Markus Granlund oli tehokas Leijonien voitossa Sveitsistä EHT-turnauksen päätösottelussa

MAAJOUKKUE / Raportti
Granlund laukoi kaksi ja syötti yhden osuman, kun Suomi voitti Sveitsin.
Leijonien EHT-turnaus päättyi turnauksen isäntämaata vastaan pelattuun otteluun. Suomen voittoon lukemin 4–1 päättyneessä kamppailussa panoksena oli turnauksen kolmossija, sillä molemmilla joukkueella turnaus eteni ailahtelevasti.

Sveitsin EHT-turnauksen päätöspäivä käynnistyi kahden ailahtelevan joukkueen kohtaamisella, kun Leijonille vastaan asettui turnauksen isäntämaa. Ottelu päättyi Leijonien voittoon lukemin 4–1. Ennen ottelua kunnioitettiin sveitsiläishyökkääjä Gaëtan Haasia, kun hän pelasi olympialaisten aikaan sadannen maaotteluottelun alppimaan paidassa.

Upea yksilösuoritus avasi ottelun maalinteon

Avauserä eteni Sveitsin hallinnassa, mutta Leijonilta oli erän aikana myöskin positiivisia asioita. Vahvasti läpi turnauksen pelanneen Joonas Kemppaisen johtama kakkosketju oli Leijonien erän parhaimmistoa, koska ketju loi Leijonien erän parhaimmat maalipaikat. Katkonaisessa erässä kumpikaan joukkue ei monesti suosinut hitaita lähtöjä, sillä kumpikin joukkue lähti oman maalinsa takaa vauhdikkaasti.

Leijonilla hyökkäykseen lähdöt jämähtivät ajoittain keskialueelle Sveitsin vahvan paineen vuoksi. Ruotsi-ottelun huilanneella Emil Larmilla oli virkaveli Gauthier Descloux'ta enemmän torjuttavaa erän aikana, vaikka Sveitsille tuomittiin ottelun ensimmäinen ja erän ainoa rangaistus. Suomi ei saanut ylivoimallaan maalia aikaiseksi, vaikka kiekko liikkui melkein koko kaksi minuuttisen Sveitsin puolustusalueella.

Ottelun avausmaalin laukoi upean yksilösuorituksen päätteeksi Lukas Frick, jonka jälkeen Leijonille harmia lisäsi 40 sekuntia takaiskusta Tony Sundin kiinnipitämisrangaistus. Suomi oli tutkinut Sveitsin ylivoimaa, eikä päästänyt tasakentällisin vahvempaa alppimaata useasti laukomaan erikoistilanteen aikana.

Leijonat nousi toisessa erässä johtoon

Leijonat tuli toisessa erässä kaukaloon vahvasti ja Markus Granlundin napakka rystylaukaus ohitti helpohkosti Descloux'n pelikellon ehtiessä kulua vain 16 sekuntia. Leijonien salama-alun jälkeen ottelussa oli hetkittäin suvantovaiheita, joissa molemmat joukkueet odottivat toistensa seuraavia siirtoja. Erän alkupuolella ottelun toinen linjatuomareista sai ikävän iskun jalkaansa ja joutui jättämään ottelun kesken.

Leijonilla ensimmäinen hyökkäysketju oli tässä erässä liekeissä ja ketju iski erän toisenkin osuman, kun Teemu Hartikainen laukoi kiekon verkkoon. Ikävän loukkaantumisen jälkeen tuomarit olivat kaukalossa valppaana välttääkseen seuraavia loukkaantumisia fyysisen erän aikana. Tuomaristo huomasi ottelun puolenvälin kohdilla kaukalossa jäärailon, joka korjattiin nopeasti kenttämestareiden toimesta.

Suomella oli erässä Sveitsiä parempia maalipaikkoja, vaikka kotijoukkue pääsikin ajoittain vaarallisesti Larmin maalin eteen. Kotiyleisöä herätti tuomareiden vihellys kiekon lipuessa maaliviivalla, kun päätuomarin mielestä isäntien hyökkääjä oli sekunteja ennen Michael Foran laukomaa kiekkoa Larmin vartioimalla alueella. Tuomarit kävivät asian vielä varmistamassa videotarkistuksella, eikä tuomio muuttunut videoita kelaillessa.

Sveitsille tuomittiin hävitystä valmentajan haastosta rangaistus, jonka Suomi pelasi hyvin tehottomuudesta huolimatta. Erän viimeisellä minuutilla Arttu Ruotsalainen iski ottelun neljännen maalin ja vankisti Leijonien johdon kahteen osumaan toiselle erätauolle. Viimeisillä sekunneilla ennen erätaukoa Fabrice Herzogilla oli mahdollisuus kaventaa tilanne jännittävämmäksi, mutta Larmi oli muurina maalilla.

Leijonat juhli turnauksen avausvoittoa

Kolmas kaksikymppinen käynnistyi Leijonilta väkevästi, sillä tehokkain Leijonien pelaaja Granlund laukoi Dean Kukanin kautta Suomen kolmen maalin johtoon illan viimeisellä osumalla. Osuman jälkeen Leijonilla oli ote kiekosta ja Sveitsillä peli-ilo loppui muutamista laadukkaista maalipaikoista huolimatta Erän ensimmäisillä minuuteilla Tony Sundin maila osui ikävästi Tyler Moyta kaulan seudulle, josta suomalaispuolustajalle tuomittiin kahden minuutin rangaistus.

Hyökkäjä Moy pystyi pienien hoitotoimenpiteiden jälkeen jatkamaan ottelua. Sveitsillä erikoistilanne oli jälleen tehotonta, sillä joukkue ei päässyt kuin vain hetkeksi hyökkäysalueelle. Leijonille annettiin mahdollisuus lisätä johtoaan ylivoimalla, mutta Sami Nikun kampitusjäähy tasoitti kentällä olevien pelaajien määrän reiluksi minuutiksi. Erän loppupuoliskolla Tommi Tikka oli hämmentämässä Descloux'ta sveitsiläispuolustajia, jotka eivät lämmenneet Tikan provosointiin.

Hartikaista taklattiin hyökkäysalueella poikkittaisella mailalla selkään, josta Sveitsille ei vihelletty rangaistusta ja Suomen onneksi Hartikainen pystyi jatkamaan Leijonien vahvaa pyöritystä energisessä kolmannessa erässä. Patrick Fischerin valmennusryhmä otti Tšekki-ottelussa maalivahdin pois hyvissä ajoin, mutta vauhdikas erä eteni suurimmaksi osin joukkueen puolustusalueella eikä Descloux'ta otettu pois Suomea vastaan loppuhetkillä maalin suulta.