Suomi taipui Sveitsille lohkon päätösottelussa ja kohtaa puolivälierässä USA:n

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi pyllähti Sveitsille ja jäi lohkossaan kolmanneksi.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Suomi aloitti ottelun pirteästi ja otti ohjat käsiinsä. Se sai vyörytettyä hyökkäyksiään Sveitsin alueelle lähes koko erän ensimmäisen kymmenminuuttisen ajan. Toki Sveitsi pääsi pariin otteeseen kääntämään nopeasti ja osoittamaan vaarallisuutensa vastahyökkäyksien kautta.

Suomi sai muutaman pitkän hyökkäyksen aikaiseksi, lähinnä sveitsiläisten puolustaessa melko passiivisesti ja salliessa suomalaisten syöttöpelin. Maalia ei kuitenkaan alkuminuuteilla saatu aikaiseksi. Sveitsiläisten sumputtaessa maalinedustaa, olisi puolustajia ehkä kannattunut hyödyntää paremmin.

Molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan myös ylivoimapelaamista. Sveitsi ei ensimmäisellään saanut tulosta aikaan, mutta Suomi rankaisi melko nopeastikin Anttoni Hongan iskiessä avausmaalin. Honka samalla avasi maalitilinsä turnauksessa. Sveitsi pääsi vielä aivan erän lopussa toistamiseen ylivoimalle, mutta ei saanut mitään aikaseksi tälläkään kertaa.

Kristian Tanus yritti avauserässä tehdä höglanderit eli ilmaveivillä maalia, muttei aivan onnistunut yrityksessään. Suomalaisten aggressiivinen karvauspelaaminen teki sveitsiläisten hyökkäyksiin lähdöistä vaikeita, mutta hyökkäysalueelle päästessään he olivat vaarallisia.

Ison miinuksen voi antaa Matias Maccellille, joka erän alussa pelasi aivan liian pitkiä vaihtoja, sekoittaen koko joukkueen ketjut usean minuutin ajaksi. Melkoisen edesvastuutonta pelaamista joukkueen varakapteenilta.

Toinen erä alkoi Suomen kannalta murheellisesti, kun Sveitsi tasoittaa pelin heti ensimmäisessä vaihdossa. Suomen ykkösviisikko puolusti erittäin löysästi ja Fabian Berri pääsi aivan vapaasti laukomaan kiekon ohi Justus Annusen. Eikä kauaa kestänyt, kun Sveitsi jälleen kaatoi kylmää vettä suomalaisten niskaan. Gaetan Jobin väänsi itsensä väkisin laidasta laukaisupaikalle ja tarkalla laukauksellaan siirsi joukkueensa johtoon.

Suomi pääsi ylivoimalla yrittämään tasoitusta, muttei pitkästä pyörityksestä huolimatta saanut maalia tehtyä. Joukkue kuitenkin jatkoi vahvaa hyökkäyspelaamistaan ja sai lopulta tasoituksen aikaiseksi. Kapteeni Lassi Thomson laukoi kiekon siniseltä ja Joonas Oden sai sen verran mailansa osumaan irtokiekkoon, että se lipui maaliin.

Suomen hyökkäyspelaaminen oli hyvää ja terävää, samaa ei kuitenkaan voi sanoa puolustuspelaamisesta. Huolimattomasta ja ylimielisestä pelaamisesta niin keski- kuin puolustusalueellakin on päästävä eroon pudotuspelien alkaessa.

Suomi pyrki viemään hyökkäyksensä lähelle maalia, jossa kuitenkin oli melkoisen ahdasta sveitsiläisten parkkeerattua bussinsa maalin eteen. Puolustuspäässä ei tänään onnistunut myöskään Annunen, sillä suhteellisen helposti pääsi Berri iskemään sveitsiläiset uudelleen johtoon nelisen minuuttia ennen erän loppua.

Erän lopulla Suomi pääsi vielä kertaalleen yrittämään ylivoimallakin, mutta tuloksetta. Jäähyä jäi kuitenkin vajaa minuutti vielä kolmannen erän alkuun.

Kolmannen erän alun lyhyt ylivoima ei tulosta tuottanut. Tuon jälkeenkin Suomi rynnisti ja pyöritti peliä Sveitsin päädyssä, mutta viimeistelyssä ei ollut nyt edes onnea matkassa.

Kesken Suomen painostuksen pääsi Sveitsi jälleen hyödyntämään Suomen löysän puolustuksen. Nuori Simon Knak pääsi aivan maalin edestä vapaasti ohjaamaan ohi Annusen, joka ei tälle maalille voinut mitään. Välittömästi tämän jälkeen Suomi joutui alivoimalle, mutta pystyi siinä jälleen pitämään maalinsa koskemattomana.

Suomi pyrki nyt selvästi enemmän kauempaa, mutta Sveitsin puolustus pystyi hyvin blokkaamaan laukaukset ja pitämään suomalaiset poissa irtokiekoista. Erän viimeiset kaksi minuuttia Suomi pääsi yrittämään kuudella neljää vastaan, mutta Sveitsin puolustus kesti tämänkin rynnistyksen. 11 sekuntia ennen päätössummeria iski Valentin Nussbauer kiekon vielä Suomen tyhjään maaliin ja loppulukemiksi kirjattiin 2-5.

Suomen tappio Sveitsille oli pienoinen yllätys historiatilastojakin tutkien. Varsinaisella peliajalla on kisoissa Sveitsille hävitty vuoden 2002 kisoissa. 2014 kisoissa Sveitsi onnistui kaatamaan Suomen voittolaukauskilpailussa.

Suomen pelit jatkuvat torstaina, kun puolivälierässä vastaan luistelee USA.