kari Jalosesta tuli kautta aikain ensimmäinen suomalainen, joka voitti arvokisamitalin muun kuin Suomen päävalmentajana.

Suomalaiset saivat mitalin kaulaansa jo sunnuntain alkuiltana, kun päävalmentaja Kari Jalosen ja valmentaja Kalle Kaskisen kaulaan pujotettiin pronssit Tšekin ottaessa ensimmäiset arvokisamitalinsa kymmeneen vuoteen.

Vaikeasta alusta ja kahden maalin tappioasemasta toipunut Tšekki kukisti pronssipelissä Yhdysvallat lukemin 8−4 (1-3, 1-0, 6-1). Tšekin hahmoja olivat maalille vaihdettu Ilves-vahti Marek Langhamer sekä hattutempun viimeistellyt NHL-supertähti David Pastrňák.

Jalonen ja Kaskinen tekivät historiaa, kun heistä tuli kautta aikain ensimmäiset jääkiekon arvokisoissa muun maan valmentajana mitaleille päässeet suomalaiset.

Jalosella oli näppinsä pelissä myös heidän onnistumisen osalta. Langhamer tuli maalille toiseen erään, kun oma joukkue oli 1−3-tappiolla. Pastrňák puolestaan aloitti ottelun David Krejčín ketjussa, mutta sai siirron ja heräsi Tomáš Hertlin ketjussa. Ykkösketjuun hänen tilalleen vaihdettiin Matěj Blümel, joka osaltaan vaikutti etenkin Roman Červenkan tehoihin (1+1).

Avauserä oli paha pettymys Tšekin osalta. Vain nelosketjulla näytti tekevän riittävästi töitä pelin voittamiseksi, ja vaikka joukkueella oli selkeitä hallintajaksoja, sortui joukkue omassa päädyssä pahoihin merkkausvirheisiin ja huolimattomuuteen. Yhdysvallat pääsi hääräämään vapaasti maalinedustalla ja painoi kiekon peräti kolme kertaa reppuun. Karson Kuhlman nousi päärooliin kahdella osumalla.

Toisessa erässä Tšekki nousi maalin päähän, mutta edelleen oli epäselvää riittäisikö joukkueen iskukyky tulemaan rinnalle ja ohi. Vastaus koettiin kolmannessa erässä, joka osoittautui Yhdysvaltojen väsähtämiseksi ja Tšekin ilotulitukseksi. Pastrňák paukutteli hattutempun ja David Kämpf osui kahdesti. Edes Yhdysvaltain päävalmentaja David Quinnin ottama aikalisä ei auttanut kääntämään peliä oikeaan suuntaan.

Ottelun päättyessä Tšekin joukkue intoutui vapautuneeseen riemuun. Mitalienjaossa Kari Jalonen tuuletti ja sai raikuvat aplodit Tampereen areenan yleisöltä. Turnauksen alkuvaiheessa kovaakin kritiikkiä saanut päävalmentaja sai lopulta hyvän lopputuloksen aikaiseksi.