Mikko Mannerin Leijonat kiri voittoon Sveitsistä pitkän kaavan kautta – Tommi Tikka ja Ahti Oksanen sankareina

MAAJOUKKUE / Raportti
Mikko Mannerin johtama Leijonat oli vaikeuksissa Sveitsin kanssa.
Kuva © Topi Lainio
Sveitsi ja Suomi mättivät maaleja Zürichissä pelatussa EHT-ottelussa. Suomi venyi lopulta voittoon voittomaalikilpailussa.

Leijonat kohtasi kauden kolmannen EHT-turnauksen ensimmäisessä ottelussaan Sveitsin. Viime vuonna vastaavan turnauksen jumboksi jäänyt Suomi lähti tavoittelemaan kauden kolmatta voittoaan EHT:llä Mikko Mannerin komennossa päävalmentaja Jukka Jalosen toipuessa polvileikkauksesta.

Torstai-iltana Zürichissä käyty kamppailu päättyi Suomen voittoon voittolaukausten jälkeen maalein 6–5. Leijonien sankareita olivat tehot 2+1 ottelusta summannut Tommi Tikka sekä voittomaalikilpailussa ainoana laukojana onnistunut Ahti Oksanen.

Suomi avasi maalinteon

Vauhdikas ensimmäinen erä tarjosi kaksi osumaa. Tikka vei uransa ensimmäisellä A-maajoukkuemaalilla Leijonat 1–0-johtoon Joona Ikosen ja Janne Kuokkasen aggressiivisen päätykarvauksen kautta avautuneesta tilanteesta.

Suomen johtoa ei kuitenkaan kestänyt kauaa Luca Hischier tasoitettua pelin ylivoimalla. Hischierin maali syntyi kolmella yhtä vastaan -ylivoimahyökkäyksestä Willy Riedin katkaistua Robert Leinon syötön Suomen hyökkäyssinisellä.

Enempää maaleja avauserässä ei nähty, joten erätauolle siirryttiin tasatilanteessa 1–1.

Maalien täyteinen toinen erä

Kotiyleisö pääsi herkuttelemaan maaleilla joukkueiden viimeisteltyä yhteensä kuusi osumaa toisessa erässä. Suoraviivaisen isäntäjoukkueen tehokkuus oli kovalla tasolla Leijonien tuskaillessa oman pelinsä kanssa.

Sveitsi sai erään salama-alun Calvin Thürkaufin iskettyä kotijoukkueen edelle vain 15 sekuntia toisen erän alusta. Vajaassa neljässä minuutissa isännät olivat jo kolmen maalin karkumatkalla Dario Meyerin ja Simon Knakin onnistuttua ohittamaan Emil Larmin.

Arttu Ruotsalainen toi Leijonille helpotusta kaventamalla tilanteeksi 2–4.

Erän maalit eivät kuitenkaan olleet tässä. Michael Fora siirsi alivoimalla Sveitsin takaisn kolmen maalin johtoon. Myös Suomi osui erässä vielä kertaalleen Oksasen nostettua ylivoimalla maalin edestä lukemiksi 3–5.

Sveitsin hyvää erää varjosti kotihallissaan torjuneen Ludovic Waeberin loukkaantuminen erän puolivälissä. Ottelun kesken jättäneen Waeberin tilalle isäntien maalinsuulle luisteli Melvin Nyffeler, joka heti ensitöikseen pysäytti Niko Ojamäen kovan lyöntilaukauksen.

Leijonat kiri voittoon

Kolmas erä alkoi Leijonien kannalta toivotulla nuotilla Elmeri Erosen tällättyä Suomen maalin päähän. Sisuuntunut Suomi alkoi vyöryä kohti Sveitsin maalia, mutta Nyffeler kesti leijonapelaajien yritykset.

Leijonien takaa-ajo tuotti lopulta tulosta, kun Tikka onnistui tasoittamaan kamppailun ylivoimalla Suomen pelatessa ilman maalivahtia. Tikan illan toiseen osumaan ratkaisevan syötön antoi Juhamatti Aaltonen.

Ottelu venyi aina voittomaalikilpailuun, jossa ainoa onnistuja oli Suomelta ensimmäisenä laukonut Oksanen. Näin Suomen kiri kantoi voittoon asti, ja loppulukemat kirjattiin Leijonille 6–5.

Leijonien seuraava ottelu on luvassa lauantaina, kun se saa vastaansa Kari Jalosen luotsaaman Tšekin. Suomen ja Tšekin välinen kamppailu alkaa kello 13 Suomen aikaa.