U18: Taitava Venäjä tylsytti Suomen kirin välierätaistossa

MAAJOUKKUE / Raportti
Venäjä viimeisteli maalin Suomea enemmän ja eteni finaaliin.
Kuva © Pasi Mennander // Suomen Jääkiekkoliitto
Venäläispelaajien yksilötaito oli suomalaispelaajien virheiden kanssa yhtälö, josta Suomi ei kyennyt toipumaan. Vaikka ottelu lopulta päättyi Suomen hurjan viimeisten minuuttien pyörityksen jälkeen maalin erolla, Venäjä oli selvästi kaukalon parempi joukkue.

Ottelu lähti käyntiin sähäkästi ja jo ensimmäisellä minuutilla nähtiin potentiaalisia maalipaikkoja. Etenkin Aku Koskenvuo joutui venymään huippupelastuksiin heti alusta lähtien. Ajassa 3.08 hänen takanaan helähti ensimmäisen kerran, kun Danil Lazutin purjehti maalille ja nakkasi terävän rystylaukauksen yläkulmaan. Tilannetta edelsi suomalaispuolustajan virhearvio siniviivalla.

Jo totuttuun tapaan Suomi ei takaiskusta hyytynyt. Heti perään Venäjän Ilja Kvotshko otti jäähyn heittämällä kiekon katsomoon ja ykkösylivoima toimi. Ville Koivusen syöttö löysi Samu Salmisen ja tämän laukaus valui Sergei Ivanovin längistä sisään.

Muutamaa hetkeä myöhemmin oli Aleksi Heimosalmen vuoro lähteä jäähylle. Superlupaus Matvei Mitškov jallitti Heimosalmea ja tämä joutui estämään sääntöjen vastaisesti. Syntynyttä alivoimaa ehti kulua 28 sekuntia, kun Arseni Koromislov rikkoi Sami Päivärintaa keskialueella rankkarin arvoisesti. Päivärinta ei rangaistuslaukauksessaan onnistunut, mutta jatkuneella ylivoimalla Venäjä onnistui. 15-vuotias Mitškov viimeisteli jo turnauksen 11. maalinsa tarkalla laukauksella takanurkkaan.

Suomi tasoitti ottelun jälleen, kun Verner Miettinen pääsi esittelemään pesäpallotaitojaan. Viljami Juusola laukoi viivasta ja kiekko pomppasi matkalla venäläispuolustajasta yläilmoihin. Miettinen odotti kiekon putoavan sääntöjen sallimalle korkeudelle ja napautti ilmasta pelin tasoihin. Tilannetta tarkisteltiin vielä videolta maalivahdin häirintänä, mutta kiekko vietiin keskelle viidennen kerran ajassa 9.01 ja tilanteessa 2−2.

Maalintekotahti hidastui erän edetessä, mutta loistavia tilanteita nähtiin edelleen. Suomen nelosketju pääsi kahdella pelaajalla läpi, mutta venäläispuolustus ehti juuri viimeisellä hetkellä nostamaan mailaa ja estämään laukauksen tyhjää maalia kohti. Venäjän Danila Jurov jallitti puolestaan suomalaispakin päästen nokikkain Koskenvuon kanssa. Erätauolle mentiin kuitenkin tasatilanteessa.

Venäjä painaa kaasua

Toinen erä eteni venäläiskomennossa. Vauhtia riitti edelleen, mutta laukaukset jäivät puolin ja toisin matkalle, eikä todellisia maalipaikkoja päässyt syntymään. Ensimmäiset vaaralliset tilanteet nähtiin erän puolivälin jälkeen, kun Venäjä pääsi pari kertaa laukomaan lähietäisyydeltä.

Painostus johti Pikkuleijonien jäähyyn, kun Kasper Kulonummi sitoi vastustajaa liian pitkään. Venäjän ylivoima jatkoi sataprosenttista työtään, kun Nikita Tšibrikov laukoi 3−2-johtomaalin pienen maalinedushässäkän jälkeen.

Reilu minuutti maalin jälkeen vuorostaan Tomi Leppänen lähti kaksiminuuttiselle estettyään kiekotonta Mitškovia maalin sivustalla. Jäähyjen myötä pelin ote siirtyi lähes täydellisesti Venäjälle, ja vaikka ylivoimalla maalia ei vielä syntynyt, niin ajassa 37.20 kellot pysähtyivät. Tšibrikov laukoi todella napakasti Dimitri Butšelnikovin syötöstä Venäjän kahden maalin johtoon.

Suomi sai oman ylivoimamahdollisuutensa pian maalin jälkeen, mutta Nikita Novikovin ryntäysjäähyä ehti kulua vain neljä sekuntia, kun Miko Matikka koukki aloituksen jälkeisessä kiekontavoittelutilanteessa vuorostaan itsensä jäähylle. Suomi sai seuranneella tasavajaalla hieman pelin kulmasta kiinni, mutta kolmanteen erään jäi paljon kirittävää sekä pelillisesti että maalien muodossa.

Venäjä sai erässä peräti 20 laukausta Suomen maalille saakka.

Tavaramerkiksi muodostunut kiri jäi vajaaksi

Suomen matka finaaliin tuli entistä vaikeammaksi, kun kolmannen erän ensimmäiseksi pöytäkirjamerkinnäksi kirjattiin Niko Huuhtasen kampitusjäähy. Venäjän ylivoima ei jättänyt tilaisuutta toista kertaa peräkkäin käyttämättä, vaan Ivan Mirostšinenkon napakka ranne löysi tiensä maalin perukoille. Suomi sai kuitattua tämän omalla ylivoimamaalillaan, kun Joakim Kemell iski 5−3-kavennuksen Prohor Poltapovin seuratessa tilannetta jäähyaitiosta.

Ilmassa oli ratkaisun makua, kun Mirostšinenko pääsi harhauttamaan näyttävästi 6−3-maalin Brad Lambertin oman alueen kiekonmenetyksen jälkeen. Pikkuleijonat on kuitenkin ollut turnauksessa sitkeä joukkue. Osoituksena tästä Suomen kavennus nähtiin vain seitsemän sekuntia myöhemmin, kun Samu Salminen vuorostaan napautti ilmasta lukemiksi 6−4.

Kahden maalin takaa-ajoasemassa Suomen piti ottaa riskejä, ja niinpä päävalmentaja Petri Karjalainen käytti aikalisän ja otti maalivahdin pois jo ajassa 55.56. Riski tuotti tulosta kavennusmaalin muodossa, sillä Kemell löi kiekon tyhjään verkkoon Huuhtasen luistimella ohjaamasta syötöstä. Välittömästi aloitusvoiton jälkeen Koskenvuo luisteli jälleen pois maaliltaan, mutta huikeasta viimeisten minuuttien paineesta huolimatta lisämaaleja ei nähty.

Venäjä jatkoi ansaitusti matkaansa finaaliin Kanadaa vastaan, Suomi puolestaan pelaa pronssista Ruotsia vastaan. Joukkueensa turnauksen parhaina pelaajina palkitut Heimosalmi, Samu Tuomaala ja Koskenvuo noutivat palkintonsa karvaasti pettyneinä, ja sama tunne oli luettavissa jokaisen pelaajan kasvoilta.

Ruotsin kohtaamisesta kiukkua pronssiotteluun

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Karjalainen kertoi olevansa ylpeä saatuaan nähdä, miten Suomen joukkue on taistellut ottelusta toiseen. Ottelun avainasioiksi hän koki erikoistilanteet, sillä Venäjä teki kolme maalia ylivoimalla, Suomi puolestaan kaksi sekä yhden pelatessaan ilman maalivahtia.

Karjalainen totesi pettymyksen joukkueen keskuudessa olevan luonnollisesti suuri, kun pitkään yhdessä pelannut joukkue putoaa maalilla maailmanmestaruusfinaalista.

− Ilta menee tappion käsittelyyn, sieltä kuopasta ei ihan heti tulla ylös. Mutta ehkä se helpottaa määrätynlaisen kiukun ja raivon löytymistä, että vastassa on Ruotsi, hän kiteytti tappion läpikäymisen ja länsinaapurin kohtaamisen pronssiottelussa.

− Tämä joukkue on pelijoukkue, emme ole yhtään ottelua jättäneet kesken emmekä aloita sitä huomenna, Karjalainen päätti.

Oliver Kapaselle mitalipelin merkitys oli selvä.

− Tietysti haluan voittaa sen ottelun ja viedä mitalin kotiin. Toivon että muillakin on sama motivaatio, Kapanen latasi.

Päivitetty 6.5.2021 10.25: vaihdettu kuva.

» Lähetä palautetta toimitukselle