Suomi käänsi tiukan ottelun itselleen – Samuel Helenius iski kahdesti

MAAJOUKKUE / Raportti
Suomi aloitti turnauksensa voitolla.
Kuva © Tiia Mahkonen

Paikalliseen aikaan keskipäivällä startanneeseen otteluun lähdettiin selkeissä ennakkoasetelmissa Suomen ollessa ennakkosuosikki. Suomen maalia vartioi Leevi Meriläinen ja Saksan tolppien välissä torjui Nikita Quapp, joka on Leijonien Ville Koivusen sekä Aleksi Heimosalmen tapaan Carolina Hurricanesin varaus.

Ottelun ensiminuuteilla Saksa sai luotua puolittaisia tekopaikkoja, mutta alueelle viennit jäivät yhden hyökkääjän yrityksiksi. Suomi pääsi ylivoimalle viiden minuutin pelin jälkeen ja Roni Hirvonen kolisutteli tolppia välittömästi aloituksen jälkeen. Lisäksi Liigassakin ylivoimaa pelannut Topi Niemelä löysi itselleen hyviä laukaisupaikkoja.

Saksan joukkueen vahvuutena oli ensimmäisessä erässä suoraviivaiset hyökkäykset kohti maalia. Suomikin pääsi nopeasti muutamalla syötöllä pois omalta alueelta, mutta selkeät maalipaikat loistivat poissaolollaan. Avausmaali oli kuitenkin Nuorten Leijonien käsialaa, kun Brad Lambert laukoi kiekon siniviivalta, josta se kimposi Samuel Heleniuksen kautta maaliin.

Saksa sai erässä kaksi ylivoimamahdollisuutta Sami Päivärinnan ja Ville Ottavaisen istuessa jäähypenkillä, mutta parhaimman sektorin maalipaikat jäivät vähiin. Erässä oli aineksia suurempaankin maalimäärään, mutta erätauolle lähdettiin Nuorten Leijonien maalin johdossa.

Leijonilta nousujohteista tekemistä

Toisen erän alkuhetkillä jäähyt vihellettiin niin Kasper Simontaipaleelle kuin Jan-Luca Münzenbergerillekin. Heistä jälkimmäinen iski Saksan tasoitusmaalin oman jäähynsä jälkeen ylivoimalla. Alexander Blank kuljetti kiekon kolmen suomalaispelaajan välistä alueelle, kiekko kimposi Münzenbergerin lapaan ja lopulta hän löi kiekon Suomen pelaajien kautta maaliin ajassa 23.27.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Leijonat sai hyökkäysalueelle pyörityksen, mikä päättyi Suomen 2–1 -johtomaaliin. Ykkösketju pyöritti peliä, Heimosalmi laukoi kiekkoa maalille ja Joel Määttä iski kiekon takatolpalta maaliin. Tilannetta edelsi myös Kalle Väisäsen kova tolppalaukaus.

Suomi pyöritti oman ylivoimansa aikana kiekkoa Kasper Puution ja Niemelän kautta, mutta maalia ei syntynyt. Toinen erä oli Saksan maalista huolimatta Suomen hallintaa ensimmäisen tasaisen erän jälkeen.

Erän toiseksi viimeisellä minuutilla Florian Eliaksella oli paikka iskeä tasoitus, kun Meriläisen maali oli hetken aikaa täysin tyhjänä. Toiselle erätauolle lähdettiin kuitenkin Suomen johdossa erän laukausten mennessä Suomelle 8–3.

Suomi teki tarvittavan 

Saksa lähti kolmanteen erään tavoitteenaan tasoitusmaali. Se sai siihen mahdollisuuden ylivoiman muodossa, mutta suoraviivaisesta hyökkäämisestä ja nopeista laukauksista huolimatta Saksa ei pystynyt maalia tekemään. Markus Schweigerilla oli erinomainen paikka Meriläisen maalilla ja Saksa hallitsi peliä.

Saksan hallinta päättyi hetkellisesti Suomen maaliin. Välittömästi saksalaisten maalipaikan jälkeen Leijonat pääsi nopeaan vastahyökkäykseen. Koivunen jätti kiekon taakse, josta Lambert jakoi sen keskelle ja Helenius päätti upean syöttökuvion Suomen kolmanteen maaliin.

Ottelu eteni tasaisissa merkeissä loppuun saakka, sillä viitisen minuuttia ennen loppua laukaukset olivat lähes tasan ja kummallakin joukkueella oli lähes yhtä monta potentiaalista maalipaikkaa. Saksalaiset pääsivät myös alivoimalla ylivoimahyökkäykseen. 

Saksa pääsi yrittämään lisämaalien tekoa ilman maalivahtia, mutta Suomi piti kahden maalin johtonsa ja lähti kaukalosta voittajana. Näin ollen Suomi voitti jälleen Saksan ja käänsi tiukan ottelun itselleen tekemällä tarvittavat maalit. Kisaurakka jatkuu huomenna Itävaltaa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle