Kuriton Suomi tarrasi vahvasti jatkopaikkaan Sveitsi-voitollaan

MAAJOUKKUE / Raportti
Anton Lundell aloitti Nuorten Leijonien maalinteon Sveitsi-ottelussa.
Kuva © Leijonat.fi/Pasi Mennander

Thibault Fatton oli tappiollisesssa Slovakia-matsissa sveitsiläisten maalilla ja sai vastuuta myös Suomi-ottelussa. Nuorten Leijonien kokoonpanossa oli pieniä muutoksia verrattuna Saksa-avausotteluun, kun muun muassa pelaava maalivahti vaihtui Kari Piiroisesta Roope Taposeen.

Avauserässä alkuminuutit antoivat osviittaa pelin virtauksen suhteen, sillä vauhdikkaat minuutit tarjosivat tilanteita kummassakin päädyssä.

Ottelun ensimmäisen tilastomerkinnän sai suomalaispuolustaja Topi Niemelä kahden minuutin rangaistuksen muodossa, jonka sveitsiläisylivoimaviisikko käytti tehokkaasti sekä taidokkaasti Attilio Biascan laukoessa kiekon maalin kattoon kolmannella minuutilla.

Kauan ei ehditty odottaa seuraavaa maalia, kun reilun 30 sekunnin jälkeen ottelun avausosumasta Nuorten Leijonien kapteeni Anton Lundell tasoitti ottelun survomalla kiekon ohi Fattonin.

Ottelun avauskymmenminuuttisella ei juuri jarruteltu ja peli eteni katkottomasti melko pitkään. Suomi onnistui järjestelemään kolme maalitilannetta lyhyen ajan sisään, mutta tolpat olivat Fattonin parhaat kaverit pelastaessaan Sveitsin takaiskuilta.

Loppuerän aaltoileva peli ei tuonut enää lisämaaleja, vaikkakin Nuorten Leijonien vahti Taponen hukkasi maalin takana kiekon ja jätti työpisteensä sveitsiläisnäkökulmasta avonaiseksi erän loppuhetkillä.

Toisessa erässä tahtipuikkoa heilutti Suomi

Toinen erä käynnistyi Nuorien Leijonien painostuksella ja se tuotti tulosta. Ylivoimalla Juuso Pärssinen laukoi upeasti rystyvedolla Suomen ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon.

− Lähdin vaan aluksi luistelemaan keskelle. Ajattelin aluksi laukoa kämmenellä, mutta päätinkin laukoa rystyltä Pärssinen kertasi TV5:n haastattelussa.

Sveitsiläiset napsivat tärkeitä aloitusvoittoja, mutta kurittoman erän pelannut Suomi sai huokaista helpotuksesta säilyttääkseen johtoasemansa. Biascan viisikko loi ylivoimien aikana sveitsiläisten vaarallisimmat paikat, mutta täysosumia Taposen takana ei nähty.

Aivan erän loppuhetkillä Ville Heinola oli laukoa Suomen kahden maalin johtoon, mutta ylärauta oli sveitsiläisten onneksi kiekon reitillä.

Kaiken kaikkiaan toinen erä oli Nuorilta Leijonilta terävämpää tekemistä ja esimerkiksi suomalaiset suorittivat toisen erän kymmenen ensimmäistä laukausta.

Kolmanteen erään Sveitsi lähti raikkaamalla jalalla 

Viimeinen kaksikymppinen käynnistyi keskittynein ja rennoin ottein. Tilanteita syntyi, mutta Fatton sekä Taponen saivat aikalailla olla rauhassa.

Erään paremmalla jalalla asteli pukokopista sisuuntunut Sveitsi suomalaispelaajien jalkojen jäädessä osittain kaukalon laidalle.

Jokaisessa erässä sveitsiläispoppoo otti vähintään yhden rangaistuksen, mutta taipui ainoastaan kaksi kertaa viidellä alivoimallaan.

Heinola aiheutti Taposelle sydämentykytyksiä kolmannen erän avausminuuteilla, mutta puolustajan mailnakäsittelytaidot ja Taposen pelisilmä pelasti kriittisen tilanteen.

Toisessa päässä nähtiin samankaltainen tilanne Fattonin torjuessa ilman mailaansa, mutta Suomi ei onnistunut käyttämään tilannetta hyödykseen. Sveitsiläispuolustaja auttoi Fattonille hänen mailansa takaisin Nuorten Leijonien painostuksen hellittäessä.

Viimeinen kymppi tarjosi kaksi osumaa, kun Aku Räty namutteli Brad Lambertin syötöstä Nuoret Leijonat kahden maalin johtoasemaan illan toisella ylivoimaosumalla. Nuorten Leijonien illan neljäs osuma rakentui jälleen ylivoimalla Lundellin järjestellessä kuvion Kasper Simontaipaleen ratkaistaessa ottelun.

Tilastojen valossa Suomi oli parempi joukkue, mutta kuriton peli oli koitua kohtaloksi ilman alivoimanelikon onnistumista.

Sveitsi-voitolla Suomi tarrasi vahvasti jatkopaikkaan.

Suomi jatkaa turnausta Slovakiaa vastaan tulevana keskiviikkona ja Sveitsi haastaa seuraavassa ottelussaan Kanadan.

Muokattu 27.12. klo. 23.37: Sveitsi-voitto ei vielä varmistanut puolivälieräpaikkaa Suomelle, joten otsikko muokattu oikeaksi. 

» Lähetä palautetta toimitukselle