U18: Suomi nousi kahdesti kahden maalin takaa ohi Tšekin

MAAJOUKKUE / Raportti
Samu Tuomaala johti Suomen takaa-ajoa keräten kolmannessa erässä ylivoimatehot 2+1.
Kuva © Pasi Mennander // Suomen Jääkiekkoliitto
Tšekki johti ottelua jo 2−0 ja 5−3, mutta Suomi nousi etenkin kolmannen erän loistavan ylivoimapelin ansioista ja Samu Tuomaalan johdolla varsinaisella peliajalla 5−6-voittoon.

Ottelu alkoi Suomen kannalta karmeasti, kun Jokereiden U20-joukkuetta edustava Jaroslav Chmelar karvasi kiekon kulmassa ja pyöräytti sen maalin edustalle, josta Gabriel Szturc iski ottelun avausmaalin vain 30 sekunnin pelin jälkeen. Vajaan kahden minuutin kohdalla Verner Miettinen kampitti itselleen jäähyn, ja Tšekki siirtyi kahden maalin johtoon kaksi sekuntia jäähyn päättymisen jälkeen.

Suomi oli koko erän alakynnessä ja sai ensimmäisen laukauksen kohti Tšekin maalia vasta erän jälkimmäisellä kympillä, mutta kavensi kuitenkin 2−1:een Ville Koivusen laukauksella ajassa 11.01.

Erän ikäviin tapahtumiin kuului seuratasolla Tapparaa edustavan Tomas Hamaran loukkaantuminen. Hän ei palannut enää otteluun.

Suomi ensimmäistä kertaa johtoon toisessa erässä

Toiseen erään tuli latautunut Suomi, joka saikin tasoitettua ottelun vajaan neljän minuutin pelin jälkeen. Viljami Juusolan syöttö löysi keskeltä Miko Matikan, joka napautti pelivälineen ranteella patjan yli. Vain minuuttia myöhemmin Aleksi Heimosalmi nouti kiekon omasta päädystä ja purjehti läpi kentän vieden Suomen 3−2-johtoon.

Tšekki sai erän edetessä jälleen pelistä kiinni. Matikka palasi juuri kentälle jäähynsä jälkeen, kun Simon Marha tasoitti numerot 3−3:een. Suomellakin oli omat paikkansa, kun Ilveksessä kiekkoileva Jakub Kos otti vielä erän loppupuolella 2+10-minuuttisen jäähyn selkääntaklaamisesta.

Päätöserässä viisi jäähyä ja viisi maalia

Kolmannen erän alku mentiin taas Tšekin merkeissä ja parin minuutin pelin jälkeen David Moravec veikin kotijoukkueen uudelleen johtoon. Moravec piti kiekon hyökkäysalueella, ajoi kulmaa kohti ja laukoi kiekon maaliin. Vain hetkistä myöhemmin Suomi joutui alivoimalle Tomi Leppäsen koukittua jäähyn arvoisesti. Tšekki tarvitsi ylivoimapeliä vain kymmenen sekuntia siirtyäkseen takaisin kahden maalin johtoon, nyt lukemin 5−3.

Maalin jälkeen päävalmentaja Petri Karjalainen kutsui joukkueen koolle, ja Suomi käytti aikalisän. Viitisen minuuttia tämän jälkeen alkoi tapahtua. Ensin Brad Lambert otti hyökkäyspäässä koukkausjäähyn. Seuranneella ylivoimalla Jakub Altrichter oli liiankin innokkaana tekemässä maalia ja lähti puolestaan istunnolle huitaistuaan maalivahti Aku Koskenvuota sormille. Tasavajaalla pelatessa ensin Tšekki ja sitten Suomi pääsivät kokeilemaan maalintekoa läpiajosta, mutta molemmissa tilanteissa maalivahdit vetivät pidemmän korren.

Suomi sen sijaan käytti hyödyksi Lambertin vapautumista seuranneen lyhyen ylivoima-aikansa. Ajassa 52.11 Samu Tuomaala tykitti Jimi Suomen ja Lambertin syötöistä Pikkuleijonat jälleen maalin päähän.

Suomi sai hyvän takaa-ajon aikaiseksi ottelun loppua kohti, ja kun Tšekki otti ajassa 55.55 joukkuerangaistuksen liian monesta pelaajasta jäällä, ei Suomi jättänyt ylivoimaa käyttämättä. Tuomaalan laukaus puolustettiin pois, mutta tällä kertaa hän antoi nappisyötön kaimalleen Samu Salmiselle, joka pamautti suoraan syötöstä pelin uudelleen tasoihin.

Tšekin Lukas Pajer tarjosi Suomelle vielä avaimet käteen -pakettia voittoon otettuaan hyökkäyspäässä kampitusjäähyn 1.21 ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Suomen ylivoima iski vielä kerran 17 sekuntia ennen kuusikymppisen täyttymistä ja maalintekijänä oli jälleen Tuomaala.

Molemmat valmentajat tyytyväisiä

Tšekin päävalmentaja Jakub Petr kuvasi ottelua tyypilliseksi U18-jääkiekoksi, jossa tilanteet vaihtelivat nopeasti päästä päähän. Petr painotti useaan kertaan olevansa ylpeä joukkueestaan tappiosta huolimatta.

− En voi sanoa, että alivoimamme pelasi huonosti. Heillä on uskomattomia pelaajia, Petr summasi.

Suomen päävalmentaja Karjalainen puolestaan koki, että Suomi oli hieman onnekas pystyttyään roikkumaan ottelussa mukana ja tekemään voittoon tarvittavat maalit.

− Tänään kiekko pomppi meille, Karjalainen tiivisti.

Suomen huonon alun Karjalainen otti valmennusjohdon piikkiin.

Ville Koivuselta ja Jimi Suomelta tiedusteltiin Samu Tuomaalan merkityksestä joukkueelle.

− Olemme pelanneet tällä kaudella samassa ketjussa, Samu on hyvä pelaaja ja kun hän laukoo, se on lähes varmasti maali, Koivunen maalaili ketjukaveristaan Tuomaalasta.

Mistä joukkue löytää energian takaa-ajoon?
− Meillä on todella hyvä joukkuehenki, tiivisti Suomi.

» Lähetä palautetta toimitukselle