Onnistumisia laajalla rintamalla ja viisi ylivoimamaalia – Nuoret Leijonat löylytti Slovakiaa

MAAJOUKKUE / Raportti
Joel Määttä iski ottelussa kaksi maalia ja hänet palkittiin ottelun parhaana pelaajana.
Kuva © Tiia Mahkonen
Suomi lähtee puhtaalla pelillä kohti U20-turnauksen päätöskamppailua. Illan ottelussa Slovakia ei pystynyt tarjoamaan Nuorille Leijonille vastusta, sillä summerin soitua taululla komeilivat harvinaislaatuiset lukemat 9–3.

Suomi jatkaa alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa puhtaalla pelillä ennen alkulohkon päättävää Kanada-kamppailua. Slovakiaa vastaan Suomi pääsi harjoittelemaan niin erikoistilannepelaamista kuin uusia kokoonpanojakin slovakialaispelaajien viettäessä runsaasti aikaa jäähyaitiossa.

Suomi vei ottelun laukaukset nimiinsä 48–16 ja maalit 9–3. Maalintekijöitä oli yhteensä seitsemän, joten monet pelaajat saivat tärkeitä onnistumisia ennen alkulohkon päätöskamppailua.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Suomi vei ensimmäisen erän nimiinsä niin laukausten kuin maalienkin osalta. Avausmaali nähtiin jo 35 sekunnin pelin jälkeen. Roni Hirvonen esitti vahvaa karvauspeliä maalin takana ja Kasper Simontaival nosti pikkumustan etuyläkulmaan kapteenin syötöstä.

Suomen maalilla Juha Jatkola otti muutamia hyviä koppeja ennen kuin Peter Repčík pääsi tasoittamaan ottelun. Maaliin johtanut tilanne käynnistyi Suomen heikosta puolustuspelistä. Kalavelat kuitenkin kuitattiin, kun Joel Määttä kiitti Boris Žabkaa tämän harhasyötöstä ja laukoi kiekon vastustamattomasti verkkoon ajassa 14.02.

Vaarallisia tilanteita nähtiin Nuorten Leijonien hyökkäyssinisellä erän viimeisellä minuutilla, kun Joakim Kemell joutui Adam Sýkoran polvitaklauksen uhriksi. Videotarkastuksen jälkeen slovakialaisnuorukainen lähti suihkuun ja Suomelle tarjottiin viiden minuutin ylivoima.

Erän laukaukset 18–4

Hirvonen tarvitsi toisessa erässä vain 34 sekuntia maalintekoon, kun Suomi karkasi Sýkoran viisiminuuttisen aikana 3–1-johtoon. Slovakialla oli paikka myös alivoimalla, mutta Jatkola nollasi Repčíkin yrityksen.

Nuoret Leijonat sai toisen ylivoiman, mutta rangaistuksen jälkimainingeissa Servác Petrovský kavensi 3–2:een Suomen sekoillessa puolustusalueella. Suomi pääsi kuitenkin toiselle erätauolle peräti lukemissa 6–2, kun Määttä naputti illan toisensa, Aatu Räty vilautteli kovaa laukaustaan ja Oliver Kapanen iski turnauksen avausmaalinsa läpiajosta.

Pelin edetessä Nuorten Leijonien syötöt napsuivat paremmin kohdilleen ja joukkue pääsi helpommin alueelle. Slovakialaisten peli-into näytti haihtuneen ilmaan, eikä joukkue päässyt vaarallisiin vastahyökkäyksiin.

Viisi ylivoimamaalia

Slovakia vaihtoi maalivahtia kolmanteen erään Simon Latkoczyn tehdessä tilaa Tomáš Boľolle. Suomen nelosketju järkkäsi komean erän avausmaalin, kun Kalle Väisänen sai iskeä kiekon tyhjänä ammottaneeseen nuottaan.

Suomi hallitsi kiekollista peliä, eikä joukkueella ollut missään vaiheessa suurta hätää. Yksilövirheet on kuitenkin karsittava, sillä alkulohkon päätöskamppailussa vastaan asettuu Kanada, joka on iskenyt maaleja hurjalla prosentilla.

Loppulukemiksi taululle merkittiin lopulta 9–3. Päätöserässä Suomessakin pelannut Libor Nemec iski Slovakian kolmannen ja viimeisen maalin. Nuorista Leijonaista maalinteossa onnistuivat vielä toistamiseen Simontaival sekä Kasper Puutio, jonka maali oli Suomen viides ylivoimamaali.

Slovakialle ottelu oli alkulohkon viimeinen. Joukkue etenee puolivälieriin ellei Latvia nappaa vähintään kahta pistettä Tšekki-ottelusta.