Leijonat voitti kisojen kolmannenkin ottelunsa – Yhdysvallat sortui kuumassa illassa jäähyilyyn

MAAJOUKKUE / Raportti
Leijonat murskasi Yhdysvallat täpötäyden katsomon edessä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Alkulämmittelyistä lähtien tunnelma oli korvia huumaavaa ja kannustus kuului Nokia Arenalta kotikatsomoihin. Kutkuttavan kihelmöivän kamppailun voittoa juhli Suomi Mikko Lehtosen laukoessa ratkaisuosuman. Toisessa erässä Yhdysvaltojen tunteet kävivät todella kuumina ja ulosajolta ei tässäkään ottelussa vältytty.

Kuuman avauserän avausminuutilla Leijonille vihellettiin illan ensimmäinen rangaistus, mutta Suomen timanttinen alivoima oli jälleen valttia. Heti erikoistilanteen jälkeen Valtteri Filppulan johdolla Suomi pelasi varsin mallikkaita vaihtoja muutamaan otteeseen ja vahvan erän torjunut Strauss Mann joutui todenteolla töihin Yhdysvaltojen maalinsuulla.

Erikoistilanteen jälkeen Leijonat paransi peliään ja Yhdysvallat oli ajoittain vaikeuksissa. Suomelle annettiin avauskympin aikana ylivoimamahdollisuus, joka oli kuitenkin tehotonta. Andrew Peeke jyräsi Filppulan vihellyksen jälkeen ja tilanne aiheutti nokkapokan. Suomelta useassa nokkapokassa oli mukana Mikael Seppälä.

Jussi Olkinuora oli erän aikana Mannia vähemmän työllistetympi. Mikael Granlund huudatti kotiyleisöä laukoessaan ottelun avausmaalin Leijonien illan kolmannella ylivoimalla. 

Toisen erän aikana Lehtonen jäi John Haydenin ja Teemu Hartikainen Austin Watsonin väkevien taklauksien alle. Hayden jäi ilman rangaistusta, mutta Watsonin ottelun tuomaristo laittoi aikaistetulle suihkuvuorolle. Viiden minuutin rangaistuksen aikana Jere Innala namutteli Filppulalle ja verkko heilui jälleen Mannin selän takana. Filppulan osuma ei jäänyt pitkän ylivoiman ainoaksi, sillä Sakari Manninen pääsi myös nostamaan kädet kohti Nokia Arenan kattoa maalin merkiksi.

Leijonat hallitsi suvereenisti Watsonin ulosajon jälkeen toista erää ja erän viimeisestä maalista vastasi Lehtonen tasavajaalla. Yhdysvallat ei pelannut sitä parasta peliään, vaan keskittyi rumaan peliin ottaen runsaasti rangaistuksia. Erän loppupuolella Suomi höllensi vauhtiaan, mutta oli silti kaukalon isäntä. Saku Mäenalanen otti erän viimeisellä minuutilla tyhmän kaksimuuttisen taklattuaan Jaycob Megnaa.

Kolmas kaksikymppinen oli Yhdysvalloilta parhain erä, vaikka tunteet kävivät tässäkin erässä lämpöisenä. Leijonat paineisti koko ylivoiman Mannin maalin edessä, eikä päästänyt Yhdysvaltojen alivoimanelikkoa purkamaan ja vaihtamaan. Neljän maalin johto antoi Leijonille mahdollisuuden rauhallisempaan peliin ja Yhdysvallat saikin ajoittaista otetta energisellä pelillään.

Jos Yhdysvallat nappasi ottelussa turhia rangaistuksia niin viimeisen 30 minuutin aikana Suomi toteutti samaa kaavaa. Leijonien tavoin Yhdysvalloilla ei maalisarake erikoistilanteiden aikana muuttunut. Pelin kuvasta kertoi, että Yhdysvaltojen paras puolustaja Seth Jones oli kolmannessa erässä pitkän aikaan vaihtopenkillä.

Ottelun viimeisen maalin iski yhdysvaltalaishyökkääjä Alex Galchenyuk onnekkaalla osumalla murskaten Olkinuoran nollapelihaaveet. Leijonat pääsi voitto takataskussaan valmistautumaan tulevaan Ruotsi-otteluun ja Yhdysvalloilla seuraavaksi vastaan asettuu muutaman välipäivän jälkeen Iso-Britannia.

» Lähetä palautetta toimitukselle