Tiivola voittomaalikilpailun ainoa onnistuja − Suomelle kaksi pistettä turnausavauksesta

MAAJOUKKUE / Raportti
Peter Tiivola ratkaisi Suomelle voiton.
Kuva © Samuli Huikuri
Suomi avasi omalta osaltaan Venäjän EHT-turnauksen voitolla. Prahassa pelatussa avausottelussa Suomi kukisti Tšekin voittomaalikilpailussa lukemin 3–2.

Tšekki oli tasoittanut ottelun viimeisellä minuutilla, ja jatkoajalla molemmilla oli omat tilaisuutensa. Markus Granlundin saatua rangaistuksen Tšekki sai ylivoiman. Aivan viime sekunneilla vain tämän ottelun turnauksessa pelannut joukkueen suurin tähti David Krejci pääsi yrittämään Harri Säterin ohittamista, mutta suomalaismaalivahti veti pidemmän korren.

Voittomaalikilpailusta Suomi nappasi kaksi pistettä, kun ensimmäisenä laukojana Peter Tiivola onnistui. Muut yhdeksän yritystä päättyivät maalivahtien torjuntaan.

Suomi johtaa kahdesti, Levtchille avausmaali

Ville Pokka järjesti Granlundille maalipaikan jo ensimmäisessä vaihdossa, mutta sen jälkeen pelattiin varsin tunnustelevaa peliä muutama minuutti. Tšekin kova karvaus avasi pyörityksen ja Michal Repikin maalipaikan, mutta laukaus meni ohi.

Tšekki pyöritti aikansa, mutta kesken painostuksen joukkueen aloittaessa hyökkäystään sattui kiekonmenetys, jonka Suomi kuittasi. Salavat Julajev Ufan ketju oli asialla, kun Granlund syötti ja Sakari Manninen viimeisteli. Tämän jälkeen peli tasaantui, ennen kuin Tšekki sai rajun painostuksen Suomen kahden peräkkäisen jäähyn myötä.

Toisessa erässä pelattiin hyvin paljon virheitä vältellen, eikä kovinkaan kummoisia maalipaikkoja nähty kummassakaan päässä kenttää. Suomi sai erän puolivälissä ensimmäisen ylivoimansa, eikä onnistunut käyttämään sitä, vaikka Jere Karjalaiselle pelattiin kaksi hyvää lämäripaikkaa.

Tšekki tuli tasoihin pitkän pyörityksen jälkeen Jan Kovarin laukauksella ruuhkan takaa. Teemu Hartikainen pääsi puolittaiseen läpiajoon minuuttia myöhemmin, mutta epäonnistui. Tšekki lisäsi vauhtiaan, ja Kovar vapautti Michael Frolikin, joka ei onnistunut ohittamaan Säteriä.

Suomi meni hieman ennen kolmannen erän puoliväliä johtoon. Maalinteossa onnistui yksi turnauksen leijonamiehistön ensikertalaisista, Anton Levtchi, joka pääsi lataamaan kiekon maaliin paluukiekosta. Suomi joutui vielä tämän jälkeen alivoimalle, mutta niin Milan Gulasin kuin Krejcin yritykset jäivät tuloksettomiksi. Tšekin kiriä sen jälkeen haittasi Vladimir Sobotkan rangaistus. Tšekki nousi kuitenkin tasoihin 11 sekuntia ennen loppua, kun Gulas yritti tavoitella Krejciä. Manninen onnistui katkaisemaan syötön, mutta hän ohjasi kiekon epäonnekseen omiin.

Torstain toisessa ottelussa Venäjä voitti Ruotsin 1−0 Vjatseslav Voinovin ajassa 47.55 tekemällä maalilla.