U18: Tehokas Venäjä piinasi Suomea, Kapasen ottelu päättyi paarikyytiin

MAAJOUKKUE / Raportti
Aku Koskenvuo torjui Suomen voitossa 25 kertaa sekä voittolaukauskilpailussa kaiken.
Kuva © Pasi Mennander // Suomen Jääkiekkoliitto
Suomi hallitsi kiekkoa pitkiä aikoja, mutta Venäjä käänsi peliä Suomen kiekonmenetyksistä nopeasti ja iski tehokkaasti vastaan.

Ottelu lähti käyntiin tasaisesti, mutta reilun yhdeksän minuutin kohdalla Suomen kiekonmenetys johti Venäjän läpiajoon kahden pelaajan voimin. Fjodor Svetškov ei erehtynyt vaan siirsi Danila Jurovin syötön verkkoon ja pelin 0−1:een.

Hetkeä myöhemmin Joakim Kemell otti kaksiminuuttisen ja Venäjä pyöritti ylivoimaa vaarallisesti, mutta toista takaiskua ei tullut. Suomi pysyi erässä Venäjän kyydissä muutoin hyvin, mutta muutamat kiekonmenetykset aiheuttivat sydämentykytyksiä Suomen valmennukselle. Erän lopulla Suomi pääsi vielä kokeilemaan ylivoimaa, kun Vsevolod Gaidamak lähti jäähylle Ville Koivusen kiinnipitämisestä.

Suomelle loistoalku toiseen erään

Suomi tasoitti ottelun heti toisen erän alkuun, kun Samu Salminen viimeisteli hyvän hyökkäyksen päätteeksi Suomen turnauksen avausmaalin. Mutta vain reilu pari minuuttia myöhemmin Suomi sähläsi jälleen kiekon kanssa ja Nikita Tšibrikov löysi itsensä kiekon kanssa suomalaismaalin edestä. Tämä ei erehtynyt, vaan maalasi Venäjän uudelleen johtoon.

Pari minuuttia ottelun puolivälin jälkeen Sisu Yliniemi lähti jäähylle koukkaamisesta. Suomi sai alivoimalla pelin haltuun ja Oliver Kapasella oli loistopaikka tasoittaa ottelu. Erän loppupuolella Suomen pitkähkön hallintajakson jälkeen Venäjä iski jälleen vastaan. Svetškov laukoi Jurovin loistosyötöstä Venäjän kahden maalin karkumatkalle illan toisella osumallaan.

Oliver Kapasen loukkaantumisesta käännekohta

Kolmannen erän alkuminuuteilla Venäjä sai kaksi loistopaikkaa, kun ensin Artjom Duda löi kiekon puolityhjästä maalista ohi ja hetken kuluttua Suomen puolustus pelasti kiekon lähes maaliviivalta. Venäjä pelasi johtoasemassa ottamatta riskejä ja tämä tuottikin suuria ongelmia Suomelle.

Iltapäivän toinen ylivoima koitti pikkuleijonille ajassa 47.32, kun Aleksander Figurin otti kampitusjäähyn. Ylivoima pyörikin melko vaarallisesti. Brad Lambertille aukeni huima maalipaikka, mutta Ivanov venytti vielä upeammin kiekon tielle. Suomi yritti päästä peliin mukaan ketjukoostumuksia muuttamalla ja takaa-ajo tuottikin Suomelle ylivoiman ja tukun hyviä maalipaikkoja. Ivanov Venäjän maalilla kuitenkin kesti.

Vajaa viisi minuuttia ennen loppua Oliver Kapasen ja Nikolai Makarovin luistimet osuivat kiekontavoittelutilanteessa yhteen ja Kapanen lensi pää edellä laitaan. Jäähän makaamaan jäänyt Kapanen tuettiin vahvasti ennen kuin hänet vietiin kaukalosta paareilla Kapanen kykeni kuitenkin liikuttamaan raajojaan. 

Suomi kavensi eron maaliin, kun Aleksi Heimosalmi katkaisi viivassa venäläisten purkukiekon ja ajoi keskelle laukomaan. Ivanov torjui vielä tämän eteensä, mutta Ville Koivusen kiekonsiirrolle hän ei enää mahtanut mitään. Kavennusmaalin jälkeen pyöritys jatkui ja reilua minuuttia myöhemmin Samu Tuomaalan laukaus Lambertin loistokkaasta syötöstä toi Suomen tasoihin. Suomi pelasi tuolla hetkellä ilman maalivahtia.

Ratkaisu pitkän kaavan kautta

Vain 15 sekunnin pelin jälkeen Venäjän sankari Svetškov otti itselleen kampitusjäähyn. Suomi pyöritti ylivoimaa neljällä kolmea vastaan näyttävästi, mutta tuloksetta. Svetškov ehti olla takaisin jäällä vain 20 sekuntia, kun hänet passitettiin uudelleen istunnolle, tällä kertaa koukkaamisesta.

Vimmattu yritys ei kuitenkaan riittänyt, vaan ratkaisu jouduttiin haettiin voittolaukauksista. Ivanoville kertyi yhteensä peräti 52 torjuntaa. Suomelta Verner Miettinen ja Ville Koivunen onnistuivat. Aku Koskenvuo puolestaan torjui kaikki venäläisyritykset, joten Suomi otti lopulta kaksi pistettä lukemin 4−3 rl.

Voittamisen tunne mukaan seuraavaan otteluun

− Mielestäni olimme hieman raikkaampia [kuin Venäjä], pystyimme käyttämään sen hyödyksemme, kiteytti päävalmentaja Petri Karjalainen.

− Meidän täytyy pitää jalat maassa, mutta samalla muistaa tämä pelin jälkeinen tunne. Meidän verkkoon tehtävien maalien hinta pitää olla korkeampi, Karjalainen kommentoi valmistautumista seuraavaan peliin.

Lehdistötilaisuudessa tiedusteltiin Oliver Kapasen vointia ja loukkaantumisen vaikutusta joukkueeseen.

− Hän on ok, olimme tietysti huolissamme hänestä, mutta hän on kunnossa ja se on tärkeintä, hyökkääjä Sami Päivärinta vastasi.

Päävalmentaja Karjalainen tarkensi, että Kapasella on niska- ja päänsärkyä, mutta muuten hän on kunnossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle