Saksa ensimmäistä kertaa yli vuosikymmmeneen välieriin − Sveitsille toinen katkera puolivälierätappio putkeen

MAAJOUKKUE / Raportti
Saksa juhli ottelun aikana ja ennen kaikkea sen jälkeen.
Kuva © Samuli Huikuri
Keskieurooppalaiset joukkueet Sveitsi ja Saksa väänsivät paremmuudesta aina voittomaalikilpailuun asti. Siinä paremmaksi osoittautui Saksa, kun Marcel Noebels harhautti Leonardo Genonin ja laittoi kiekon rystyltä alas.

Voittomaalikilpailussa ratkaisuun tarvittiin kaikki viisi paria. Kolmannessa parissa Sveitsin Timo Meier ja Saksan Dominik Kahun olivat onnistuneet. Viidennessä parissa ensin yrittänyt Gregory Hofmann ei onnistunut, mutta Marcel Noebels onnistui, joten Saksa eteni ensimmäisen kerran MM-kisojen välieriin sitten kotikisojensa 2010. Silloinkin puolivälierässä kaatui Sveitsi.

Mikäli Venäjä voittaa Kanadan, Saksan välierävastus on Yhdysvallat, joka ei ole Saksan tapaan pelannut nykymuotoisten pudotuspelien aikana MM-finaalissa. Kanadan voittaessa Saksa kohtaa Suomen ja Tšekin ottelun voittajan.

Sveitsi kärsi jo toisissa peräkkäisissä MM-kisoissa erityisen katkeran pudotuspelitappion. Myös kaksi vuotta sitten joukkue oli kiinni välieräpaikassa varsinaisen peliajan viimeisen minuutin alkaessa, mutta taistelu kuivui kokoon. Sillä kertaa Kanada nappasi voiton jatkoajalla.

Sveitsi ei onnistu johtonsa pitämisessä

Ottelun alkuhetkillä Saksa oli vahvemmin paineistava joukkue, vaikka Sveitsiä saattoikin pitää ennen ottelua suosikkina. Sveitsi iski enemmän vastahyökkäyksillä, ja esimerkiksi turnauksen maalipörssin kärkipaikkaa tavoitteleva Gregory Hofmann sooloili itsensä maalipaikkaan. Maalivahti Mathias Niederberger oli kuitenkin edessä.

Erän ensimmäisellä puoliskolla maalipaikkoja oli kaikkiaan varsin vähän, vaikka kiekko pyörikin paljon Sveitsin päässä. Sveitsi iski uudestaan vahvalla vastahyökkäyksellä kuusi ja puoli minuuttia ennen erän loppua, mutta tälläkin kertaa Niederberger oli laukauksen tiellä. Tällä kertaa yrittäjänä oli Enzo Corvi.

Sveitsi onnistui lopulta maalinteossa puolustajien hienon yhteispelin jälkeen. Santeri Alatalo antoi syötön nousevalle pakkiparilleen Ramón Untersanderille, joka laukoi kiekon Niederbergerin patjan ja räpylän välistä maaliin.

Toisessa erässä Matthias Plachta sai 2+10-minuuttisen rangaistuksen laitataklauksesta seitseämän minuutin kohdalla. Saksa sai purettua paineen nopeasti, mutta sen jälkeen Tom Kühnhackl otti kampitusrangaistuksen hyökkäyspäässä.

Sveitsiltä jäi ylivoimatilaisuus käyttämättä, mutta paine pysyi senkin jälkeen Saksan päädyssä. Marcel Noebels antoi yhden pahan harhasyötön Corville, mutta jatko oli sveitsiläispelaajalta huono, eikä kunnon maalitilannetta syntynyt.

Sveitsi iski lopulta toisen maalin neloskenttänsä toimesta. Tristan Scherwey nappasi irtokiekon puolustusalueella, käytti kiekkoa Christoph Bertschyllä ja syötti sen jälkeen Fabrice Herzogille b-pisteiden väliin. Herzog jatkoi suoraan kiekon maaliin, ja näin Sveitsin johto oli kaksi maalia.

Saksa kavensi erän lopulla, kun Kühnhackl osui mylläkän päätteeksi. Tilanne sai alkunsa Jonas Siegenthalerin jättöharhasyötöstä.

Kolmannessa erässä Saksa otti hallinnan pelistä. Hofmannilla oli hyvä tilaisuus vastahyökkäyksestä, mutta ei onnistunut. Saksan Noebels puolestaan yritti vanhanaikaista, mutta suuntaus oli hieman väärä, eikä kiekko mennyt maaliin.

Koko erän aikana nähtiin todela vähän pelikatkoja, mikä pelasi hyvin Sveitsin pussiin. Toisaalta Saksa pääsi piirtelemään kuvioitaan kolme ja puoli minuuttia ennen loppua piudetyllä mainoskatkolla. Sveitsi sai Joël Verminin ja Dario Simionin vastaiskun jälkeen pidemmän paineen Saksan päätyyn.

Saksa otti Niederbergerin pois maaliltaan noin puolitoista minuuttia ennen loppua, ja pyöritys tuottikin tulosta, kun Leon Gawanke laukoi tasoituksen 44 sekuntia ennen loppua.

Kolmella kolmea vastaan pelattu jatkoaika tarjosi pääosin rauhallista peliä, vain ensimmäisen minuutin täyttymisen ympärillä mentiin täysillä päästä päähän. Sveitsi luotti paljon kiekkokontrolliin ja välitti riskejä viimeiseen asti. Kolmisen minuuttia ennen loppua Lukas Reichel pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta ei onnistunut ratkaisemaan. Toisessa päässä Janis Jérôme Moser laukoi kohti yläkulmaa, mutta silläkin kertaa maali jäi syntymättä. Kaikkiaan molemmille joukkueille kirjattiin neljä laukausta kohti maalia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo