Tšekki sysäsi Ruotsin pronssiotteluun ja varmisti ensimmäisen mitalinsa 18 vuoteen

MAAJOUKKUE / Raportti
Tšekki kampesi lopussa finaaliin.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Ottelun ensimmäinen erä eteni Tšekin komennossa, mutta vaarallisia maalipaikkoja ei syntynyt. Ruotsi sai oman etsikkoaikansa Jiří Ticháčekin otettua rangaistuksen pelin viivyttämisestä, mutta ylivoima jäi melko aseettomaksi. Myös Tšekin ylivoimaa päästiin näkemään, kun Adam Engström kampesi Martin Ryšavýn päätyyn sääntöjen vastaisesti puolittaisen läpiajon päätteeksi.

Ottelun panos näkyi varovaisuutena molempien joukkueiden otteissa, eikä erässä nähty mainittavia tapahtumia.

Toisen erän alussa Ruotsin maalilla tapahtui, kun maalivahti Carl Lindbom hautoi kiekkoa lavassaan liian pitkään. Kiekko päätyi tšekkiläisille ja tätä seuranneen ruuhkan jälkeen nähtiin pientä tönimistä ja nokkapokkaa. 

Avausmaalin teki hieman ottelutapahtumien vastaisesti Ruotsi Ludvig Janssonin laukauksella. Suoraan syötöstä lähtenyt laukaus painui oman pelaajan tuottaman maskin ja maalivahti Tomáš Suchánekin olkapään kautta aivan ylänurkkaan.

Toisen erän puhuttavin tapahtuma sattui, kun Tšekki pelasi alivoimalla. Jonathan Lekkerimäki löi Matyáš Šapovalivia korkealla mailalla kasvoihin Šapovalivin purkasessa kiekon katsomoon. Tuomaristo ei kuitenkaan havainnut osumaa ja määräsi tilanteesta vain Šapovalivin kahden minuutin istunnolle.

Edellistä jäähyä oli jäljellä vielä 1.55, joten Ruotsi sai pitkän 5−3-ylivoiman. Kiekko pyöri paikoin maalin edustalla, mutta Tšekki selvitti alivoiman takaiskuitta.

Kotijoukkueen peli hyytyi hieman Ruotsin maalista ja kahden pelaajan alivoimasta, mutta se hiipi pikkuhiljaa jälleen peliin mukaan. Ruotsin puolustus kuitenkin pelasi hyvin eikä Tšekki päässyt juhlapaikoilta testaamaan Lindbomia.

Tšekki heräsi viime hetkillä

Jos toisen erän alkuhetkillä sohlasi Lindbom, päätöserän alkajaisiksi vastaavaan sortui Suchánek. Leijonapaidat selvisivät tilanteesta säikähdyksellä, kun Victor Stjernborg ei osunut kiekkoon tyhjän maalin edessä.

Ruotsi tyytyi pääosin puolustamaan johtoaan ja odottamaan Tšekin virheitä. Yhtä tolppalaukausta lukuun ottamatta keltapaidat tukkivat oman maalin edustan ja saivat estettyä vaaralliset tilanteet. Tšekin kunnollista kirivaihdetta saatiin odotella aivan viimeisille minuuteille saakka.

Tšekki sai vaihdettua Suchánekin kuudenteen kenttäpelaajaan Ruotsin huolimattoman pitkän kiekon jälkeen 54 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. 16 sekunnin kiekon siirtelyn jälkeen David Jiříček laukoi ruotsalaisvahdin patjan alta tasoitusmaalin ja ottelun jatkoajalle.

Jatkoajalla nähtiin useita läheltä piti -tilanteita ja etenkin Suchánek tšekkimaalilla joutui venymään äärimmilleen. Voittolaukauskilpailu alkoi häämöttää horisontissa, mutta Jiří Kulich oli eri mieltä. Kulich ohitti laidasta ruotsalaispelaajan ja maalille noustuaan laukoi terävästi Lindbomin kainalosta osuman, joka varmisti Tšekille ensimmäisen mitalin U20-kisoista sitten vuoden 2005.

» Lähetä palautetta toimitukselle